Chybí vám cestování? Podívejte se alespoň prostřednictvím kuchařského umění na okamžik do dalekého Japonska. Právě odtamtud pochází omáčka Teriyaki, se kterou si naglazujete a upečete lososa. Pokud tuto rybu milujete, pak byste tento recept určitě měli vyzkoušet – stojí za to!
Teriyaki omáčka pochází původně z Japonska. Jejím základem je sójová omáčka, dále se přísady mohou lišit. Do Teriyaki se přidává zázvor, citrón nebo limeta, mirin (sladké japonské rýžové víno), cukr nebo med i další chuťově výrazné ingredience.
Pokud chcete ušetřit čas, můžete si v obchodě koupit už hotovou omáčku Teriyaki. Doporučujeme ale si pečlivě přečíst složení. Některé kupované omáčky neobsahují zbytečná éčka, barviva ani konzervanty.
Čím čerstvějšího lososa seženete, tím lépe. Na jednu porci počítejte 250 g masa ve stavu před upečením. V troubě přijde o část vody, takže váha se sníží. Lososa omyjte, zbavte šupin (nožem) a nakrájejte na díly (každý po zhruba 250 gramech). Maso vysušte ubrouskem z obou stran. Nesolte ani nepepřete, bude glazované marinádou.
Ideální kombinace je s jasmínovou rýží a něčím zeleným. Vhodný je zelený chřest, ale stejně fajn bude i povařená brokolice, pak choi (brukev čínská), zelené fazolky, avokádo, spařený špenát nebo kombinace zmíněného.