Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Losos Teriyaki vás zavede do Japonska. Anna Kolásková

Chybí vám cestování? Podívejte se alespoň prostřednictvím kuchařského umění na okamžik do dalekého Japonska. Právě odtamtud pochází omáčka Teriyaki, se kterou si naglazujete a upečete lososa. Pokud tuto rybu milujete, pak byste tento recept určitě měli vyzkoušet – stojí za to!

Přečtěte si také

Kulmu ani žehličku už nepotřebujete aneb Jak na krásné vlny bez tepla?

Hlavní přísadou omáčky Teriyaki je sójovka

Teriyaki omáčka pochází původně z Japonska. Jejím základem je sójová omáčka, dále se přísady mohou lišit. Do Teriyaki se přidává zázvor, citrón nebo limeta, mirin (sladké japonské rýžové víno), cukr nebo med i další chuťově výrazné ingredience.

Pokud chcete ušetřit čas, můžete si v obchodě koupit už hotovou omáčku Teriyaki. Doporučujeme ale si pečlivě přečíst složení. Některé kupované omáčky neobsahují zbytečná éčka, barviva ani konzervanty.

Losos hraje v receptu hlavní roli

Čím čerstvějšího lososa seženete, tím lépe. Na jednu porci počítejte 250 g masa ve stavu před upečením. V troubě přijde o část vody, takže váha se sníží. Lososa omyjte, zbavte šupin (nožem) a nakrájejte na díly (každý po zhruba 250 gramech). Maso vysušte ubrouskem z obou stran. Nesolte ani nepepřete, bude glazované marinádou.

Lososa zbavte šupin, nakrájejte a osušte. Anna Kolásková

Recept na lososa s Teriyaki omáčkou

Ingredience na omáčku Teriyaki

  • 7 polévkových lžic (PL) sójové omáčky
  • 2 PL vody
  • 1 PL medu
  • 3 PL citronové šťávy
  • 1 PL olivového oleje
  • 3 čajové lžičky třtinového cukru
  • 1 čajová lžička škrobu
  • zhruba 1 palec zázvoru (strouhaný)

Další ingredience na recept

  • 1 kg lososa (250 g/porce)
  • jarní cibulka
  • sezamová semínka
Upečený naglazovaný losos s omáčkou Teriyaki. Anna Kolásková

Příprava lososa Teriyaki

  1. Předehřejte si troubu na 175 °C.
  2. Nejprve si připravte omáčku Teriyaki: V malém rendlíku smíchejte všechny přísady na omáčku včetně škrobu. Dobře promíchejte a nechte povařit 1 minutu, aby zhoustla.
  3. Část omáčky nalijte na dno většího pekáčku, část si nechte na marinování lososa. Do pekáčku položte všechny dílky lososa a zalijte zbývající omáčkou.
  4. Nechte péct 20 minut na 175 °C. Poté troubu přepněte na gril a dopečte dalších 5 minut, aby se vytvořila krustička.
  5. Hotového lososa posypte sezamovými semínky a přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku.

S čím servírovat lososa Teriyaki

Ideální kombinace je s jasmínovou rýží a něčím zeleným. Vhodný je zelený chřest, ale stejně fajn bude i povařená brokolice, pak choi (brukev čínská), zelené fazolky, avokádo, spařený špenát nebo kombinace zmíněného.