Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Hmyzí pizza, čerstvě upečená a krásně prezentovaná na dřevěném prkénku. Pizza je ozdobena lístky čerstvé bazalky Charoen Krung Photography / Shutterstock.com

Italský zemědělský svaz Coldiretti vytvořil seznam nejhorších přísad na pizzu, které je možné najít v zahraničních restauracích. V Itálii, kde je pizza považována za národní poklad, se dbá na udržování kulinářských tradic. Italové s hrdostí tvrdí, že jejich kuchyně patří mezi nejlepší na světě a neváhají bránit svá gastronomická pravidla. Pizza s ananasem, populární hlavně v USA, je v Itálii vnímána jako naprosté tabu. Coldiretti však upozorňuje, že existují ještě bizarnější zahraniční variace.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Co si na pizzu dávají v Austrálii nebo Indii?

Seznam netradičních ingrediencí používaných v kuchyních různých zemí zahrnuje například:

  • Klokaní a krokodýlí maso jsou běžné v Austrálii.
  • V Jihoafrické republice se můžeme setkat s kombinací zebřího masa a banánu.
  • V Indii jsou oblíbené pikantní varianty, jako je kuřecí maso tandoori marinované v jogurtu.
  • Ve Vietnamu a Thajsku pak můžete narazit na pizzu s atypickými přísadami, jako jsou cvrčci a konopí.
  • Nejkontroverznější je však podle italského svazu pizza z Hongkongu, která se pyšní toppingem z hadího masa.
Pizza Piera Lamarta
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Pizza Piera Lamarta

Pizza Piera Lamarta vašim chuťovým buňkám naservíruje nevšední zážitek. Toto unikátní spojení anglické slaniny, marinované krkovičky, mozzarelly, cibulky a koření si jistě zamilujete. Příprava je lehce časově náročnější, ale věříme, že výsledek stojí za to.

Pizza Piera Lamarta
Pizza Margherita
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Pizza Margherita

Pizza Margherita je snad nejznámějším druhem této dobroty. Pochází z Neapole a suroviny na ni použité odkazují na italskou vlajku, tedy červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka. Připravte si tuto klasiku doma, věříme, že si na ní pochutnáte.

Pizza Margherita

Proč Italové kritizují evropské varianty?

V Portugalsku je oblíbená varianta pizzy, která kombinuje tresku a vařená vejce, což je podle sdružení zvláštní volba. Ve Švédsku se zase setkáme s pizzami, které k základním ingrediencím přidávají neobvyklé kombinace jako krůtí maso s medem, konzervované ovoce s čokoládou, a dokonce masové kuličky se zelím. V Nizozemsku si získala popularitu pizza, která připomíná kebab.

Pizza v neapolské tratorii ovalagncy / Shutterstock

Italové se bojí jíst pizzu v zahraničí!

Podle průzkumu, který provedl svaz Coldiretti ve spolupráci se společností Ipsos, se ukázalo, že čtvrtina Italů se zdráhá konzumovat pizzu mimo hranice své země. Více než třetina respondentů navíc vyjádřila obavy z exotických ingrediencí, které jsou běžně používány v pizzách v zahraničí, a označila je za nepoživatelné.

Umění neapolských pizzařů ocenilo i UNESCO

V roce 2017 bylo umění neapolských pizzařů oficiálně zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, což je významný úspěch pro celou Itálii. Od října 2022 má země pravicovou vládu v čele s premiérkou Giorgiou Meloniovou, která klade velký důraz na ochranu domácí produkce potravin. V rámci této politiky bylo Ministerstvo zemědělství přejmenováno na Ministerstvo zemědělství, potravinové soběstačnosti a lesnictví.

Italové hmyz jíst nebudou!

Vláda také aktivně vede kampaně proti alternativám tradičních potravin, jako jsou laboratorně pěstované maso nebo mouka z hmyzu. Podle italského zemědělského svazu Coldiretti dosahuje globální trh s falzifikáty italských potravin hodnoty 120 miliard eur, což odpovídá přibližně 2,9 bilionu korun.

Co si o chutích a problémech Italů myslíte? Podpořili byste je, nebo máte jiný názor? Podělte se o něj v komentářích.

Zdroj: coldiretti, UNESCO, ČTK