Slevové akce srážejí ceny kuřecího masa na minimum. Je nejlevnější za dva roky

Žena v supermarketu, která drží v ruce kuřecí maso nastya_ph / Shutterstock.com

Ceny potravin pokračují ve svém růstu, avšak prodejci reagují spuštěním rozsáhlých slevových akcí. V důsledku toho se cena kuřecího masa dostala na nejnižší úroveň za více než dva roky. A to i přes zvýšení cen drůbeže na pultech obchodů, kde se ceny kuřat od ledna do července podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšily o 38 %, u zemědělců tento nárůst činil pouze 21%.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Zpracovatelé masa upozorňují, že by ceny krmiv pro drůbež musely klesnout až o pětinu, aby odpovídaly výrazně nízkým cenám v obchodních řetězcích. Aktuálně prodejci nabízí drůbeží maso za ceny, které jsme dlouho neviděli, a zdá se, že se na těchto slevách alespoň částečně podílejí sami.

Ceny kuřecího masa v akcích

Prodejci čelí tlaku v důsledku poklesu tržeb v oblasti potravin, které klesají již 20. měsíc v řadě. Snížení DPH na potraviny a další faktory vytvořily prostor pro cenově příznivější nabídky, které Češi na pultech dlouho neviděli. Příkladem jsou kuřecí prsní řízky, jejichž akční ceny se v obchodech jako Tesco, Albert či Lidl pohybují kolem 89,90 Kč za kilogram.

Nákupní rádce Kupi.cz, který více než 10 let monitoruje akční letáky, uvádí, že průměrná akční cena prsních řízků dosáhla v únoru 104,56 Kč za kilogram, což je srovnatelné s cenami z konce roku 2021 před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině a energetické krize. Přesto se „běžné ceny“ drůbežího masa od června 2022 drží vysoko, kolem 200 Kč, a to i přes zaznamenaný pokles od rekordu v říjnu 2022.

Zajímavé je, že podle dat Kupi.cz průměrná běžná cena kuřecích prsních řízků za poslední roky vzrostla až o 30 %, avšak průměrná akční cena se udržuje na srovnatelné úrovni. Tento trend ukazuje na zvyšující se intenzitu slevových akcí v době rekordní inflace.

Drůbež z Ukrajiny

Na trhu se však nevyskytují výrazné dovozy ukrajinské drůbeže, které by měly významný dopad na domácí ceny. I přes pokles ceny krmiv a stabilizaci některých vstupních nákladů se ceny v obchodech nezvyšují výrazně. To vede k situaci, kdy prodejci a zpracovatelé drůbeže tlačí na minimalizaci marží, aby udrželi ceny pro zákazníky přijatelné.

Regál v supermarketu s kuřecím masem Africa Studio / Shutterstock.com

Trend slevových akcí neklesá

Zdá se, že současná slevová politika vede k nepochopení skutečné hodnoty potravin mezi spotřebiteli a potenciálně podkopává ekonomickou udržitelnost výrobců. Přesto však vše nasvědčuje tomu, že trend slevových akcí bude pokračovat, což zůstává příznivé pro spotřebitele, avšak vytváří výzvy pro dodavatele a výrobce. Analytická společnost NIQ uvádí, že v loňském roce tvořily slevové akce 66 % tržeb v oblasti potravin a drogerie, což je o pět procentních bodů více než v předchozím roce a zároveň nejvyšší hodnota v Evropě.

Zdroj: Český statistický úřad, data Kupi.cz, NIQ