Typickým novoročním jídlem je čočka. Proč ji vařit nejen na Nový rok?

Typickým novoročním jídlem je čočka. Proč ji vařit nejen na Nový rok?

Jen málokdo si dokáže představit novoroční oběd bez čočky. Tato tradice nás provází od nepaměti a snažili se ji dodržovat i ti nejchudší obyvatelé. Luštěnina totiž svým tvarem připomíná minci a pokud si ji dopřejete právě první den nového roku, měly by se vás podle této zvyklosti držet peníze.

Přečtěte si také

Čechům se nákupy v zahraničí vyplatí více než kdy jindy. Nejvíc ušetří na drogerii a potravinách
Čechům se nákupy v zahraničí vyplatí více než kdy jindy. Nejvíc ušetří na drogerii a potravinách

Čočka navíc díky svým vlastnostem přijde vhod i po silvestrovských oslavách, obsahuje totiž draslík, který pomáhá udržovat správnou funkci svalů a nervů. Pokud vás po bujarém veselí postihly křeče v nohou, právě čočka by je díky draslíku měla odstranit. Drobná luštěnina je navíc zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a minerálních látek, které oslabené tělo uvítá.

Díky tomu, že je čočka přirozeně bezlepková, ji mohou bez omezení konzumovat i celiakové. Čočka neobsahuje téměř žádný tuk, a přitom tělu dodává přiměřené množství kalorií. Pozitivní je také nízký glykemický index, který vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy v potravě přemění v trávicím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Žádoucí je právě nízká hladina, jež způsobí pomalejší trávení, a tím pádem se cítíme déle sytí.

Čočka je tedy výhrou téměř pro každého, výjimkou jsou jen lidé se špatným zažíváním nebo pacienti se dnou. Ale i jim není luštěnina zakázána, jen musí být při její konzumaci opatrní.

Nejlépe stravitelná je červená čočka, která nenadýmá

Nebojte se nadýmání

I přes řadu jejích pozitiv ale Češi patří mezi národy s nejnižší konzumací čočky a dalších luštěnin. Důvodem je nežádoucí nadýmání, které způsobují těžce stravitelné oligosacharidy. Jejich obsah ale můžeme vhodnou úpravou minimalizovat, a vyhnout se tak nafouklému břichu. Stačí dodržovat následující zásady:

  • čočku přes noc namočte do vody
  • vodu, ve které jste čočku namáčeli, vylijte a uvařte ji v nové vodě
  • přidejte bylinky na podporu trávení – majoránku, saturejku, petrželku, mátu

V klidu si pak můžete připravit novoroční čočku.

Novoroční čočka nakyselo bez mouky

Ingredience:

  • 350 g čočky
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • ocet
  • máslo

Čočku, kterou jste přes noc namočili, slijte a zalijte novou vodou a vařte do změknutí společně s bobkovým listem (přidejte ho v polovině vaření).

Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte dozlatova. Poté vsypte uvařenou čočku, vyjměte bobkový list a dochuťte solí, pepřem, majoránkou a octem. K čočce podávejte uzené maso nebo párky.

Oblíbeným receptem na Nový rok je čočková polévka

Čočka nemusí být jen hnědá

Pokud ale i tak vaše obavy přetrvávají, sáhněte po červené čočce, která téměř nenadýmá a nemusí se vůbec namáčet, navíc je i rychle uvařena. Stačí pouhých 15 minut.

Oblíbené jsou také černá čočka beluga nebo žlutá čočka, užívaná v Indii a v Asii. Oba druhy jsou vhodné i na přípravu salátů nebo polévek. Ty jsou ideální pro jedince, kteří tradiční čočce nakyselo neholdují nebo chtějí zkusit něco jiného.

Novoroční polévka z červené čočky

Ingredience:

  • 200 g červené čočky
  • 150 g krájených rajčat z plechovky
  • 3 lžičky olivového oleje
  • 2 stroužky česneku nebo 1 lžička sušeného česneku
  • 1 cibule
  • horká voda
  • 1 bujón
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku. Postupně přidejte česnek a nakrájené kostičky rajčat, stále míchejte. Zhruba po 2 minutách zalijte horkou vodou z konvice, přidejte bujón. Přidejte čočku, přiklopte a vařte do změknutí. Poté osolte, opepřete a okořeňte majoránkou. Nakonec ozdobte petrželkou.

Už víte, jaký recept zvolíte na sváteční tabuli?