Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Žebírka Memphis, naskládané na sobě Paul Brian Kiser / Shutterstock.com

Žebírka jsou v posledních letech stále více populární. Můžete je připravit na různé způsoby – buď jen posypat kořením, nebo potřít omáčkou. Třeba v Americe patří žebírka mezi legendární jídlo, které nesmí chybět na žádné grilovačce. Chcete vědět, jaký je nejlepší recept na žebírka? Přece žebra Memphis! Připravíme si je podle Zdeňka Pohlreicha, který s nimi uspěl dokonce i v Americe.

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Populární grilovací styl jménem Memphis

Memphis žebírka jsou klasickou ukázkou tzv. memphiského grilovacího stylu. Pro něj jsou typická právě grilovaná žebra, která se připravují dvojím způsobem – „na sucho“ a „na mokro“. Suchý způsob spočívá v použití kořenicích směsí, kdežto žebra na mokro se potírají omáčkou – tak se připravují i žebírka Memphis.

Memphiský grilovací styl má své kořeny na začátku 20. století, kdy se v memphiských barech podávala k obědu uzená žebírka. Jelikož byl Memphis v té době jedním z ekonomických center USA, lákal spoustu přistěhovalců. Hlavně díky nim se v Memphisu rozjel bohatý noční život, pro který se staly charakteristickými pouliční stánky s grilovaný žebry.

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti

Grilovaná vepřová krkovice je velmi jednoduché a oblíbené jídlo, které si zaručeně zamilujete. Její příprava je navíc snadná a rychlá, ideální tedy jako letní oběd nebo večeře.

Grilovaná vepřová krkovice bez kosti
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Recept na žebírka Memphis

Co si takhle večer pustit nějaký film s podobnou atmosférou (třeba muzikál Memphis ověnčený řadou cen) a k němu si připravit stylové občerstvení? Že nevíte, jak na to? Nezoufejte, poradíme vám. Každý správný recept začíná výčtem potřebných surovin. Ty námi uvedené vystačí na čtyři porce báječného pokrmu, který voní po amerických dějinách a tradicích.

Ingredience na 4 porce

  • 1,5 kg vepřových žeber
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 1 palice česneku
  • sůl

Co potřebujete na omáčku?

  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 50 g třtinového cukru
  • 40 ml jablečného octa
  • 80 ml kečupu
  • 1/2 lžičky mleté uzené papriky

Jak postupovat?

  • Nejdřív si připravte žebra. Dejte je do vroucí osolené vody (musí být celá ponořená). Přidejte k nim rozpůlenou palici česneku a červený vinný ocet. Poté ztlumte plamen a vařte je doměkka – trvá to cca 1,5 hodiny.
  • V mezičase si připravte omáčku. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Obojí orestujte na rozpáleném oleji, až česnek lehce zezlátne a zázvor se rozvoní. Poté vmíchejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přilejte jablečný ocet a na středním plameni vařte asi 2 minuty. Potom přidejte kečup, uzenou papriku, promíchejte a vařte do zhoustnutí.
  • Uvařená žebra vyndejte z hrnce, nechte je okapat a potřete je připravenou omáčkou. Žebra naskládejte na plech, vyložený pečicím papírem a pečte 5 minut v troubě předehřáté na 230 °C. Žebra můžete také ugrilovat.

Zdroj: Taková normální kuchařka Zdeňka Pohlreicha, Kupi