EU chce revoluci v pokutách, pro řidiče skončí beztrestné přestupky v zahraničí

Policejní vůz, silnice a značka ukazující vjezd do Rakouska BalcansCat / Shutterstock.com

Ačkoliv žijeme v EU, jednotlivé unijní státy nemají stejná silniční pravidla. Mnohdy se tak může stát, že v zahraničí nevědomky překročíme maximální povolenou rychlost nebo se dopustíme jiného přestupku. Samozřejmě jsou tu i ti, kteří se přestupku dopustí úmyslně. Mnozí řidiči totiž spoléhají na to, že v zahraničí pro ně platí beztrestná zóna a že za přestupky v jiných zemích nebudou pykat. Evropský parlament chce toto změnit a postarat se o to, abychom byli za přestupky trestáni v celé Evropské unii.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Co se změní pro řidiče v EU?

I když to zatím není oficiálně schválené, existuje předběžný souhlas s rozšířeným počtem přestupků, za které budou řidiči stíháni a trestáni v celé Evropské unii. Vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu se v noci z 12. na 13. března dohodli na dalším prvku balíčku pro bezpečnost silničního provozu. Jedná se o výměnu informací mezi zeměmi o řidičích. Opatření musí být ještě schváleno vládami EU a celým Evropským parlamentem.

Kolik trestných činů zůstává bez postihu?

Cílem tohoto opatření je ukončit beztrestnost řidičů, kteří se dopustí přestupků v zahraničí. Asi 40 procent takových trestných činů není stíháno. Vše by měla změnit užší komunikace mezi jednotlivými zeměmi. Na seznam přestupků, za které budou řidiči stíháni po celé EU se dostanou následující přestupky:

  • Překročení povolené rychlosti
  • Řízení pod vlivem alkoholu
  • Jízda na červenou
  • Nebezpečné parkování a předjíždění
  • Přejíždění plné čáry
  • Opuštění místa nehody
Eurové bankovky a pouta Vitalii Vodalazskyi / Shutterstock.com

Špatná zpráva pro piráty silnic

Kosma Złotowski, zpravodaj Evropského parlamentu, uvedl: „Pachatelé těchto trestných činů mají být v celé EU rychleji identifikováni a potrestáni. Zahraniční poznávací značka nemůže být beztrestnou licencí.“

Půjde to bez smrtelných nehod?

Nová pravidla jsou součástí balíčku, jehož cílem je zlepšit bezpečnost silničního provozu v EU a pomoci dosáhnout cíle snížit do roku 2050 počet smrtelných nehod na evropských silnicích na nulu. Dohoda se týká návrhu, který měl změnit směrnici z roku 2015 o přeshraniční výměně informací týkajících se přestupků souvisejících s bezpečností silničního provozu. Nové změny jsou součástí „balíčku pro bezpečnost silničního provozu“, který Komise přijala 1. března 2023.

Přísnější pravidla pro všechny

Georges Gilkinet, belgický ministr pro mobilitu, uvedl: Přísnější a účinnější pravidla pro prosazování dopravních přestupků zlepší bezpečnost na evropských dálnicích a zajistí bezpečnější a zelenější oblasti pro život v celé EU. Revidovaná pravidla rovněž zajišťují rovné zacházení se všemi řidiči v EU bez ohledu na jejich státní příslušnost. Jsme rádi, že se nám v této věci podařilo rychle dosáhnout dohody s Evropským parlamentem.“

Prodraží se cestování v cizině?

Před cestou do zahraničí je důležité se seznámit se silničními pravidly dané země a rovněž je vhodné se vždy chovat stejně obezřetně, ať už se s vozidlem pohybujeme u nás nebo v zahraničí. Řidiči členských zemí by nová pravidla měli brát v potaz, protože jejich nerespektování by se jim mohlo značně prodražit.

Zdroje: Kupi, Gazeta.pl