Hotovost má oproti klasickým platebním kartám či placení hodinkami nebo mobilem celou řadu výhod

Papírové bankovky v rukou Kamil Zajaczkowski / Shutterstock.com

V České republice je podobně jako v dalších rozvinutých státech oblíbené bezhotovostní placení, a to zejména v případě mladší generace. Někteří preferují klasické platební karty, jiní raději volí platbu mobilem nebo hodinkami. Část české populace ale ani v roce 2024 nedá dopustit na klasickou hotovost. Ta má totiž řadu výhod, díky kterým si své místo v platebním systému České republiky zachová ještě minimálně po dobu jedné generace.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Díky hotovosti ušetříte?

Bezhotovostní placení je jednoduché a komfortní. I proto se objem bezhotovostních transakcí v tuzemské ekonomice každým rokem zvedá. Hotovost ale ještě své poslední slovo neřekla, ačkoliv se množství peněz vybraných z bankomatů pro platbu v hotovosti za posledních několik let zvedlo jen minimálně.

Nejrůznější průzkumy ukazují, že kdo platí kartou, často utrácí výrazně více než ten, kdo musí ze své peněženky vytahovat jednotlivé bankovky a mince. Díky placení v hotovosti si totiž spotřebitel detailněji a snadněji uvědomí, kolik ho jeho nákup vlastně stojí. Následně nemusí tolik utrácet.

Žena vkládá kartu do bankomatu New Africa / Shutterstock.com

Soukromí i svoboda

Hotovost zároveň přináší pocit soukromí, anonymity a svobody. Pro digitální platby totiž platí, že obchodníci velmi často masivně sbírají všemožná data, která následně analyzují. To v praxi může vypovídat o zdravotním stavu, životosprávě či dalších preferencích, jež každý má. V případě hotovosti ale něco takového nehrozí. Pokud tedy spotřebitel chce, může se těmto trendům jednoduše vyhnout.

Bezhotovostní platby jsou velmi závislé na funkčnosti platebního terminálu. Občas se ale stává, že takový terminál najednou přestane z nejrůznějších důvodů fungovat. Právě v takovém případě se hotovost může skvěle hodit, neboť bez ní za nákup jednoduše nezaplatíte a musíte čekat, až se obchodníkovi podaří jej zprovoznit. Komplikace to je také pro obchodníka, který často neví, jestli se bezhotovostní platbu podařilo autorizovat, a tedy jestli spotřebitel za svůj nákup skutečně zaplatil.

Někteří si s novými technologiemi nevědí rady

Pro značnou část tuzemské populace jsou navíc nové technologie stále dostatečně neprobádané. Jde hlavně o seniory, kteří ani v roce 2024 nedají na hotovost mnohdy dopustit. I mezi mladšími ročníky se ale najde celá řada osob, které nové technologie nevyhledávají, anebo k nim nemají dostatečnou důvěru. Právě pro ně je pak hotovost z hlediska platebních metod stále volbou číslo jedna.

České bankovky Pucs Fongabe / Shutterstock.com

Hotovost tedy má v České republice stále své místo. Země na severu Evropy se sice od ní postupně odklání, pro středoevropský prostor však platí zcela něco jiného. Velká oblíbenost hotovosti je patrná hlavně v případě Němců nebo Rakušanů. I proto se v těchto státech momentálně hovoří o ústavním zakotvení práva na placení v hotovosti, v některých ekonomikách k tomu již také došlo.

Ústavní právo na platbu v hotovosti se dlouhodobě řeší také v České republice. Minimálně v blízké době to však nevypadá, že by se podobné opatření mělo aplikovat do praxe. Je však možné čekat, že v dalších měsících až letech se tato problematika dostane do širších debat.

Zdroj: Evropská centrální banka, Seznam Zprávy