Ochutnejte německou národní specialitu: Jak si doma připravit currywurst?

Klobása s kari omáčkou, nakrájená na kolečka, servírovaná s hranolky gkrphoto / Shutterstock.com

Currywurst je německým národním jídlem. Ikonická klobása s kari omáčkou vznikla v poválečném Berlíně i za pomoci britských a amerických vojáků. Vynalézavostí a experimenty spatřila světlo světa kari omáčka s tajnou recepturou, kterou si její autorka nechala dokonce patentovat. Pojďte si s námi připravit tuhle specialitu německého rychlého občerstvení!

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Jak Greta Heuwerová „vynalezla“ currywurst

Jak už to tak bývá, ta nejlepší jídla vznikají úplnou náhodou. Platí to i v případě currywurstu. Bylo 4. září 1949 a v západní čtvrti v Berlíně měla stánek s občerstvením Greta Heuwerová. Prodávala v něm opečené klobásy. Z černého trhu se jí podařilo sehnat od britských vojáků kari koření a od těch amerických zase rajčatový protlak.

Greta Heuwerová začala s těmito přísadami experimentovat. Vytvořila omáčku údajně až z 15 surovin a polévala s ní opečené klobásy. Na závěr vše ještě posypala kari kořením a jedno z německých národních jídel bylo na světě.

Dušené fazole s klobáskou chorizo
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Dušené fazole s klobáskou chorizo

Lahodné dušené fazole s klobáskou chorizo jsou na přípravu jednoduché a poměrně rychlé. Za pár okamžiků tak vznikne pokrm, jehož chuť vás mile překvapí.

Dušené fazole s klobáskou chorizo
Teplý barevný salát z klobásky chorizo
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Teplý barevný salát z klobásky chorizo

Teplý barevný salát kombinuje výraznou chuť sladkých brambor a šmrnc pikantní chorizo klobásky.

Teplý barevný salát z klobásky chorizo
Kari omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kari omáčka

Recept na kari omáčku zaujme hlavně ty, kteří rádi dodávají svému jídlu orientální šmrnc. Tato omáčka se skvěle hodí ke smaženému kuřecímu masu, k těstovinám nebo bramborovým nokům.

Kari omáčka

Jaké složení měla původní omáčka?

Greta Heuwerová si recepturu omáčky pečlivě střežila. Dokonce na ni v roce 1959 získala patent pod názvem „Chillup“. Bianca Wohlfrommová z muzea Currywurstu ale přesto něco málo o originální receptuře prozradila. Uvedla, že základem omáčky byl rajčatový protlak, olej, ocet, cukr, sůl, pepř, kari a další koření.

Currywurst je dnes ikonickým jídlem německé kuchyně a každoročně se ho údajně sní přes 800 milionů kusů. Klobása s kari omáčkou má i vlastní písničky, muzeum, a dokonce prý pomohla ke zvolení i bývalému německému kancléři Gerhardu Schröderovi.

Currywurst s hranolkami a tatarkou, servírovaný v bílé keramické misce stockcreations / Shutterstock.com

Currywurst – recept

Ingredience:

  • 600 g bílé grilovací klobásy německého typu
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 hrnek kvalitního kečupu
  • 50 ml horké vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • špetka mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě namletý pepř
  • olej na smažení

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno a česnek nasekejte na malé kousky.
  2. Rozehřejte v rendlíku olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte česnek, kari koření, zamíchejte a podlijte horkou vodou.
  3. Přidejte kečup, worcesterovou omáčku, jablečný ocet, med a hořčici. Ochuťte solí, pepřem a mletou skořicí. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut a během vaření občas promíchejte. Po 15 minutách omáčku rozmixujte tyčovým mixerem.
  4. Jakmile máte hotovou omáčku, opečte na grilu nebo v pánvi na vyšší vrstvě oleje bílé klobásy. Hotové klobásky nakrájejte na kousky a servírujte přelité kari omáčkou. Podávat můžete s hranolky nebo s čerstvou houskou.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: Goethe Institut, iROZHLAS