Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Čevabčiči s pečenými bramborami a zeleninou gkrphoto / Shutterstock.com

Jídla z mletého masa jsou u nás velice populární. Platí to také o čevabčiči. Toto tradiční balkánské jídlo jsme si trošku upravili k obrazu svému a teď je to naše zlatá česká klasika. Je to ideální tip na rychlý oběd nebo večeři. Stačí jen smíchat všechny potřebné suroviny, vytvarovat válečky a šup s tím do rozpáleného oleje. Tak co říkáte, dáte si čevabčiči dnes k večeři? Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Odkud pochází čevabčiči?

Čevabčiči má svůj původ u turkických národů. Díky nim se v dobách Osmanské říše rozšířilo i na území balkánských států. Čevabčiči se v podstatě zrodilo z tureckého kebabu.

I co se týká etymologie – čevabčiči vzniklo ze slova čevab, které vychází z tureckého slova kebab. Dnes je považováno za národní jídlo Bosny a Hercegoviny, běžné je i v Srbsku, Chorvatsku nebo Slovinsku.

Sekaná pečeně
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Sekaná pečeně

Sekaná pečeně je oblíbený pokrm v mnoha českých kuchyních. Tato kořeněná směs vepřového a hovězího mletého masa se peče ve tvaru šišky a když máte chuť, můžete si ji ozvláštnit také náplní z vajec uvařených natvrdo, párků, kyselých okurek nebo slaniny. Sekanou si vychutnáte nejlépe s bramborovou kaší a kyselou okurkou, případně s vařeným bramborem.

Sekaná pečeně
Karbanátky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Karbanátky

Karbanátky jsou klasikou české kuchyně a velkou oblibu mají také ve Skandinávii nebo v Turecku. Nejznámější jsou ty tradiční z mletého masa, existují však i v kombinaci se sýrem nebo zeleninou. Podávat je můžete s bramborem, bramborovou kaší, zeleninovým salátkem nebo jen tak s chlebem.

Karbanátky

Česká varianta pokrmu

V minulosti se čevabčiči dělalo hlavně z jehněčího masa, případně z kombinace jehněčího a hovězího masa. My Češi jsme si ale čevabčiči trochu upravili. V receptech používáme hlavně mleté vepřové maso, občas v kombinaci s hovězím. Používáme i jiné koření, než je typické na Balkáně. A také čevabčiči na rozdíl od balkánských národů negrilujeme, ale smažíme na pánvi. Ale i tato naše česká verze chutná výborně!

Tip na závěr: Nezapomeňte do směsi přimíchat jedlou sodu! Ta totiž zajistí, že maso bude krásně křehké a bude mít hezkou strukturu.

Spousta kusů čevabčiči na roštu grilu djphotographics / Shutterstock.com

Jak na přípravu čevabčiči?

Už se vám sbíhají sliny? Dali byste si čevabčiči třeba k večeři nebo k zítřejšímu obědu? Ale nevíte, jak je připravit? Poradíme vám! Nejdřív si zkontrolujte, zda máte vše potřebné. Z uvedených surovin připravíte výborné jídlo, které vystačí na čtyři porce.

Ingredience, bez nichž se neobejdete

  • 0,5 kg mletého masa
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • špetka majoránky
  • špetka sušeného chilli
  • 1 lžička sladké papriky
  • olej na smažení
Sekaná z hovězího masa
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Sekaná z hovězího masa

Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.

Sekaná z hovězího masa
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Jak postupovat při přípravě?

  • Do mletého masa přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, papriku, chilli a celé vajíčko. Opepřete, osolte a vše hodně důkladně prohněťte. V případě, že je směs řidší, přidejte trochu strouhanky, abyste docílili požadované tuhosti směsi.
  • Ze směsi udělejte malé válečky a smažte v pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Před smažením můžete čevabčiči poprášit hladkou moukou.
  • Podávejte s chlebem nebo bramborami.

Zdroj: Kupi.cz, Tasting Table, Zmlsané dějiny