ČOI kontrolovala zákaz prodeje alkoholu a tabáku nezletilým. Polovina prodejců mladistvým zakázané výrobky prodala

Teenageři pijí alkohol zeljkodan / Shutterstock.com

Česká obchodní inspekce se pravidelně zaměřuje na to, jak prodejci dodržují zákaz prodeje tabáku a alkoholu mladistvým osobám. Jen za minulý rok zjistila abnormální množství pochybení, a udělila proto vysoké pokuty.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Česká obchodní inspekce si posvítila na prodejce alkoholu

Česká obchodní inspekce (ČOI) se minulý rok zaměřila na hloubkové kontroly prodejců. Nejvíce ji zajímalo, zda obchodníci dodržují zákaz prodeje tabáku a alkoholu u nezletilých osob. Inspekce provedla celkem 6 732 kontrol a nedodržování povinností v této oblasti zjistila při 3 464 kontrolách.

ČOI kontroluje obchodníky pravidelně

Není to však poprvé, co by se ČOI rozhodla obchodníky kontrolovat. K těmto kontrolám dochází pravidelně po celé republice a většinou se jedná o namátkové akce. Inspekce se soustředila na dodržování zákonů týkajících se nabízení a prodeje alkoholu, tabáku, kuřáckých doplňků, bylin pro kouření, e-cigaret a nikotinových pytlíčků bez tabáku.

Na co inspekce přišla?

,,Výsledky kontrol potvrzují opodstatnění kontrolní akce. Nedostatky byly zjištěny ve více než polovině z nich. Ve 257 případech jsme zjistili prodej alkoholických nápojů mladistvým, to je i dlouhodobý společenský problém. Z těchto důvodů se Česká obchodní inspekce bude kontrolní činnosti v této oblasti věnovat i nadále,“ uvedl ústřední ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek.

Jak je dále uvedeno na stránkách České obchodní inspekce, mezi 2. lednem a 29. prosincem 2023 bylo uskutečněno celkem 6 732 kontrol. Porušení předpisů bylo zaznamenáno u 3 464 případů, což činí 51,46 % z celkového počtu provedených kontrol.

Žena nakupuje víno ViDI Studio / Shutterstock.com

ČOI spolupracuje s mladistvými a státními úřady

Inspektoři navíc využili své pravomoci a k těmto namátkovým akcím přizvali 508 nezletilých. Některé kontroly probíhaly za účasti pracovníků živnostenského úřadu, na ostatních akcích se podílela Policie České republiky nebo krajská hygienická stanice.

Jak uvedla ČOI na svých internetových stránkách, výsledky tohoto šetření jsou alarmující. Základní pochybení bylo zjištěno u 257 případů, kdy prodejci porušili zákaz prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let.

Výsledky kontroly jsou alarmující

Ve 110 případech porušili prodejci pravidlo umístit na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let. V 71 případech bylo zjištěno, že prodejci porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření, elektronické cigarety a nikotinové sáčky bez obsahu tabáku osobě mladší 18 let.

V 68 případech prodejci porušili zákaz a tabákové výrobky prodali mladistvým. U ostatních prohřešků se zjistilo, že prodejce nezajistil bezpečnost a výrobky prodal osobě, u které mohl předpokládat, že výrobek předá mladšímu jedinci. Jiní prodejci pochybili tím, že nenabízeli tabákové výrobky, kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření na vyčleněném místě odděleně od ostatního nabízeného sortimentu.

Na základě zjištěných informací a pravidelných kontrol České obchodní inspekce bylo uděleno v období od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023 2 779 pokut v celkové hodnotě 20 245 500 Kč.

Zdroje: Česká obchodní inspekce, Podnikatel, Drogy info, Český rozhlas