Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Čaj a léky dilyaz / Shutterstock.com

Národní agentura pro bezpečnost léčiv (ANSM) v říjnu 2023 vydala prohlášení, podle kterého nedoporučuje užívat léky na nachlazení obsahující pseudoefedrin. Příliš mnoho lékárníků je však nadále prodává, aniž by varovali před nebezpečím. Potvrdil to průzkum provedený ve Francii letos v únoru. Jaká je situace v Česku? A na které léky na rýmu a nachlazení byste si měli dát pozor?

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Výsledky mystery shoppingu jsou znepokojující

Zástupci spotřebitelské organizace Que Choisir navštívili mezi 15. a 29. únorem 40 lékáren ve Francii. A jejich terénní průzkum ukázal, že pouze desetina lékárníků upozornila na možná zdravotní rizika léků s pseudoefedrinem. Ve 26 lékárnách se zaměstnanci alespoň zákazníků zeptali na jejich zdravotní stav, jinde se omezili pouze na prodejní činnost. Přitom právě poradenská činnost je pro bezpečí spotřebitelů zásadní.

„Ve světle těchto výsledků bychom nepochybně měli posílit komunikaci,“ komentoval situaci Bruno Maleine, prezident Ústřední rady lékárníků ve Francii.

Co je pseudoefedrin?

Látka pseudoefedrin se už dlouhé roky používá jako vazokonstrikční prostředek k dekongesci nosu a krku, což znamená, že snižuje prokrvení, a tedy i otoky v této oblasti, a pomáhá nemocným snadněji dýchat či polykat. Najdete ji tedy v mnoha volně prodejných lécích.

Neřeší ale příčinu onemocnění, což ANSM zdůrazňuje v souvislosti s tím, že nemá význam podstupovat vysoká zdravotní rizika jen kvůli krátkodobému zmírnění obtíží, které navíc mohou zajistit i jiné přírodní prostředky nebo léky, například sprej s mořskou vodou.

Žena mluví s lékárnicí Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com

Vedlejší účinky, které vážně ohrožují zdraví

Zdravotní rizika pseudoefedrinu potvrzují nejen odborné studie, ale také mnohá obvinění vztahující se na výrobce léků, které ho obsahují. Nejčastěji zmiňují hypertenzi, možnost častějšího výskytu mrtvice nebo infarktu, případně i psychických poruch (především úzkosti, nespavosti nebo halucinací).

Už v roce 2017 tedy ANSM zakázala reklamu na tyto léky, a loni v říjnu je dokonce doporučila přestat užívat. Konkrétně v prohlášení uvedla: „V případě nachlazení se vyhněte perorálním vazokonstrikčním lékům.“

Léky s pseudoefedrinem v Česku

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv se na českém trhu dnes prodávají pouze léky, které obsahují pseudoefedrin společně s analgetiky nebo antihistaminiky. Do první skupiny se mimo jiné řadí Paralen Plus nebo Nurofen Stop Grip, ale také Modafen, který je volně prodejný pouze po předložení občanského průkazu. S antihistaminiky pak pseudoefedrin kombinují Aerinaze či Clarinase Repetabs.

„Léčivé přípravky s obsahem pseudoefedrinu máme skladem. Jejich výdej je ale vázán na občanský průkaz a klienta se vždy předem zeptáme, zda žádá léčivý přípravek pro sebe a při jakých obtížích ho chce užívat,“ řekla pro Kupi Lucie Malotinová, vedoucí lékárnice Dr. Max, Praha. Dodala také, že výdej těchto léčivých přípravků podléhá kontrole množství (900 mg za 7 dní) a do tohoto limitu se započítávají výdeje ze všech lékáren, které daný klient navštíví.

„Výdej probíhá vždy lege artis, dbáme při něm na správnou indikaci a snažíme se předejít nežádoucím kontraindikacím. V případě, že u nás klient vzbudí podezření, že by mohlo dojít k riziku zneužití, lék nevydáme. Modafen, Paralen Plus a podobný typ léčiva nikdy nedoporučujeme jako přípravky první volby při nachlazení,“ shrnula Malotinová.

Zdroje: Que Choisir, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Kupi