Zajisté to znáte sami – uvaříte chutný oběd s rýží, ale v hrnci vám jí ještě mnoho zůstane. Je těžké odhadnout její přesné množství a většina lidí jí raději uvaří více, než aby chyběla. Zbylou rýži nicméně nikdy nevyhazujte. Jednak by to bylo zbytečné plýtvání potravinami a jednak existuje nespočet chutných způsobů, jak s ní naložit. Jak ji můžete využít?
Když vám zbude rýže, neměli byste zbytečně otálet a využít jí. Hodí se buď na celou škálu receptů, anebo ji můžete uschovat na později.
Pokud se chcete pustit do vaření, rýži v hrnci zatím přikryjte, aby vám neoschla. Pokud ji nicméně nevyužijete hned, je třeba ji vhodně uskladnit, a to v lednici nebo v mrazáku, vždy ve vzduchotěsné nádobě či sáčku. V lednici ji neskladujte déle než 2–3 dny, poté se totiž začne kazit, což poznáte na chuti i konzistenci.
Ačkoliv to někteří nedoporučují, rýži můžete i zamrazit – stačí počkat, dokud zcela nevychladne. V mrazáku ji však neskladujte déle než měsíc, protože následně příliš vysychá a ztrácí svou chuť. K jejímu rozmrazení použijte mikrovlnnou troubu, vždy se ovšem vyhněte opakovanému ohřívání – to může vytvořit podmínky potřebné pro růst nežádoucích bakterií.
Vždy se řiďte množstvím rýže, které vám zbylo. Pokud vám jí na recept zbylo příliš málo, uvařte nějakou navíc.
Ano, rýži můžete skvěle smažit. Nejprve si k ní osmahněte cibulku, po ní můžete přidat i maso. Skvěle chutná zejména s kuřecím nebo třeba s krevetami. Chutnou volbou je také rýže s vajíčkem – jednoduše přidáte na pánev olej, vajíčka, přisypete rýži a vše dostatečně dlouho mícháte.
Kupte se slevou Kuřecí prsní řízky.
Na rizoto neexistují standardy a můžete do něj přidat ingredience, které máte zrovna v lednici. Zbylou rýži lze smíchat se zeleninou, s nakrájenou šunkou, sýrem či dalšími ingrediencemi.
Rýže skvěle pasuje také do mnoha zdravých salátů. Jejich obměny mohou být nekonečné. Stačí k ní přidat zeleninu, ideálně rajčata, papriky, salát, cibuli, ředkvičky nebo čínské zelí. Skvěle k ní sednou také vajíčka nebo tuňák.
Rýže se dobře kombinuje s každým mletým masem. Pokud plánujete rajskou s knedlíčky nebo plněnými paprikami, jednoduše smíchejte mleté maso s rýží. Lze ji využít i do karbanátků či ke španělskému ptáčku.
Rýže skvěle pasuje do širokého spektra polévek, zejména do vývarů, třeba do kuřecího nebo hovězího. Přidejte do polévky kopeček rýže a rázem bude chutnější, výživnější a více vás zasytí.
Kupte se slevou Rýže jasmínová Menu Gold.
Rýžové placičky můžete připravit na mnoho způsobů – pro základ stačí smíchat alespoň 300 gramů rýže s 2–3 vejci a několika lžícemi mouky. Další ingredience jsou podle vaší chuti. Ideální je najemno nakrájená zelenina, můžete použít i uzeniny a do placiček přidat nakrájenou slaninu, šunku, klobásu, ale klidně i kuřecí maso. Placičky je třeba správně okořenit, vhodná je zejména kurkuma a červená paprika.
Nejznámější rýžovou pochoutkou je nákyp a rýžová kaše.
Kupte se slevou Instantní kakao Granko.
Existuje nespočet dalších možností, jak zbylou rýži využít. Vyzkoušet můžete rýžové lívance, rýžové koláčky, hamburgery, krokety aj. A pokud rádi experimentujete, inspirujte se zejména asijskou kuchyní, která nabízí nespočet možností využití této suroviny.