Lesy ČR spustí e-shop se zvěřinou od myslivců. Prodávat budou porcované maso, klobásy či tlačenky

Syrové maso a vedle parůžek mmpixel91 / Shutterstock.com

Milujete zvěřinu, ale doposud pro vás byla těžko dostupná? Pak vás možná potěší novinka Lesů České republiky. Spolu s vybudováním nového střediska zpracování v Krušných horách plánuje státní podnik za pár měsíců spustit také oficiální e-shop, který bude nabízet porcované maso i zvěřinové lahůdky a uzeniny. Kdy online prodej odstartuje, co všechno najdete v sortimentu a kde jinde můžete v Česku přes internet koupit českou zvěřinu?

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Zájem o zvěřinu je v Česku velký

Zvěřinu od českých myslivců prodávají Lesy ČR již nějakou dobu, doposud však bylo možné osobně zakoupit pouze celé, vyvržené, vypláchnuté a zachlazené zvíře v kůži (seznam odběrných míst uvádí na stránkách Z lesa na stůl). Naporcovat a uskladnit si ho musel zákazník doma sám. To samozřejmě mnohé i přes velký zájem odradilo.

Také proto se podnik rozhodl, že na vysokou poptávku zareaguje a značně rozšíří svůj sortiment. A přiblíží myslivecké pochoutky širšímu okruhu spotřebitelů. Spolu s tím vznikne také e-shop, který nákup porcované zvěřiny i nejrůznějších zpracovaných lahůdek ještě více usnadní.

Zvěřinová paštika
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Střední

Zvěřinová paštika

Zvěřinová paštika patří mezi ty nejvybranější lahůdky a připravit si ji zvládnete i doma, budete tak mít kontrolu nad jejím složením. Naši zvěřinovou paštiku z daňka si vychutnáte jak na čerstvém chlebu s nakládanými okurkami, tak na kanapkách nebo krekrech podávanými k vínu.

Zvěřinová paštika
Dančí plec se smetanovou omáčkou
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Dančí plec se smetanovou omáčkou

Tuhle chutnou dančí plec se smetanovou omáčkou si zamilujete. Na zvěřinovou roládu můžete použít klidně i maso z krku, které je prorostlejší a šťavnatější. Pokud máte rádi více voňavější omáčku, přidejte k tymiánu i rozmarýn.

Dančí plec se smetanovou omáčkou

Co přinese nový e-shop Lesů ČR?

Sortiment internetového obchodu Maso z lesa bude pocházet z nově postavené bourárny masa v Klínech v Krušných horách. Přímo od myslivců se zde budou zpracovávat jeleni, daňci, srnci, divočáci i mufloni.

E-shop poté plánuje prodávat jak porcované syrové maso (na výběr bude ze hřbetů, předního, zadního masa, panenky, masa na guláš i mletého na burgery), tak vlastnoručně zpracované a připravené lahůdky. Do košíku si budete moci přihodit i zvěřinové salámy, tlačenky, klobásy, paštiky a játrové sýry či masné zavařeniny.

Pečená nakrájená zvěřina na talíři hlphoto / Shutterstock.com

„Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet dle lovecké sezóny a také ročního období – některé produkty budou k dispozici na grilovací sezonu a některé třeba jen na Vánoce nebo Velikonoce. Příkladem může být safari na grilu nebo vinná klobása,“ uvedl za Lesy ČR náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Spuštění plného provozu bourárny, a tedy i očekávaný start e-shopu, se plánuje na červen 2024. Ceny se pak budou lišit v závislosti na typu výrobku a druhu zvěřiny. Naporcované maso by se například mělo pohybovat od 100 Kč do 400 Kč podle části zvířete.

Kde jinde koupit čerstvou zvěřinu?

Před nedávnem spustili svůj vlastní e-shop i Vojenské lesy ČR. Porcované hovězí maso v biokvalitě a zvěřinu ze Šumavy je možné si po nákupu vyzvednout v bourárně ve Chvalšinách (Resort Olšina), případně je zde po domluvě možný i závoz. V nabídce najdete mimo jiné maso z jelena, prasete divokého a srnce. Nabídka zpracovaného jeleního masa začíná například na 160 Kč, srnčího na 240 Kč a prase divoké na 140 Kč.

Online zvěřinu z českých lesů zakoupíte i v nejrůznějších specializovaných e-shopech, které maso berou od prověřených myslivců. Při nákupu si vždy jen ověřte, zda prodejce umožňuje i rozvoz a do jakých lokalit jezdí.

Sezónně zvěřinu seženete také v online supermarketech Rohlík.cz (nabízí sortiment jihomoravské firmy Windsor) a Košík.cz (zvěřinové produkty závodu Maxmilián).

Zdroje: Z lesa na stůl, Maso z lesa, Lesy ČR