Vytvořte si velikonoční dekorace: Tipy na to, jak jednoduše a levně zkrášlit domov

Žena a dívka mají na hlavě čelenky s králičíma ušima a připravují jarní dekorace z vajíček Helen Sushitskaya / Shutterstock.com

Čas na jaro vypukl i u vás doma? Pozvěte jej na návštěvu! Jestli ještě nemáte jarní a velikonoční výzdobu, máme pro vás barevnou inspiraci. Levnou, ale estetickou. Co zvládnete pořídit, jak si s výzdobou poradit a jak protkat domov příjemnou atmosférou?

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Příroda se probouzí, proto je ten správný čas probudit k životu i váš domov – sbohem, zimní výzdobo, vítej, jaro! Existuje mnoho způsobů, jak zvelebit interiér, aby se rozzářil v duchu sezóny. Máme pro vás několik tipů a nápadů na krásné dekorace.

Jak na jarní výzdobu?

Jakou výzdobu si představíte, když se řekne jaro? Nám se vybaví jarní věnec. Ten, který rozzáří vstup do domu a příchozím oznámí, že jaro už je tady. A jak na něj? Pokud nepatříte mezi zdatné tvořivce, v jejichž rukách ožívají nejrůznější nápady, nevadí. Co takhle zrecyklovat vánoční věnec z proutí? Proutěné věnce jsou oblíbené pro svůj univerzální a hřejivý, přírodní vzhled. Velmi hezky vypadají samotné, ale i s doplňky. Když korpus věnce zbavíte jehličí, šišek či jiných vánočních detailů, rázem získáte cenný základ pro tvoření.

Jarní věnec s vejci, velikonoční dekorace Jana Krizova / Shutterstock.com
  • Náš tip? Dozdobte věnec vším, čím jsou pro vás jaro či Velikonoce. Lze jej ovázat stuhami, doplnit umělými květy nebo třeba použít jarní větvičky – kočičky. V jednoduchosti je přece krása, kromě toho věnec na dveřích můžete už brzy doplnit třeba truhlíky nebo rozmístěnými květináči s kvetoucími rostlinkami. Prostě a jednoduše – nechte vchod do domu zazářit.

1. Větvičky jako dekorace

Určitě se hodí pozvat přírodu domů doslovně. Nastříhejte vrbové nebo jiné větvičky, právě ty totiž mohou ozvláštnit interiér – stačí je dekorovat. Na větve můžete navázat stuhu, provázky, nebo dokonce přilepit vajíčka. Fantazii se meze nekladou – stačí se inspirovat a vykouzlit další z jednoduchých domácích dekorací, které vám budou dělat společnost a radost.

Jarně nazdobený stůl s větvičkami Sergii Sobolevskyi / Shutterstock.com

2. Kousky z barevného papíru

Máte doma zbytky barevného papíru? I s těmi se dá vytvořit celá řada velikonočních a jarních dekorací. Některé možná potěší girlanda se zajíčky, stačí si podle vytvořené šablony vystřihnout tvar zajíčků. Jejich ocásek vykouzlíte přilepením chomáčku vaty. Barevné zajíčky pověste na jutový provázek – hotovo. Kam s ním? Můžete rozveselit kuchyni, předsíň, ale i dětský pokoj, terasu nebo okna.

Z barevných papírů či kartonu lze nastříhat také jarní tulipány, které jen tak neuvadnou. Vystřihněte tvar květu tulipánu v různých barvách (v případě kartonu nabarvěte) a klidně i ozvláštněte nalepenými proužky či puntíky v kontrastní barvě. A kam s nimi? Můžete jim domalovat stonky a hurá s obrázkem do rámečku. Nebo je nalepte k nasbíraným větvičkám ve váze – hned budou působit veseleji.

Velikonoční mrkvový beránek
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Velikonoční mrkvový beránek

Upečte si letos odlehčeného velikonočního mrkvového beránka, díky kterému si nebudete muset hlídat svoji váhu. Máme pro vás skvělý recept, který neobsahuje cukr, naopak je plný šťavnaté mrkve, sušeného ovoce a křupavých vlašských ořechů.

Velikonoční mrkvový beránek
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

3. Na detailech záleží

A ta hlavní proměna domova? Stačí vyměnit zimní detaily za ty jarní. Textil, závěsy, dekorační polštářky, je čas to všechno po roce zase vytáhnout a vnést do vašeho domova trochu barev. A jestli se nudíte, můžete třeba i vymalovat některou z místností. Do jasných, jarních barev, které dají vyniknout příjemné náladě. Tak jaká to bude?

Holčička věší dekorace ve tvaru vajíček na kočičky Lithiumphoto / Shutterstock.com

Jak vyrobit dekorace z vajíček?

Než se vrhnete do dalších příprav, vzpomeňte si na klasiku – vejce. Právě z nich mohou vzniknout krásné detailní dekorace a vlastně to nezabere moc času, že? Vejce můžete ponechat přírodní, nabarvit je či pomalovat s dětmi. Mohou ozdobit mísu vystlanou mechem či větvičkami nebo dělat společnost narcisům ve vázičce. A co se barev týče, zvolte třeba ty, do kterých ladíte zbytek interiéru.

Tip na výrobu velikonočního zajíčka

Nejen pro maminky s malými dětmi je tu jeden ponožkový trik – zajíček! Proč k Velikonocům patří? Dříve se prý často na jaře objevil u obydlí, kde vyhledával potravu. Jedná se o typický symbol Velikonoc, který se k nám dostal teprve nedávno, původem z Německa.

Chcete svého velikonočního zajíčka? Pak si vezměte nevyužitou nebo lichou ponožku a zhruba do tří čtvrtin ji naplňte rýží. Poté ji ovažte provázkem, abyste vytvořili větší kouli (tělo) a menší kouli (hlavu), přičemž vám zůstane ještě vrchní pás ponožek, který rozstřihnete uprostřed vertikálně tak, aby zůstaly dvě části na ouška. Krk zajíčka ovažte barevnou stužkou a pomocí fixu dokreslete očka a křížek jako čumáček. Hotovo – výsledek mile překvapí děti, ale i dospělé.

Zdroj: Kupi.cz