Jak zjistit, kdy končí platnost dálniční známky? Vyhněte se vysokým pokutám a jednoduše si ji zkontrolujte

Auta, jedoucí po dálnici Brian A Jackson / Shutterstock.com

Ještě před pár lety se dálniční známky lepily na přední sklo. V případě ročního kupónu byla platnost přesně stanovena na období 14 kalendářních měsíců. S příchodem elektronických dálničních kupónů se ale trendy změnily. Od té doby ale řada řidičů často neví, kdy jim dálniční kupón vlastně končí, čímž se vystavují riziku pokut.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Proces koupě dálniční známky se v posledních letech změnil. První možností je pořízení kupónu na e-shopu dálnice.cz, který je snadno přístupný všem uživatelům na noteboocích i mobilních telefonech. Další možností je ale kupříkladu koupě známky na některé z poboček České pošty nebo u čerpacích stanic EuroOil. V příhraničních oblastech k tomuto účelu slouží i samoobslužné kiosky.

V elektronickém systému stačí vyplnit poznávací značku automobilu, díky čemuž se při případné kontrole zjistí, jestli má motorista právo na dálniční úseky vjet.

Jak zjistit platnost dálniční známky?

Velkou změnou je klouzavá platnost roční známky. U papírových kupónů byla platnost striktně vymezena, a to od prosince předcházejícího roku do ledna roku následujícího. Nyní je tedy platnost stanovena na libovolných 365 dní, od data, které si řidič sám zvolí.

I proto mají mnozí motoristé často problém si vzpomenout, kdy jim dálniční známka vlastně končí. Přitom to ale není nic složitého. První možností je, že o konci platnosti dálniční známky vás systém upozorní sám, a to prostřednictvím e-mailové zprávy. Díky tomu každý držitel dálničního kupónu jednoduše zjistí, že je čas pro koupi další známky.

Pokud řidiči taková možnost nevyhovuje, jsou možnosti, jak platnost dálniční známky jednoduše ověřit. Tou nejjednodušší je prostřednictvím webové stránky edalnice.cz, kde v sekci „Ověření platnosti“ stačí zadat registraci vozidla s SPZ. Systém následně hned ukáže, jestli je dálniční známka platná a pokud ano, tak i do kdy.

Odlepování dálniční známky z čelního skla BrunoK1 / Shutterstock.com

Pozor na ověřování platnosti známky na komerčních webech

Jde o nejjednodušší a nejméně rizikovou variantu, na kterou se motoristé mohou spolehnout. Jsou samozřejmě i různé komerční weby, které tuto službu nabízejí, bezpečnost v jejich případě je ale v porovnání s klasickým a ověřeným webem edalnice.cz o mnoho nižší. Některé webové stránky tuto operaci rovněž i zpoplatňují.

Je třeba myslet na to, že sankce za absenci dálničního kupónu je vysoká. Pokuty navíc mohou udělovat příslušníci Policie ČR i Celní správy.

Podle současné legislativy platí, že pokuta na místě se může vyšplhat až do výše 5000 Kč. V případě správního řízení se ale tato sankce ještě zvyšuje, a to maximálně až na 20 000 Kč. Vždy ale závisí na rozhodnutí konkrétního činitele, který o pokutě rozhoduje. Výsledná sankce tedy může být řádově i o několik desítek procent nižší.

Kolik stojí dálniční známka?

Nové ceny a varianty dálničních známek budou platit od 1. března 2024. Došlo také k několika změnám v systému dálničních známek. Nově si řidiči budou moct pořídit dálniční známku:

  • jednodenní za 200 Kč,
  • desetidenní za 270 Kč,
  • měsíční za 430 Kč,
  • a roční za 2 300 Kč.

Tyto ceny se budou vztahovat na vozidla s pohotovostní hmotností do 3,5 tuny, která jsou povinna mít dálniční známku na zpoplatněných úsecích dálnic a některých silnicích I. třídy. Pro vozidla s nižšími emisemi CO2 (do 130 g/km) bude nadále platit zvýhodněná eko cena, která je oproti standardní ceně poloviční.

Zdroj: Ministerstvo dopravy, edalnice.cz