Nejlepší příloha nejen na grilovačky: Domácí křupavé hranolky se třemi druhy majonézy

Hranolky jsou dokonalou přílohou k masu, a to grilovanému, vařenému, pečenému i k masovým směsím. Kupované však vyměňte za domácí, které jsou snadné a budou chuťově mnohem lepší. A co by to bylo za hranolky bez majonézy, že? I tu si podle našeho receptu připravíte, dokonce ve třech variantách. Která u vás vyhraje: klasická, papriková, nebo hořčičná?

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Odkud pochází hranolky?

Existuje několik teorií o tom, kde a kdy vznikly hranolky, ale nejčastěji se uvádí, že pocházejí z Belgie nebo Francie v 17. nebo 18. století. Podle belgické legendy začali obyvatelé města Namur smažit brambory ve tvaru rybiček, když jedné zimy zamrzla řeka Meuse a nemohli lovit ryby.

Podle francouzské legendy usmažil první hranolky kuchař Marie-Antoine Carême, který chtěl spáchat sebevraždu jedovatými bramborami, ale místo toho si je oblíbil. Hranolky se postupně rozšířily do celého světa a staly se oblíbenou pochoutkou mnoha lidí.

Cibulové kroužky
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Cibulové kroužky

Cibulové kroužky podle našeho receptu jsou naprosto vynikající a navíc velmi jednoduché na přípravu. Skvěle poslouží jako malá chuťovka k burgeru nebo ke grilovanému masu, ale můžete si je dopřát i jen tak samotné.

Cibulové kroužky
Křupavé brambory s avokádovým dipem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Křupavé brambory s avokádovým dipem

Křupavé brambory s avokádovým dipem jsou skvělým tipem na rychlou a chutnou večeři nebo když vás honí mlsná na něco dobrého k televizi. Výslednou chuť můžete ještě vylepšit bylinkami, třeba tymiánem nebo oregánem.

Křupavé brambory s avokádovým dipem

Recept: Domácí křupavé hranolky

Suroviny:

  • brambory
  • 1 l rostlinného oleje

Postup přípravy:

  1. Brambory nakrájíme na silnější hranolky.
  2. Předsmažíme je v oleji na nižší teplotu 110 °C.
  3. Vyjmeme z oleje a osušíme.
  4. Připravíme maso a majonézy.
  5. Předsmažené hranolky vložíme zpět do oleje a smažíme při 180 °C.
  6. Smažíme do zlatova, vyjmeme a opět osušíme.
  7. Osolíme.
Domácí hranolky PosiNote / Shutterstock.com

Recept: Domácí majonézy

Suroviny:

  • žloutky
  • olej
  • pepř a sůl
  • citronová šťáva
  • hrubozrnná hořčice
  • koření uzená paprika

Postup přípravy:

  1. Žloutky zakapeme citronovou šťávou.
  2. Osolíme.
  3. Za stálého míchání po troškách přiléváme olej.
  4. Mícháme do požadované konzistence.
  5. Dle chuti přidáme sůl a citron.
  6. Rozdělíme na tři části. Jednu necháme klasickou, do druhé přidáme hrubozrnnou hořčici a do třetí koření uzená paprika.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, Reflex, Lidovky