10 způsobů, jak využít vodku v domácnosti. Dokáže zachránit květiny, nábytek, oblečení i vlasy

Člověk sedí na zemi a drží lahev vodky ANDRANIK HAKOBYAN / Shutterstock.com

Máte doma přebytečné zásoby neochucené vodky, které nestíháte nebo nechcete pít? Ještě než se jí zbavíte nebo ji darujete dál, mrkněte na naše tipy, jak tuto lihovinu chytře využít v domácnosti. Umí toho totiž mnohem více, než si řada lidí myslí, a v jedné lahvi nahradí hned několik čisticích, kosmetických i deodoračních prostředků. A mnoho dalšího. Máme pro vás hned 10 způsobů, jak vodku netradičně zužitkovat.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

1. Prodlouží životnost květin

Do vázy k řezaným květinám přihoďte s každou výměnou vody také jednu lžičku cukru a pár kapek vodky. Ta zabrání množení bakterií a udrží květiny déle čerstvé. Dezinfekční účinky využijete i u pokojových rostlin napadených škůdci. Postižené části zkuste potírat vatovým tamponkem nasáklým vodkou.

2. Pohltí zápach z bot i oděvů

Do prázdného rozstřikovače nalijte roztok vody s vodkou (v poměru 1 : 1) a používejte jako deodorant do vnitřku bot nebo na oblečení, které chcete osvěžit a zbavit nepříjemného odéru. Zvlášť dobře by měla vodka působit proti zápachu (bakteriím) potu.

Člověk rozstřikovačem sprejuje boty HenadziPechan / Shutterstock.com

3. Absorbuje cigaretový zápach

Obdobně výše zmíněný roztok využijete na odstranění cigaretového smradu z oblečení, v interiéru případně i ze závěsů, koberců nebo čalouněného nábytku. Vodka účinně neutralizuje nepříjemné pachy, zároveň za chvíli ze vzduchu sama vyprchá.

4. Odstraní skvrny od červeného vína

Vodku zkuste využít jako první pomoc při skvrnách od červeného vína. To totiž obsahuje barevné pigmenty zvané antokyany, které se rozpouští právě při kontaktu s koncentrovanějším alkoholem. Na vzniklou skvrnu nalijte trochu čisté vodky a vysušte savou vrstvou, případně můžete zasypat solí nebo jedlou sodou, která tekutinu absorbuje. Postup několikrát opakujte.

5. Snadno odstraní náplasti a etikety

Jak je známo, líh velmi dobře rozpouští lepidla. Až se příště budete odhodlávat ke stržení náplasti, nejdříve sáhněte po vodce. Lepivé části nechte vodkou nasáknout a uvidíte, že půjdou jednoduše a bezbolestně dolů. Stejně vodka funguje při odstraňování různých etiket a samolepek.

6. Vyleští okna, zrcadla i brýle

Díky vyššímu obsahu alkoholu funguje vodka podobně efektivně jako různé „okeny“ a čističe na okna. Zajistí dokonalou čistotu a lesk beze šmouh. Takto s ní vyčistíte i nerezové povrchy v kuchyni, zrcadla, a dokonce i zapatlaná skla od brýlí.

7. Odstraní plísně v koupelně

Pokud si vodku vezmete na pomoc s úklidem koupelny, pak vás překvapí svým univerzálním využitím. Zvládnete s ní vydezinfikovat záchod, umyvadlo či vanu, dále odstranit zbytky mýdla na dveřích sprchového koutu, ale také zabránit množení plísní ve spárách mezi kachličkami. Jednoduše na ně našplíchejte čistou vodku, počkejte zhruba 15 minut a dočistěte kartáčkem. V případě potřeby opakujte.

Člověk čistí umyvadlo hadrem Mikheyeva Volha / Shutterstock.com

8. Odpudí obtížný hmyz

Vodka působí jako repelent proti obtěžujícímu létavému hmyzu, který nemá rád její alkoholovou vůni. Naplňte ji do rozstřikovače, kterým postříkejte oblečení či venkovní nábytek, nebo nalijte do sklenice a tu postavte do blízkosti venkovního posezení. Efekt zvýšíte pár kapkami levandulového, mátového nebo citronelového esenciálního oleje, který má také repelentní účinek.

9. Osvěží dech a vyčistí ústa

Bojujete se špatným dechem nebo vám pomalu dochází ústní voda? Ještě než poběžíte do drogerie, sáhněte po zásobách vodky a připravte si vlastní ústní vodu: do čisté lahvičky přelijte 500 ml vodky, přidejte 5 ks hřebíčku, trochu sušené máty, případně pár kapek tea tree esenciálního oleje a nechte pár dní s pravidelným protřepáváním odležet. Poté používejte k vyplachování a dezinfikování úst (pozor, nepolykat) nebo k osvěžení dechu.

10. Pro zdravé a lesklé vlasy

Někteří lidé nedají dopustit na kapku vodky přimíchanou do šamponu: cca jeden malý panák na 300ml lahev. Alkohol by měl přispět k odstranění toxinů z pokožky hlavy a k její dezinfekci, zároveň pomoci k uhlazeným, lesklým a zdravě vypadajícím vlasům.

Zdroj: Vlasta.cz, Dnes24.sk, Bydleni.instory.cz