Nabíječky na elektrokola se objevují u prodejen s potravinami. Po Lidlu s tím přichází Flop Top

Elektrokola umístěná v nabíjecí stanici Mariana Serdynska / Shutterstock.com

Elektrokola se v České republice těší čím dál větší oblibě. Společně s tím přichází na řadu budování sítě nabíjecích stanic, aby nemuseli cyklisté při delší trase s vybitým kolem předčasně domů. Dosud si mohli cyklisté své elektrokolo nabít například na cyklotrasách nebo u informačních center. Nově svoji nabíjecí stanici nabízí i obchod s potravinami Flop Top v Jindřichově Hradci.

Přečtěte si také

ČOI zajistila několik nebezpečných hraček. Byly staženy z prodeje kvůli nadlimitnímu obsahu olova a kadmia

Elektrokola zatím za klasickými koly zaostávají

Elektrokola jsou sice pořád upozaděna koly klasickými, ale v rámci dat je vidět, že tržní podíl není rozhodně malý. Podle průzkumu prodejce elektrokol Ekolo.cz a odborného časopisu Bike Europe se loni v tuzemsku prodalo 110 tisíc elektrokol. To je sice v porovnání s rokem 2022 pokles o 15 procent, ale podle prodejců nedošlo k takovému propadu jako u běžných kol. Na celkovém počtu prodaných kol se ta s elektrickým pohonem loni podílela 35 procenty.

Muž jede na elektrokole dan vojtech photographer / Shutterstock.com

Nabíjecích stanic přibývá

Na oblibu elektrokol reagují už nejenom restaurace nebo informační centra měst a obcí, které nabízí nabíječky na tento typ kol. Nově cyklisté najdou nabíječku i u prodejny potravin v Jindřichově Hradci, konkrétně u obchodu Flop Top, který je otevřený non-stop.

„Nabíjecí kabely si lze zapůjčit v boxu hned vedle nabíjecí stanice. Nabíječka u Flop Topu umožňuje nabíjení baterií Shimano, Bosch a má univerzální nabíjecí porty pro většinu elektrokol na trhu. K dispozici jsou zásuvky pro připojení vlastních nabíječek,“ uvádí web Flop-potraviny.cz.

Lidl jako průkopník

Prodejna Flop Top není ovšem první prodejnou v Česku, která představila nabíjecí stanici pro elektrokola. Vůbec prvním obchodem s potravinami, ke kterému mohli zákazníci dojet na kole s elektrickým pohonem a zároveň si jej dobít, byl Lidl v Písku. V roce 2020 se tak stala společnost Lidl průkopníkem v tomto segmentu.

Ostatně dlouhodobě už tento německý řetězec umisťuje ke svým prodejnám nabíječky na elektromobily. Kromě Lidlu na řidiče elektromobilů myslí například také Kaufland, Penny Market, Globus nebo McDonald’s.

Zdroje: HN, Flop potraviny