Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Špecle se slaninou a houbami, servírované na bílém talíři Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Máte chuť na domácí těstoviny? Udělejte si špecle! Jde o typické německé jídlo a těsto na ně připravíte jen ze 3 surovin. Špecle jsou výborným, rychlým jídlem, které můžete servírovat jako přílohu nebo samostatné jídlo. My se rozhodli pro druhou variantu a dnes si uvaříme špecle se slaninou a žampiony. Tak pojďme na to, už se nám sbíhají sliny!

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Co jsou špecle?

Špecle jsou krátké nudle, které se vyrábí ze 3 surovin – z mouky, vajec a vody, případně mléka. Patří mezi klasická jídla německé, rakouské nebo švýcarské kuchyně.

Uvádí se, že špecle jdou německou obdobou italských těstovin. Ve srovnání s nimi jsou špecle z jemnějšího těsta, které nelze vyválet – kousky těsta se odkrajují nebo se protlačí přes síto a hází se do vroucí vody.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Těstoviny se slaninou a kapustičkami si jistě oblíbíte. Nejenže je tento recept rychlý, ale také velmi jednoduchý. Chuť těstovin skvěle doplňuje jemně povařená kapusta, nasekané opečené mandle a slanina a nakonec ještě hoblinky parmazánu.

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Odkud k nám doputovaly?

První zmínky o špeclích pochází z 18. století z německého Švábska, pro které jsou tyto těstoviny dodnes typickým jídlem. Pojmenování získaly podle svého typického tvaru. V minulosti byly špecle malými uvařenými kousky těsta a připomínaly vrabce. Protože se vrabec německy řekne spatz, lidé jim začali říkat spatzen. U nás pak došlo k počeštění výrazu na špecle.

Dělání domácích špeclí přes síto 1eyeshut / Shutterstock.com

Recept na špecle se slaninou a žampiony

Už víme, odkud k nám špecle připutovaly i jaký je původ jejich jména, a můžeme se pustit do přípravy. Špecle se báječně hodí jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři a my vám poradíme, jak na to. Každý správný recept musí začít výčtem surovin, bez kterých se kuchař neobejde. Náš rozpis postačí na čtyři porce báječného pokrmu.

Ingredience, bez nichž se neobejdete

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g anglické slaniny
  • 400 g žampionů
  • 4 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 100–200 ml mléka
  • 20 lístků šalvěje
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g ementálu
  • hrst petržele
  • sůl a pepř

Jak postupovat?

  1. Připravte si těsto na špecle. V míse smíchejte mouku, sůl a koření. Přidejte rozšlehané vejce a mléko podle potřeby, aby vzniklo hladké těsto – mělo by být hustší než na lívance. Těsto musí jít protlačit sítem. Těsto pořádně zamíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout.
  2. Slaninu nakrájejte na nudličky a orestujte ji na pánvi. Žampiony oloupejte a nakrájejte na plátky. Přijdete houby do pánve ke slanině, osolte a na mírném plamenu restujte asi 7 minut. Poté přidejte na pásky nakrájené lístky šalvěje, smetanu ke šlehání a větší část nastrouhaného ementálu. Vše dohromady asi 2 minuty prohřejte a odstavte z plotny.
  3. Připravte si síto s většími otvory. Dejte vařit vodu. Do vroucí vody přes síto protlačte těsto na špecle. Ihned zamíchejte, aby se vám neslepily. Vařte je 1–2 minuty.
  • Hotové špecle vylovte cedníkem a přimíchejte je k omáčce se slaninou a žampiony. Ozdobte nasekanou petrželkou a dochuťte.

Pokud je vyzkoušíte, dejte vědět, jak vám chutnaly!

Zdroj: Kupi