Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Olej, který se nalévá na pánev ben bryant / Shutterstock.com

Možná vaše maminky nebo babičky znovu bez problému používaly olej, na kterém už dříve smažily, a vám takový postup doporučovaly také, abyste ušetřili nějakou tu korunu v domácnosti. Ale věděli jste, že opakované používání oleje není zdravé a může nám přivodit vážné zdravotní komplikace? Podívejte se, proč je lepší takový olej už opakovaně nepoužívat.

Přečtěte si také

Marshmallows dříve léčily kašel i žaludek. Co mají společného s ibiškem a z čeho se dnes vyrábí?

Smažení je oblíbené roky

Smažení potravin je rychlý, cenově dostupný, a zřejmě i proto oblíbený způsob přípravy jídel a polotovarů, který je známý po celém světě již stovky let. Smažení zlepšuje nejen chuť potravin, ale také jejich vizuální přitažlivost díky zlatavé a křupavé krustě.

Přesto se někteří odborníci shodují na tom, že smažené jídlo nemusí být z hlediska našeho zdraví nejlepší volbou. Ale je to opravdu tak? Je smažení skutečně tak škodlivé pro naše zdraví? Nebo za to může jen olej, který někteří z nás používají během svého vaření opakovaně?

Bublající olej na pánvi ben bryant / Shutterstock.com

Přesmažené oleje používají restaurace i domácnosti

Nový výzkum amerických odborníků, provedený na krysách, před nedávnou dobou odhalil, že opětovné používání fritovacího oleje může způsobit zdravotní komplikace. Pokud budete ke svému smažení používat jeden a ten samý olej několikrát dokola, možná ušetříte finance a nebudete plýtvat novým olejem, ale zároveň si možná zaděláte na zdravotní problémy.

Vzhledem k tomu, že opakované zahřívání stejné dávky oleje pro více jídel je v domácnostech i restauracích po celém světě běžné a nejedná se o žádnou netradiční výjimku, následky mohou být pro naše zdraví fatální, jak uvádí výše zmíněný výzkum, který se tímto problémem zabýval.

Proč je fritování tak škodlivé?

Během fritování potraviny kompletně ponoříme do rozpáleného oleje, který zahřejeme na vysoké teploty. Na oleji lze připravit témě všechny pochoutky, od zmrazených polotovarů, čerstvě vyrobených koblih po klasické bramboráky. Bohužel tyto lahodné pochoutky škodí našemu zdraví, aniž bychom si to uvědomovali.

Největší nebezpečí hrozí v případě, kdy se k výrobě těchto pokrmů opakovaně používá stejný přesmažený olej. Při tomto procesu se zvyšuje množství škodlivých látek, ale také se ničí antioxidanty a další zdravé složky obsažené v tuku.

Fritování při vysokých teplotách je spojováno s metabolickými poruchami. Proto se doporučuje do stravy zařadit potraviny bohaté na antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny.

Smažení ve fritéze Parilov / Shutterstock.com

Výzkum odhalil, jak opakovaně použitý olej škodí

Během třiceti dnů výzkumníci krmili samice potkanů buď standardním žrádlem, potravou obohacenou o běžné, ale právě i přepálené oleje. Na konci měsíce bylo zjištěno, že u zvířat krmených opakovaně použitým olejem došlo k nárůstu hladin enzymů v játrech, což naznačuje silný zánět a oxidační stres v této zásadní části těla.

Tento nález podtrhuje riziko neurologických poškození v důsledku konzumace olejů, které byly vícekrát zahřívány. Vědci mají v plánu s výzkumem postoupit dál a prozkoumat, zda znovu zahřívaný olej má vliv i na Alzheimerovu nebo Parkinsonovu chorobu.

Zdroje: Ifl science, Medical news today, Discover BMB 2024, AS BMB Today, Psychiatrist, Healthline, News medical