Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Kopřiva na dřevěném tácu Anna Kepa / Shutterstock.com

Brzy z jara se v přírodě začíná objevovat kopřiva. Na první pohled je to bylina, od níž by člověk příliš neočekával a mnozí z nás ji mají za plevel. Přesto patří kopřiva dvoudomá mezi významné léčivky. Co z ní uvařit a jak si připravit kopřivový nálev na vlasy?

Přečtěte si také

Většině lidí vitamíny a doplňky stravy nefungují. Užívají je totiž špatně

Co obsahuje kopřiva?

Listy kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) jsou bohaté na chlorofyl a vitamíny B2 (riboflavin) a C. Obsahují také glukokininy, jež se podílejí na snižování cukru v krvi, významný je i obsah hořčíku, kyseliny mravenčí, octové, pantotenové či křemičité.

Jak sbírat a sušit kopřivy?

Kopřivu lze sbírat od jara do září, i když staří bylinkáři radí, že největší obsah léčivých látek mají rostliny sbírané do 15. května. Jestliže chcete, aby všechny léčivé látky v kopřivě zůstaly i po usušení, je nutné sušit čerstvě natrhané listy co nejrychleji ve stínu, případně v troubě při teplotě maximálně 50 °C.

Kopřiva nada54 / Shutterstock.com

Kopřiva a léčivé účinky

Kopřivu lze používat velmi rozmanitě. Chlorofyl v ní obsažený příznivě ovlivňuje metabolismus a chudokrevnost. Lze ji využít jako antirevmatikum nebo prostředek k hojení ran. Pokud trpíte lehčí formou cukrovky 2. typu, kdy si ještě nemusíte píchat inzulín, kopřiva vám pomůže udržovat hladinu krevního cukru. A to ještě není všechno.

V kopřivě je schovaná malá domácí lékárna, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku či ledvin, podporuje činnost slinivky i vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu. Maminky, které kojí, mohou nálev z kopřivy používat pro tvorbu mateřského mléka. Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu a posiluje cévní systém. A nezapomínejte ani na využití kopřivy v kosmetice. Když si nálevem z ní připraveným budete pravidelně oplachovat vlasy, docílíte jejich většího lesku i pružnosti.

Nádivka z opečených žemlových krutonů
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Nádivka z opečených žemlových krutonů

Nádivka z opečených žemlových krutonů s anglickou slaninou a kopřivami je chuťově velmi zajímavým, netradičním pokrmem. Nádivku můžete podávat nakrájenou samostatně nebo také jako přílohu.

Nádivka z opečených žemlových krutonů
Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Kde koupit kopřivy?

To, že se dnes dá koupit kopřiva i v obchodech, není nic výjimečného. V jarních dnech ji v regálu mezi medvědím česnekem a tymiánem najdete v oddělení zeleniny. Sušená kopřiva je pro změnu ve stálé celoroční nabídce většiny lékáren.

Kuchyňské využití kopřivy dvoudomé

S kopřivou jde kouzlit i v kuchyni. Zvláště na jaře je vhodné z ní připravit polévku nebo ji upravit jako špenát.

Osoba sbírá kopřivy do košíčku encierro / Shutterstock.com

Bramborová polévka s kopřivami – recept

Až na jaře vyrazíte do přírody, přibalte si s sebou tašku, do níž budete moci natrhat kopřivy. Využijete je potom v kuchyni.

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 2 hrsti kopřiv
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 3 lžíce mouky
  • zelenou petrželku
  • sůl
  • kmín

Postup:

Brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno. Společně s nakrájenou cibulí a česnekem je dejte vařit do 1 litru vody. Mezitím si nasucho opražte mouku dorůžova. Když brambory změknou, zahustěte je opraženou moukou a dejte povařit. Na závěr přidejte omyté a nakrájené kopřivy a nechte krátce projít varem. Polévku osolte a ochuťte kmínem, případně polévkovým kořením. Podávejte třeba s vařeným vejcem.

Zelená polévka s krutony Kutiepova Liudmyla / Shutterstock.com

Kopřivový „špenát“ – recept

Z kopřiv jde uvařit i výborný „špenát“, který si v ničem nezadá s tím originálním. Lze ho podávat jako přílohu k vajíčku či masu společně s vařenými bramborami.

Ingredience:

  • 5 hrstí kopřiv
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce mouky
  • 1,5 dl mléka
  • vejce
  • sůl
  • pepř (případně chilli)

Postup:

V kastrolu rozpusťte máslo a na něm orestujte dorůžova nakrájenou cibuli a česnek. Zasypte moukou a opražte. Přidejte omyté a nasekané kopřivy, zalijte mlékem. Osolte a opepřete. Krátce povařte, případně zahustěte rozšlehaným vajíčkem. Podávejte s vařeným vajíčkem a bramborami.

Zdroje: Healthline, National Library of Medicine