Inflace se letos konečně vrátí do normálu. Stoupnou i reálné mzdy a česká ekonomika se nejspíš konečně začne nadechovat

6 komínků mincí a sklenice naplněná papírovými bankovkami czjonyyy / Shutterstock.com

České domácnosti i firmy se dočkaly. Po několika náročných letech začíná opět klesat inflace. Vrací se ke svému dvouprocentnímu cíli, který se snaží hlídat Česká národní banka. Prognózy renomovaných institucí ukazují, že inflace v meziročním srovnání výrazně klesne a bude se po většinu roku 2024 držet pod tříprocentní hranicí.

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Pro české hospodářství jde o skvělou zprávu. Několik měsíců totiž hlavně z důvodu enormního zdražování celá ekonomika značně trpěla. Domácnosti citelně šetřily, řada podniků kvůli tomu musela omezit, a dokonce v některých případech i ukončit svou činnost. Důsledky jsou na trhu patrné dodnes, i velké firmy totiž začínají propouštět.

S tím, jak by ale inflace nejen v tuzemsku měla letos klesat, se očekává obrat k lepšímu. Odborníci prognózují, že pokles inflace bude rovněž doprovázený růstem nominálních mezd. To by v ideálním případě znamenalo, že čeští spotřebitelé by po čase opět začali bohatnout a mohli by tak znovu otevřít své peněženky a utrácet, na což firmy čekají.

Konečně vzpruha?

Vysoká inflace z posledních měsíců citelně zpomalovala ekonomický růst a vedla k redukci životní úrovně obyvatelstva. Tuzemské hospodářství se stále nedostalo na úroveň z doby před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. V unijním srovnání je Česká republika jedinou zemí, která tuto laťku ještě nepřekonala. Otázkou je, zda se to povede alespoň v roce 2024. První odhady ale ukazují, že nejspíš se tak stane až v roce 2025.

Prognózy Ministerstva financí, České národní banky i jednotlivých obchodních bank podpořila i čísla za leden. Ta totiž ukázala, že meziroční inflace klesla dokonce až na 2,3 %, informoval Český statistický úřad. Pokud bude tento trend pokračovat i dál, tak by to v praktické rovině znamenalo, že inflace za celý rok 2024 se možná dostane až dokonce ke dvouprocentní hranici.

Žena s dcerou, nakupující v supermarketu Naty.M / Shutterstock.com

Snižuje se cena energií i potravin

Inflaci se daří snižovat z celé řady důvodů. Ty hlavní souvisí s cenami energií a paliv, které se konečně alespoň částečně stabilizovaly. Výpadky dodávek plynu z Ruska se podařilo nahradit a nyní nepanují obavy o energetickou bezpečnost České republiky a Evropské unie.

Daří se snižovat i ceny potravin, kolem nich ale do příštích měsíců panuje celá řada otazníků. Záležet totiž bude mimo jiné i na počasí, které je v poslední době velmi nevyzpytatelné a zemědělcům nejen v České republice přidělává velké vrásky na čele.

Zlevnila mouka, cukr i sýry

V každém případě je zřejmé, že v letošním lednu se snížila cena mouky meziročně o 23,6 %, jogurtů o 7,6 % a masa o 6,5 %. Zlevnily ale také tvarohy nebo sýry. Citelný cenový propad potkal i cukr. I díky tomu byla lednová inflace v Česku nižší, než jaký byl průměr celé eurozóny, tedy v oblasti států, kde se využívá společná měna euro.

Zdroj: ČSÚ