Krátký prací program zvyšuje spotřebu vody i elektrické energie. Ne vždy je proto výhodný

Žena nastavuje program na pračce brizmaker/Shutterstock

Téměř každá pračka dnes nabízí možnost takzvaného rychlého pracího cyklu. Ten nám slibuje úsporu energie, vody, ale také času. Rychlé prací programy nabízejí dobu praní od 15 minut do jedné hodiny. Pro někoho výhodné, ale na spotřebu elektrické energie to bude opravdu náročné. Proč? Protože krátký cyklus rozhodně neznamená ušetřené peníze.

Přečtěte si také

10 největších chyb, kvůli kterým naše pleť stárne mnohem rychleji. Jak se jich vyvarovat?

Vypereme během několika minut?

Všichni, kdo žijí v dnešním uspěchaném světě, vědí, jak je důležité umět si usnadnit práci a urychlit různé domácí činnosti. A mezi jednu takovou patří i praní prádla. Všechny nové modely praček, které se v poslední době na trhu objevují, jsou vybaveny rychlými nebo expresními programy a ty uživatelům slibují, že prádlo bude čisté během několika málo minut.

Ušetříme s krátkým programem?

Klasické programy vyžadují pro dosažení stejné úrovně čistoty až dvě hodiny praní. Pokud se rozhodnete pro ekologický program, ne vždy to znamená, že ušetříte peníze a spotřebujete méně energie. Krátkým pracím programem ve většině případů ušetříte pouze čas, po který se prádlo bude prát.

Jsou krátké programy šetrnější k životnímu prostředí?

Když si přečtete termín krátký prací program, možná vás napadne, že je díky své kratší době trvání šetrnější k životnímu prostředí než běžný prací program. Zdání však klame, protože tyto programy obvykle zvyšují spotřebu energie mnohem více než klasické dvouhodinové praní prádla.

Proč se s krátkým programem spotřeba energie zvyšuje?

A čím je to vlastně způsobeno a jak je možné, že během krátkého pracího programu je spotřeba energie vyšší, než když perete na klasický dvouhodinový program? Odborníci to vysvětlují tím, že prací prostředek nemůže během krátké doby praní pracovat tak dobře, jak by měl. Proto pračka musí velmi rychle ohřívat vodu, kterou následně několikrát dopouští. Tím se zvýší nejen samotná spotřeba vody, ale také elektrické energie.

Který program opravdu šetří čas i peníze?

Co je důležité vědět, je fakt, že ne všechny programy krátkého praní jsou stejné. Je to proto, že si různí výrobci mohou definovat program rychlého praní odlišně. Některé spotřebiče mají několik možností rychlého praní, jiné pouze jednu. Rozdíly mohou být velké a stejně tak i spotřeba energie.

Krátký vlažný program uspoří, ale opravdu špinavé prádlo nevypere

Zatímco některé druhy praček nabízejí více variant rychlého praní, jiné mohou mít k dispozici pouze jednu možnost. Existuje však výjimka, během které dojde k úspoře energie i času. Pokud má vaše pračka takzvaný krátký vlažný program, je úspornější než program delší. Dobře však vyčistí jen lehce zašpiněné oblečení.

Stará pračka spotřebuje víc energie

,,Zároveň záleží na tom, zda je pračka nová nebo stará. A také hraje zásadní roli množství prádla, které v pračce pereme. Nelze jednoduše říct, že poloviční dávka nebo krátký prací program sníží energii a vodu. Pokud budete mít starou pračku, ale krátký program, spotřeba může být i vyšší, protože logicky stará pračka spotřebuje více energie než ta nová,“ prozradil pro redakci Kupi Daniel Šerý, opravář praček a elektroinstalatér.

Malý syn pomáhá mamince s praním prádla Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Čím nižší teplota, tím menší spotřeba energie

Největší dopad na množství spotřebované energie má teplota, při které se prádlo pere. Pokud snížíte teplotu praní ze 40 °C na 30 °C, můžete dosáhnout úspory energie až o 30 %. Naopak praní při teplotě 60 °C vyžaduje o 50 % více energie ve srovnání s praním na 30 °C.

Použití nejvyšší dostupné teploty praní, která je 90 °C, dokonce zdvojnásobuje spotřebu energie ve srovnání s praním na 40 °C. „Testy také ukázaly, že program rychlého praní, určený pouze k rychlému vyprání několika kusů prádla, spotřebuje v závislosti na zvolené teplotě méně elektřiny než běžný program. Čím nižší teplota praní, tím větší úspora,“ uvádí v tiskové zprávě Ladislava Zaklová, výkonná ředitelka SOTEX GINETEX.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Podělíte se o ně v komentářích?

Zdroje: oekotest, clevarcare, utopia, Sotex