Jako z Itálie: Rychlý a vynikající recept na tiramisu, který budete dělat pořád dokola

Tiramisu, servírované na bílém talíři Alena_Kos / Shutterstock.com

Tiramisu patří mezi oblíbené dezerty. Na jeho přípravě není nic složitého a chutná naprosto fantasticky. Patří do něj mascarpone, vejce a šlehačka. U nás v Čechách jsme si vytvořili i trochu light verzi, kdy do něj místo mascarpone dáváme pomazánkové máslo. To ale není případ našeho receptu na pravé italské tiramisu. Budete ho mít připravené za pár minut, ale ochutnáte ho až za pár hodin – tiramisu se totiž musí pořádně vychladit. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Tireme sù – rozvesel mě!

Nikdo nepochybuje o tom, že oblíbený dezert tiramisu pochází z Itálie. Název dezertu je odvozen ze severoitalského benátského dialektu, kde se používá výraz „tireme sù“, což v překladu znamená rozvesel mě nebo povzbuď mě. Ze severní Itálie také pochází pravděpodobný předchůdce oblíbeného dezertu, tzv. sbatudin, který tvoří našlehané žloutky s cukrem, servírované na piškotech.

Vznik tiramisu si nárokuje severoitalské Treviso. Podle ústní tradice byl dezert nejdříve podávaný ve zdejším nevěstinci jako afrodiziakum. Podle další verze vzniklo tiramisu v Sieně ve střední Itálii, kde ho připravovali kuchaři pro sienského vévodu.

Nicméně nejpravděpodobnější je varianta, že tiramisu pochází až z 2. poloviny 20. století. Za otce tiramisu je považovaný restauratér Ado Campeol, v jehož restauraci byl dezert v 70. letech poprvé zařazen do stálého menu. Svůj podíl na tom má i Campeolův šéfkuchař Roberto Linguanotto, který omylem při výrobě zmrzliny objevil vynikající chuť mascarpone s vejci a cukrem. K tomu pak dvojice přidala piškoty namočené v kávě a oblíbený dezert byl hotový.

Kávová zrna
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Kávová zrna

Kávová zrna patří mezi oblíbené cukroví, které se připravuje nejen o Vánocích. Zrna jsou velmi lahodná, sladká a hlavně jednoduchá na přípravu.

Kávová zrna
Tvarohové řezy Slzy anděla
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Tvarohové řezy Slzy anděla

Máte rádi tvarohové dezerty? V tom případě vyzkoušejte náš recept na tvarohové řezy s názvem Slzy anděla. Dezert díky vysráženým krystalkům karamelu vypadá naprosto kouzelně a navíc i skvěle chutná. Příprava vám zabere více času, ale není nijak složitá. Zaručujeme, že se po nich jen zapráší.

Tvarohové řezy Slzy anděla

Tipy pro přípravu dokonalého tiramisu

  • Používejte dlouhé cukrářské piškoty – mnohem lépe nasají kávu a udrží si svůj tvar.
  • Nepřešlehejte mascarpone – kvůli vysokému obsahu tuku se snadno srazí. Mascarpone s cukrem šlehejte pouze do té doby, než se hmota hezky spojí. Doporučujeme také použít studené mascarpone.
  • Vejce mají mít pokojovou teplotu – díky tomu bude mít tiramisu pěkně hladkou konzistenci.
  • Nepoužívejte rozpustnou kávu – pouze silná chuť espressa dostane do piškotů dostatek kávové chuti.
  • Nechte tiramisu dostatečně dlouho vychladit – aby mělo tiramisu co nejkrémovější konzistenci, dejte ho vychladit minimálně na 6 hodin, případně i na 2 dny.

Tiramisu – recept

Ingredience:

  • 250 g mascarpone
  • 3 vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 ks smetany ke šlehání
  • 2 balení cukrářských dlouhých piškotů
  • 2 lžíce cukru moučky
  • 0,5 hrnku espressa
  • mandlový likér Amaretto
  • holandské kakao
Dlouhé piškotové sušenky, naskládané na sobě Jiri Hera / Shutterstock.com

Postup:

  1. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem a lžící horké vody do pěny. Poté přidejte mascarpone a ručně vyšlehejte v hladký krém.
  2. Šlehačku vyšlehejte s vanilkovým cukrem. Z bílků vyšlehejte sníh.
  3. Ke žloutkové směsi přidejte bílky a šlehačku a lehounce vymíchejte krém.
  4. Formu vyskládejte dlouhými cukrářskými piškoty a pak je přelijte vychladlým espressem smíchaným s Amarettem (lze použít i jiný alkohol, např. rum).
  5. Piškoty potřete krémem a můžete zasypat kakaem. Dejte další vrstvu piškotů a opět potřete zbylým krémem. Důkladně zasypte kakaem.
  6. Tiramisu dejte do lednice ideálně na 12 hodin uležet. Je to potřeba, aby krém dobře ztuhl a držel tvar.

Zdroj: Encyklopedie Britannica, Tasting table, Kupi