Obchody nakupují máslo v zahraničí a před prodejem ho zamrazí, což zákazník nemá šanci zjistit. Výsledkem je nižší cena

Máslo na plátky na dřevěném prkénku s nožem stockcreations / Shutterstock.com

Na základě dostupných informací se zdá, že na českém potravinářském trhu dochází k poměrně zajímavému jevu. Čím dál častěji se objevují případy, kdy máslo, které se dostane do prodeje, není přímo z chladicích zařízení, ale naopak z mrazicích skladů. Tento trend přináší řadu otázek nejen co se týče kvality samotného másla, ale také praktik, které jsou za tímto jevem skryty.

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Jak je to se skladováním másla?

Podle nedávných informací, které vyšly najevo v televizních novinách odvysílaných na televizi Prima, je většina másel, která nalezneme v českých obchodech, do prodeje dávána z mrazáku. Prodejci údajně toto máslo nakoupí za výhodné ceny většinou ze zahraničí, zmrazí ho a až po nějaké době dají do prodeje. Jak to ve skutečnosti je a co na to říkají odborníci?

Prodejci v Česku zmrazují máslo

Tuzemští mlékaři a výrobci másla však uvádějí, že pokud obchodníci jejich nebo ostatní nakoupené máslo zmrazují, ničí tím jeho kvalitu a složení. Zákazníci navíc nemají nejmenší šanci čerstvé a zmrazené máslo při nákupu poznat.

Není to tak dávno, co prezident Svazu obchodu Tomáš Prouza tvrdil, že rozmrazené máslo na pultech v Česku nenajdeme. „Máslo, které je k dispozici, je to nejkvalitnější, jaké se dá koupit, jaké se dá dostat do Čech,“ řekl tehdy pro CNN Prima NEWS. Nyní to však vypadá, že je vše jinak a obchodníci přemýšlejí, jak udělat větší zásoby, ale za co nejnižší náklady.

Máslo na keramickém talířku s nožem margouillat photo / Shutterstock.com

Zmrazení másla v obchodech je běžné

Prezident Svazu obchodu nyní potvrdil, že na českém trhu se takzvané rozmrazené máslo vyskytuje a prodává. Údajně za to mohou větší zásoby prodejce, které si během svého nakupování u dodavatelů vytvořil. Aby supermarkety nemusely máslo vyhazovat, zmrazí ho a poté ho dají do prodeje. Mnohdy i v akci, jak uvádí Seznam Zprávy.

„Zmrazování se děje standardně u všech výrobců. I ti čeští, když mají v daném týdnu nadprodukci, kterou nejsou schopni prodat, logicky máslo zmrazí, nebudou ho vyhazovat,“ řekl Tomáš Prouza pro CNN Prima NEWS, který dále potvrdil, že se takové máslo ve velkém nakupuje od zahraničních dodavatelů.

Tři balení másla Redaktorka Kupi.cz / vlastní foto

Nejvíce se zmrazují produkty z Belgie a Polska

Podle odborníků je však největší problém v tom, že máslo zmrazením ztrácí na kvalitě a není tak dobré jako máslo čerstvé. Podle evropské legislativy se máslo do dvou let stáří označuje jako mlékárenské máslo. Z dovozového másla je rozhodně velké množství právě ze skladů, tedy zamrazeného másla, které nejčastěji pochází z Belgie nebo Polska.

Zákazník ale nemá šanci zmrazené máslo poznat, a proto obchodníci tuto praktiku již několik let aktivně využívají. Na to, že je máslo zmrazené, můžete přijít snadno doma. Máslo totiž není tak vláčné a snadno roztíratelné. Mnohdy má i jinou vůni, chuť a strukturu.

Ceny másla klesají, může za to dovoz

Jen díky tomu, že se k nám pravidelně dováží polské a belgické máslo, mohou i jeho ceny postupně klesat. V lednu se máslo prodávalo v průměru za 44 korun, v únoru pak cena klesla o tři koruny. V posledních dnech se také objevují pravidelné akce, díky kterým lze na másle výrazně ušetřit. „Před Velikonocemi, kdy mnozí z nás máslo využívají k pečení tradičního mazance, je dobrou zprávou, že ceny másla zůstávají stejné jako před rokem. Průměrně tedy za 250g kostku v akci zaplatíme 41,50 Kč a ušetříme asi 21 % oproti nákupu bez slevy. Není však neobvyklé v obchodech narazit i na máslo za 29,90 Kč,” uvedla Monika Kopčilová, analytička Kupi.cz.

Zdroje: CNN Prima NEWS, Seznam Zprávy, Akademie kvality, Kupi