ČOI varuje před hračkami na baterie, které obsahují nadměrné množství olova

Malá dívka s chlapcem si hrají FamVeld / Shutterstock.com

Česká obchodní inspekce vydala varování před dětskou hračkou, která obsahuje velké množství olova. Podle inspektorů je toto množství olova nejenže zdraví škodlivé, ale může také znečistit životní prostředí. Pokud ho máte doma, buďte opatrní.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Česká obchodní inspekce varuje před nebezpečnou hračkou

Inspektoři z České obchodní inspekce před nedávnou dobou zjistili, že se na domácím trhu objevil výrobek, který může vážně ohrozit životní prostředí kvůli potenciálnímu znečištění, ale také ohrozit zdraví malých dětí, kteří si s ním mohou hrát.

Jedná se o dětskou hračku na baterie, která se na trhu prodává pod názvem Svítící tank SPECIAL MISSION. Tento produkt byl inspektory nahlášen na kontaktním bodě Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky a podrobnosti o něm byly zapsány i do systému Safety Gate.

Olovo je v hračkách velmi nebezpečné

Abnormální výskyt olova v dětských hračkách může způsobovat vážný zdravotní problém, jak uvádí tato vědecká studie. Proto také vláda před nedávnou dobou rozhodla o tom, že se limity olova obsažené v hračkách nebo jejich součástech musí výrazně snížit. Evropský úřad pro bezpečnost potravin dospěl k závěru, že pro olovo jakožto toxický kov neexistuje žádný práh, pod kterým nemá vystavení se mu kritické účinky na zdraví.

„Dokonce i mírná expozice může způsobit poškození nervové soustavy a mozku a zejména deficity v učení. Proto byla pro stanovení limitních hodnot pro olovo v hračkách zvolena nová metoda, která vedla k jejich podstatnému snížení,“ uvedli pro InfoDnes inspektoři, kteří se na výzkumu těchto hraček podílejí.

Nebezpečná hračka tank ČOI / veřejně dostupná fotografie

Tato hračka na baterky obsahovala velké množství olova

A právě nyní pracovníci České obchodní inspekce objevili další hračku, která nejenže může být zdraví škodlivá, ale především je nebezpečná pro životní prostředí. Jedná se o plastovou hračku na tužkové baterie AA 3 x 1,5 V ve tvaru vojenského tanku se zvukem a světlem. Hračka je určena pro děti starší 3 let.

Tato hračka se prodávala v papírové krabici, na které byly uvedeny identifikační informace o produktu a pokyny k použití v cizím jazyce. Na krabici byla také nalepena etiketa s informacemi a návody v češtině, jenže tyto údaje nebyly kompletní a pro zákazníka přijatelné.

Hračka může ohrozit zdraví i životní prostředí

Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova, které se vyšplhalo na hodnotu 72,0 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí nebo zdravotním komplikacím.

Proto také ČOI prodejci tohoto výrobku uložila ochranné opatření, kterým je okamžité stažení výrobku z trhu. Pokud byste měli doma tuto hračku, obraťte se na nejbližší pobočku České obchodní inspekce a domluvte se na dalším postupu.

Zdroje: ČOI, InfoDnes, National Center for Biotechnology Information, Lidovky