Staré autoatlasy nahradily plánovače tras. Které jsou v roce 2024 ty nejlepší a jak se v praxi liší?

Muž drží telefon s online mapou THASSANEE KHAENGRIT / Shutterstock.com

Plánujete cestu za dobrodružstvím a hledáte pomocníka, který vám s tím pomůže? Papírová mapa nebo tradiční autoatlas už to asi nebudou. V dnešní době je totiž na trhu celá řada plánovačů tras, které cestování v praxi znatelně ulehčují. Využívají inteligentní technologie i umělou inteligenci. Znáte je? A které jsou v praxi ty nejlepší?

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Výhody plánovačů tras

Plánovače tras jsou softwarové nástroje, které je možné využívat na tabletech, chytrých telefonech, stolních počítačích nebo noteboocích. Některé jsou dokonce kompatibilní s moderními auty. Řada z nich poskytuje nejen optimální cestu do cíle, ale i spoustu dalších informací. Ty se týkají třeba bezpečnosti, místní dopravy nebo dalších faktorů.

Výhodou plánovačů tras je, že sbírají data o dopravě, vzdálenostech a všech možných trasách. Následně získané údaje analyzují a v reálném čase dokáží stanovit doporučenou trasu na míru přímo pro každého řidiče. Výsledkem tohoto softwaru je plán, díky kterému se vám podaří snížit peníze, čas a mnohdy i stres, který je s cestováním běžně spojený.

Pro plánovače tras je typické, že každý motorista má možnost konkrétní trasu flexibilně upravovat. Nabízí se tak možnost stanovení případných zastávek, které cestování většinou oživují a celkově i zpříjemňují. Díky plánovačům tras se řidičům podaří rovněž vyhnout placeným úsekům, a zažijí tak dovolenou podle svých představ a pravidel.

Jak fungují Google Maps a co umí?

Mezi nejznámější a nejpopulárnější online plánovače tras se bezesporu řadí aplikace Google Maps. Její přednosti využívá každý den několik stovek milionů lidí po celém světě. Každý uživatel má možnost volby z různých typů map, jež jsou dobře přehledné a solidně graficky zpracované. Výhodou tohoto plánovače trasy je také zadání až 10 zastávek na trase, a to včetně místa odjezdu a volby cílové destinace.

Předností Google Maps je i to, že každý motorista má možnost se vyhnout dálnicím nebo zpoplatněným úsekům. Na mapách jsou vyznačeny i případné nehody a uzavírky. Řidičům se zároveň naskýtá možnost zobrazení aktuálního provozu v reálném čase i provozu průměrného v určitém časovém úseku. Každý uživatel může trasu sdílet s ostatními.

Muž se ženou a dcerou v autě Prostock-studio / Shutterstock.com

Přednosti aplikace Mapy.cz

Velké oblíbenosti na území České republiky se těší také aplikace Mapy.cz od společnosti Seznam.cz. Kromě Česka se ideálně hodí i na cesty do zahraničí. Uživatelé mají možnost se vyhnout placeným úsekům a vybrat si mezi krátkými a rychlými trasami přesně podle preferencí. Výhodou je i předpověď počasí až na 4 dny dopředu.

Každý motorista a uživatel aplikace Mapy.cz má možnost ukládat a exportovat naplánované trasy do souborů ve formátu KML nebo GPX. Díky tomu se zvyšuje celková flexibilita a možnost využití trasy v dalších aplikacích.

Aplikace Waze

Klíčovým prvkem, který Waze odlišuje od ostatních navigačních aplikací, je její silná uživatelská komunita. Tato komunita se nejen pasivně, ale i aktivně zapojuje do sdílení informací o aktuálním stavu dopravního provozu. Uživatelé mohou přispívat sledováním aktuální průjezdní rychlosti na různých úsecích silnic, čímž aplikace dokáže identifikovat a předvídat vznik dopravních zácp.

Dále mohou aktivně reportovat různé překážky na cestě, jako jsou poruchy semaforů, chybějící dopravní značení nebo nebezpečné výmoly na silnici. Novinkou aktualizované verze Waze, je nový vzhled tlačítka pro hlášení dopravních problémů a celkově výrazné zjednodušení samotného vytváření hlášení.

Jaké jsou další plánovače?

Motoristé mají možnost volby z několika stovek plánovačů tras. Kromě aplikací Google Maps a Mapy.cz se v České republice velké oblíbenosti těší mimo jiné také ViaMichelin, Zeo, Speedy Route nebo OptimoRoute. Většina těchto aplikací je standardně zdarma, některé portály mají určité funkce zpoplatněny.

Zdroje: caliper.com, google.com, mapy.cz, kupi.cz