IKEA představila obří výdejní automaty Collectomat, které nemají obdoby

Žena si vybírá zboží z Ikea automatu Ikea

Zdá se, že výdejní automaty zažívají časy své největší slávy. Dávno už je nevyužívají jen doručovací a přepravní společnosti, ale i stále více obchodníků. Obvykle jde o malé automaty sestávající se z množství skříněk, které se před zákazníky otevřou po zadání kódu. IKEA se rozhodla tohoto trendu využít a představila vlastní výdejní automaty. Rozhodně nejde o žádná malá zařízení, ale o obří automaty, které naráz pojmou i rozměrné zboží velkého množství objednávek.

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Seznamte se s Collectomatem

Inovativní výdejní automat si zaslouží i své jedinečné jméno a IKEA ho pojmenovala Collectomat. Oblíbený obchodní dům s nábytkem začal testovat systém Collectomat už v lednu v Paříži a Amsterdamu. 11. března byl představen třetí výdejní systém v belgické pobočce ve městě Zaventem. Jedná se o zcela nový automatizovaný systém pro sběr online objednávek.

Collectomat je tu pro zákazníky, kteří uskuteční své objednávky online. Nabízí jim větší flexibilitu při vyzvednutí zboží, protože automatická schránka je přístupná nonstop. Collectomat je 8,5 metru vysoký válec, který pojme až 68 objednávek. Stroj se doplňuje třikrát denně a může tak dodat 200 objednávek denně.

Ukázka Collectomatu IKEA

Fabrice Fouquemberg, manažer trhu IKEA Zaventem, uvedl: „Jsme velmi hrdí, že jsme jedním z prvních obchodních domů IKEA na světě, který zavedl tento systém v Zaventemu. Collectomat je super šikovné řešení, které zároveň ukazuje náš závazek co nejvíce usnadnit nákup našim zákazníkům a zpříjemnit práci našim zaměstnancům.“

Jak nový systém Collectomat funguje?

Systém funguje jednoduše, zákazníci zadají PIN kód své objednávky a Collectomat ji doručí na vozíku. Otevření Collectomatu v Belgii má svůj dobrý důvod. V loňském roce IKEA v Belgii zaznamenala zdvojnásobení objednávek click&collect. Vzrostla také poptávka po doručování domů.

Prodejna ve městě Zaventem byla rozšířena za účelem zvýšení kapacity pro online služby. Zboží z online objednávek je do výdejního systému automatu ukládáno vertikálně, což šetří spoustu místa. Zaměstnanci ho dovezou na vozíku do horní části prodejních automatů. Zákazníci naleznou své objednávky v Collectomatu u samostatného vchodu v nové přístavbě prodejny.

Zaměstnanec IKEA u Collecomatu IKEA

Světová novinka, která může změnit prodej nábytku

IKEA testuje i 100% samoskenovací pokladny a díky systému Collectomat a vertikálnímu ukládání zboží se může obejít i bez externích skladů. Pokud se systém osvědčí, je velmi pravděpodobné, že se s těmito obřími automaty setkáme i v dalších zemích. V blízké budoucnosti si tak možná čeští zákazníci budou moci vyzvednout objednaný nábytek či doplňky třeba i o půlnoci. Takto velké výdejní automaty jsou světovou novinkou, která může zcela změnit způsob, jak se rozměrné zásilky vydávají.

Jak je na tom konkurence?

IKEA zatím Collectomat v Česku nemá, ale pokud ho zde zřídí, nastaví tím laťku značně vysoko. Zatím lze v tuzemsku využít její výdejní boxy, které fungují díky službě „Klikni a vyzvedni“. Podobně nabízí vlastní výdejní boxy Alza, která disponuje AlzaBoxy po celé ČR. Z velkých prodejců nábytku působících v tuzemsku se konkurence vlastními výdejními boxy zatím pochlubit nemůže.

Žena vybírá objednávku z Collectomatu IKEA
  • Möbelix nabízí možnost dopravy na adresu nebo možnost vyzvednutí zboží na zvolené prodejně.
  • XXXLutz nabízí také možnost dopravy domů nebo vyzvednutí na prodejně, navíc nabízí také zapůjčení dodávky pro vlastní odvoz.
  • Sconto nabízí možnost dopravy na adresu, vyzvednutí na prodejně nebo také uložení v samoobslužném boxu.
  • Jysk nabízí možnost vyzvednutí zboží na zvolené prodejně nebo doručení na adresu.
  • Asko také nabízí možnost vyzvednutí zboží na zvolené prodejně nebo doručení na adresu.

Novinky, s jakými IKEA přichází, mohou sloužit jako motivace pro ostatní prodejce nábytku, kteří možná nebudou chtít zaostávat. Může jít ale rovněž o příležitost pro přepravní společnosti, které mohou nabízet větší výdejní boxy, aby nabídly prodejcům nábytku možnost uložení rozměrných a objemných zásilek.

Zdroje: Ikea, Retail detail, Ring tv