Letos vyjde velikonoční pečení levněji než loni, nákupem v akcích se dá ušetřit více než 30 procent

Žena drží plato vajec j.chizhe / Shutterstock.com

Velikonoce představují významný svátek v křesťanském kalendáři, který je nejen obdobím duchovní obnovy, ale také přináší pocit radosti z času stráveného s rodinou a z příprav spojených s tímto svátkem. Naše domovy se naplňují vůní právě upečených velikonočních dobrot a mnohé rodiny se věnují tradičnímu zdobení vajíček. S tím vším souvisí i zvýšené výdaje za nákupy. Nedávná analýza, kterou provedl nákupní rádce Kupi.cz, ukazuje, že došlo k výraznému snížení cen řady základních potravin. To znamená, že příprava tradičních velikonočních specialit bude letos finančně méně náročná než v loňském roce.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Vejce meziročně zlevnila o 43 procent

Vejce, základní surovina mnoha velikonočních receptů, zaznamenala výrazný pokles ceny. Podle dat Kupi se v tomto roce významně snížily ceny vajec až o 43 procent ve srovnání s minulým rokem.

Před Velikonocemi lze koupit vajíčka velikosti M za průměrnou akční cenu 2,90 korun, což je dobrou zprávou pro každého, kdo se chystá péct tradiční velikonoční mazanec nebo linecké cukroví.

„Pozorujeme také vzrůstající oblíbenost vajec z podestýlky, to naznačuje směřování spotřebitelských preferencí k etičtějším a udržitelnějším možnostem,“ řekla cenová analytička Kupi.cz Monika Kopčilová. „Slevy na vejce se navíc zvýšily z loňských 19 procent na současných 34 procent. To ale není vše, kromě cen vajec se snížily ceny všech surovin potřebných pro pečení tradičního velikonočního mazance a lineckého cukroví. Cukr, mouka, mléko, máslo, droždí, rozinky i mandle jsou nyní cenově dostupnější, což potěší každého pekaře,“ dodala Kopčilová.

Levněji upečeme mazanec i linecké

Zaměříme-li se na přípravu velikonočního mazance, zjistíme, že ceny všech důležitých ingrediencí potřebných pro jeho výrobu klesly, což vede ke snížení celkových nákladů na jeho přípravu o 14 procent v porovnání s minulým rokem. I přesto, že máslo a mandle zůstávají mezi dražšími položkami, nabízí se šance na úsporu prostřednictvím využití slevových akcí, které jsou momentálně hojně dostupné.

Podobný trend poklesu cen lze z dat Kupi sledovat i u hlavních ingrediencí potřebných pro výrobu lineckého cukroví, kde celkové náklady na suroviny klesly o 10 procent oproti loňskému roku, s možností dosáhnout úspor až 32 procent při využití slev v supermarketech.

Low carb linecké cukroví
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Low carb linecké cukroví

Low carb linecké cukroví se hodí pro všechny, kteří mají raději zdravější alternativy klasického cukroví. Toto linecké je nejen zdravé a bezlepkové, ale také neobsahuje ani gram cukru a chutná naprosto skvěle.

Low carb linecké cukroví
Tvarohový mazanec
Čas přípravy: 1 hod 50 min Obtížnost: Střední

Tvarohový mazanec

Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.

Tvarohový mazanec
Jarní slepované sušenky
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Jarní slepované sušenky

Upečte si s námi slepované sušenky s voňavou levandulí a vanilkou, které probudí vaše chuťové pohárky a stanou se velmi oblíbeným cukrovím i pro vaše děti. Lehce nakyslá chuť citronové marmelády se k sušenkám skvěle hodí, a to obzvlášť v kombinaci s levandulí a vanilkou.

Jarní slepované sušenky

Tato pozitivní zpráva o snížení cen a zvyšování dostupnosti slevových akcí nabízí mnohým z nás šanci užít si tradiční velikonoční pečení bez nadměrného finančního tlaku. S důkladným plánováním a využitím dostupných slev můžeme dosáhnout výrazných úspor, aniž bychom museli dělat kompromisy v kvalitě nebo tradici.

V období, kdy se mnozí potýkají s rostoucími finančními výdaji, přináší tato analýza úlevu a umožňuje nám plně se oddat radostem spojeným s velikonočními svátky, aniž bychom museli zatěžovat rodinný rozpočet.

Zdroj: analýza z dat akčních letáků Kupi