Křupavé hranolky jako z bistra? Před smažením přidejte 1 surovinu

Hranolky na dřevěném prkénku s omáčkou v misce DronG / Shutterstock.com

Tenké křupavé hranolky přelité krémovou cheddarovou omáčkou, posypané křupavou slaninou a pikantními papričkami jalapeños. Sbíhají se vám sliny? Pak není nic snazšího, než si hranolky jako z bistra připravit doma. Máme pro vás extra jednoduchý, bleskový recept na hranolky samotné, ale i tipy na jejich dochucení a dozdobení včetně univerzální sýrové omáčky.

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Jak docílit křupavosti?

Návodů na „nejlepší“ hranolky existuje nespočet. Některé radí nakrájené brambory ještě před smažením předpéct, jiné blanšírovat nebo předsmažit.

To ovšem trvá dlouho a existuje i snazší způsob, jak docílit jejich krásně křupavého povrchu. Kromě brambor (ideálně větších, typu C) k tomu stačí jedna jediná surovina – a tou je obyčejná hladká mouka. Jak ji použít?

Batátové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Batátové hranolky

Sladké brambory jsou ideální jako příloha k masu i burgerům – mezi jejich nejoblíbenější variantu patří hranolky. Připravte si je velmi jednoduše v troubě a už nebudete chtít žádné jiné.

Batátové hranolky

Bleskový recept na domácí křupavé hranolky

  1. Očištěné brambory (nejlépe i se slupkou) nakrájejte na stejně velké hranolky. Preferovanou tloušťku samozřejmě necháme na vás, čím tenčí ovšem budou, tím více si pokřupete.
  2. Máte-li na přípravu o něco více času, nakrájené brambory můžete na chvíli namočit do studené vody, zbavíte je tím části škrobu.
  3. Osušené je poté vhoďte do mísy a zasypte moukou. Promíchejte, dokud nebudou všechny kousky obalené.
  4. Mezitím si v hrnci rozehřejte olej a poté hranolky dozlatova a dokřupava usmažte.
  • Tip: Mouku můžete před obalováním smíchat s kořením a připravit si hranolky ochucené. Podobně jako na americké brambory nebo smažené kuře se hodí červená paprika, najemno pomletý česnek, sušená cibule nebo hořčičné semínko.
  • Místo mouky lze stejným způsobem syrové brambory obalit také v kukuřičném škrobu, případně obě suroviny namíchat.
Záběr na hranolky vysypané na dřevěném podnose Africa Studio / Shutterstock.com

Návyková záležitost? Přidejte slaninu a sýr!

Takto připravené hranolky jsou výborné samotné, ale i vylepšené dalšími přísadami, které z nich vykouzlí populární bohatou přílohu jako z bistra. K nejoblíbenějším patří kombinace cheddaru a slaniny, případně zelených chilli papriček jalapeños. Jak na to?

Recept: Hranolky s cheddarovou omáčkou, slaninou a jalapeños

Na cca 2 porce budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 200 g nastrouhaného cheddaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. V rendlíku nechte rozpustit máslo, zasypte ho moukou a vzniklou jíšku nechte chvíli zahřívat.
  2. Poté zalijte za stálého míchání metličkou mlékem a pokračujte v míchání, dokud bílá omáčka nezhoustne.
  3. Přidejte nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a nechte rozpustit.
  4. Usmažené (či upečené) hranolky přelijte sýrovou omáčkou, posypte kousky opražené slaniny a kolečky nakládaných jalapeños – ty koupíte v obchodech s delikatesami nebo chilli specialitami, ale také v mnohých supermarketech a hypermarketech, kde je nejčastěji najdete v úseku s konzervovanou a nakládanou zeleninou, případně v regálech se zahraničními surovinami pro přípravu světových kuchyní. Cenově začínají na cca 50 korunách za skleničku.
  • Tip: Husté sýrové omáčky docílíte spojením bešamelu a chuťově výrazného sýru. Výborně se hodí i k domácím nachos, k těstovinám, masu či zelenině.
Zapečené hranolky se sýrem, slaninou a bylinkami AS Foodstudio / Shutterstock.com

Zapečené hranolky s cibulí, slaninou a sýrem

Sýrové hranolky si ovšem velmi snadno připravíte i bez omáčky. Stačí si bokem nastrouhat cheddar a na pánvi orestovat slaninu s plátky cibule.

  1. Usmažené či upečené hranolky dejte do pekáče nebo zapékacích misek, promíchejte s vypečenou slaninou a cibulí, posypte sýrem.
  2. Dejte do trouby předehřáté na 200 ˚C zapéct na pár minut, dokud se sýr na povrchu nerozpustí a neopeče.
  3. Podle chuti podávejte přelité omáčkou dle vlastního výběru, případně majonézou a posypané nasekanou petrželkou.

Zdroj: kupi.cz