Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Špecle se slaninou a houbami, servírované na bílém talíři Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Máte chuť na domácí těstoviny? Udělejte si špecle! Jde o typické německé jídlo a těsto na ně připravíte jen ze 3 surovin. Špecle jsou výborným, rychlým jídlem, které můžete servírovat jako přílohu nebo samostatné jídlo. My se rozhodli pro druhou variantu a dnes si uvaříme špecle se slaninou a žampiony. Tak pojďme na to, už se nám sbíhají sliny!

Přečtěte si také

Každé třetí kalhotky jsou plné toxických chemikálií. Na tyto si dávejte pozor, doporučují odborníci

Co jsou špecle?

Špecle jsou krátké nudle, které se vyrábí ze 3 surovin – z mouky, vajec a vody, případně mléka. Patří mezi klasická jídla německé, rakouské nebo švýcarské kuchyně.

Uvádí se, že špecle jdou německou obdobou italských těstovin. Ve srovnání s nimi jsou špecle z jemnějšího těsta, které nelze vyválet – kousky těsta se odkrajují nebo se protlačí přes síto a hází se do vroucí vody.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Těstoviny se slaninou a kapustičkami si jistě oblíbíte. Nejenže je tento recept rychlý, ale také velmi jednoduchý. Chuť těstovin skvěle doplňuje jemně povařená kapusta, nasekané opečené mandle a slanina a nakonec ještě hoblinky parmazánu.

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Odkud k nám doputovaly?

První zmínky o špeclích pochází z 18. století z německého Švábska, pro které jsou tyto těstoviny dodnes typickým jídlem. Pojmenování získaly podle svého typického tvaru. V minulosti byly špecle malými uvařenými kousky těsta a připomínaly vrabce. Protože se vrabec německy řekne spatz, lidé jim začali říkat spatzen. U nás pak došlo k počeštění výrazu na špecle.

Dělání domácích špeclí přes síto 1eyeshut / Shutterstock.com

Recept na špecle se slaninou a žampiony

Už víme, odkud k nám špecle připutovaly i jaký je původ jejich jména, a můžeme se pustit do přípravy. Špecle se báječně hodí jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři a my vám poradíme, jak na to. Každý správný recept musí začít výčtem surovin, bez kterých se kuchař neobejde. Náš rozpis postačí na čtyři porce báječného pokrmu.

Ingredience, bez nichž se neobejdete

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g anglické slaniny
  • 400 g žampionů
  • 4 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 100–200 ml mléka
  • 20 lístků šalvěje
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g ementálu
  • hrst petržele
  • sůl a pepř

Jak postupovat?

  1. Připravte si těsto na špecle. V míse smíchejte mouku, sůl a koření. Přidejte rozšlehané vejce a mléko podle potřeby, aby vzniklo hladké těsto – mělo by být hustší než na lívance. Těsto musí jít protlačit sítem. Těsto pořádně zamíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout.
  2. Slaninu nakrájejte na nudličky a orestujte ji na pánvi. Žampiony oloupejte a nakrájejte na plátky. Přijdete houby do pánve ke slanině, osolte a na mírném plamenu restujte asi 7 minut. Poté přidejte na pásky nakrájené lístky šalvěje, smetanu ke šlehání a větší část nastrouhaného ementálu. Vše dohromady asi 2 minuty prohřejte a odstavte z plotny.
  3. Připravte si síto s většími otvory. Dejte vařit vodu. Do vroucí vody přes síto protlačte těsto na špecle. Ihned zamíchejte, aby se vám neslepily. Vařte je 1–2 minuty.
  • Hotové špecle vylovte cedníkem a přimíchejte je k omáčce se slaninou a žampiony. Ozdobte nasekanou petrželkou a dochuťte.

Pokud je vyzkoušíte, dejte vědět, jak vám chutnaly!

Zdroj: Kupi