Rozvoz jídla se chytá i v malých městech, konkurence tam v podstatě neexistuje

Muž na skútru rozváží jídlo Tricky_Shark / Shutterstock.com

Rozvoz jídla se pro řadu zákazníků stal během koronavirové pandemie téměř nepostradatelnou záležitostí. Kvůli tehdejším nařízením šlo o jednu z mála možností, jak mohly restaurace a další gastronomické podniky prodávat zákazníkům své jídlo. Rozvozový trend se drží i v posledních měsících, firmy se navíc začínají čím dál více hrnout do menších měst. Do budoucna ale před ním stojí celá řada výzev.

Přečtěte si také

Papírová brčka nejsou zdravotně nezávadná. Belgická studie radí nepoužívat brčka raději vůbec

Které společnosti rozváží i na maloměstě?

Ve velkých městech je rozvoz jídla v podstatě již neodmyslitelnou součástí tamního prostředí. Firmy jako Foodora, Wolt či Bolt Food se rychle rozšířily po celé České republice a v dnešní době už neexistuje téměř žádné město s více než 30 tisíci obyvateli, kde by aspoň jedna taková služba nebyla k dispozici.

Možná i kvůli velkému rozmachu do velkých měst se některé firmy začaly byznysově orientovat na mnohem menší celky. Řadí se k nim třeba společnost Jídlo pod nos, která sice není z celorepublikového pohledu tak známá, v rámci České republiky ale působí už ve více než 20 městech.

Kde kurýři nově rozváží?

Mnohá tato města jsou ale jen velmi malá. Zmínit je možné třeba Kadaň, Rakovník, Slaný, Žatec nebo Chodov v Karlovarském kraji. V mnohých těchto oblastech tedy žije i jen okolo 15 tisíc lidí. Před nedávnem se ale k těmto městům přidalo další, které má obyvatel ještě méně. Jde o Nové Strašecí, kde žije jen okolo 5 tisíc lidí.

Kurýr předává ženě papírovou tašku s jídlem buryakphoto / Shutterstock.com

Trh malých měst je oproti centrům, jako je Brno, Plzeň nebo třeba Olomouc, velmi omezený. V neprospěch tohoto konceptu hraje fakt, že v takových městech žije spousta osob, které si nikdy neobjednají. Nemusí mít k podobnému záměru sympatie, zároveň si pro jídlo v případě zájmu mohou jednoduše dojít sami.

Kolony aut nebo extrémně dlouhé trasy totiž nemusí v mnoha případech překonávat. Společnosti mohou mít rovněž problém s hledáním kurýrů, kteří by o rozvoz jídla měli zájem.

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem

Těstoviny s kuřecím masem a pórkem, zapečené v křupavé sýrové krustičce, skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře ve dnech, kdy není času nazbyt. Stačí jen orestovat kuřecí maso s pórkem, uvařit těstoviny a pak vše společně zapéct v troubě.

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem

Výhody rozvozu v malých městech

Malá města ale mají minimálně i jedno velké plus. Firmy v takových oblastech většinou nemají žádnou konkurenci. V podstatě na takovém trhu mají monopol, který jim umožňuje téměř libovolně stanovit cenu své služby. Nemusí se tedy omezovat z hlediska konkurence, která by v opačném případě mohla snižovat cenu směrem dolů, a tím i výslednou marži.

Je otázkou, jak se rozvoz jídla bude v dalších městech vyvíjet. Jisté ale je, že restaurace ani rozvozové služby neprožívaly v uplynulých měsících ideální období. Spotřebitelé šetřili a firmy to pocítily i ve svých tržbách a ziscích. Ty totiž oproti koronavirové pandemii byly o mnoho nižší.

Zdroje: jidlopodnos.cz, wolt.com, foodora.cz