Nalaďte se na Velikonoce. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Velikonoční vajíčka s citrónovou náplní Anna Kolásková

Velikonoce se kvapem blíží! Mazanec, jidáše nebo velikonoční nádivka – to všechno už jistě znáte. Pokud si ale chcete připravit něco nového a do pečení zapojit třeba i děti, máme pro vás senzační tip. Recept na slepované sušenky s levandulí, které vypadají jako slepičí vajíčka. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Co budete potřebovat?

Suroviny na 15 sušenek:

  • 120 g hladké pšeničné mouky (1/3 můžete případně nahradit celozrnnou)
  • 80 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžičku sušené, drcené levandule
  • kůru z 1 menšího bio citrónu
  • špetku mleté vanilky
  • špetku soli

Na slepování:

  • citrónovou marmeládu
  • moučkový cukr
Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Jak připravit těsto?

  1. Přichystejte si mísu, ve které budete ručně nebo pomocí robotu zadělávat těsto. Prosejte do ní mouku a moučkový cukr.
  2. Přidejte změklé máslo v pokojové teplotě, žloutek, citrónovou šťávu i jemně nastrouhanou kůru, pravou mletou vanilku, levanduli a špetku soli.
  3. Vypracujte pěkné hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 12 až 24 hodin odpočinout v lednici. Díky tomu se s ním další den bude lépe pracovat a nebude se trhat.
Ingredience na máslové sušenky v hrnci Anna Kolásková

Jak na pečení sušenek?

  1. Další den těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich na pomoučeném válu vyválejte zhruba do výšky 3 mm. Těsto nesmí být příliš nízké, protože by se snadno trhalo.
  2. Pomocí vykrajovátek z něj vyrábějte tvary vajíček, každé musí být do páru. Jednomu z vajíček vždy udělejte dalším vykrajovátkem důlek, podobně jako u lineckého cukroví.
  3. Cukroví opatrně skládejte na plech s pečicím papírem a v předehřáté troubě sušte zhruba 7 minut na 150 °C. Průběžně kontrolujte – každá trouba peče jinak a každý kousek se může péct různou dobu.
  4. Upečené sušenky nechte alespoň 15 minut vychladnout.
Velikonoční jidáše
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Velikonoční jidáše

Konečné úpravy a servírování

Upečené cukroví s otvorem štědře posypte cukrem a dejte stranou. To bez otvoru namažte citrónovou marmeládou a opatrně přiklopte pocukrovanými díly.

Pokud jste marmeládou nešetřili, sušenky změknou během 24 hodin. Jestliže je nesníte dřív, vydrží vám zhruba 3 týdny – skladujte je podobně jako linecké cukroví.

Upečené sušenky připravené na slepování Anna Kolásková

Vyzkoušejte citrusovou marmeládu

Pro nás v Česku jsou typické hlavně marmelády z běžného ovoce, jako jsou jahody, rybíz, maliny nebo třeba meruňky. V zahraničí, a hlavně pak v Británii, ale milují především ty citrusové. Pokud jste si k nim zatím nenašli cestu, vyzkoušejte je – lehce nakyslá chuť se bude v sušenkách vyjímat, a to obzvlášť právě v kombinaci s levandulí a vanilkou.

Zdroje: autorský recept – Anna Kolásková, Kupi