Jak vybrat zahradní nábytek? Je lepší ratanový, plastový, kovový, nebo ten z palet?

Rodina obědvá na zahradě Altrendo Images / Shutterstock.com

Odpočinková zóna na zahradě, terase či v altánu zasluhuje vaši pozornost. Na zvoleném designu sedacího nábytku závisí celkové dojmy relaxačního koutu, kde budete trávit nadcházející sezónu s blízkými. Jak ale vybrat ten pravý, aby dlouho vydržel a neomrzel vás? Na své si přijdou milovníci romantického stylu i ti, kteří fandí moderním trendům.

Přečtěte si také

Od dubna zvyšují řetězce v Česku svým zaměstnancům mzdy. Kde si vydělá pokladní nejvíce?

Proč pořídit zahradní nábytek?

Relax na zahradě je samozřejmou (a velmi příjemnou) součástí jara, léta, a dokonce i podzimu. Abyste si mohli naplno užívat posezení v přírodě, grilování s přáteli nebo relaxaci u knihy, musíte mít komfortní sedací zónu, která by měla splňovat estetické i praktické nároky.

1. Plastový nábytek

Nestojí moc, vydrží mnoho let a snadno se udržuje. Jednou z možností, jak vybavit terasu, je ekonomický plastový nábytek, který seženete v řádu pár stovek korun. Najdete ho v mnoha designech – od klasických obyčejných židlí a stolů až po komfortní polohovatelná lehátka.

Posezení na terase stock_studio / Shutterstock.com

Výhody

Nemá na něj vliv počasí a není náročný na údržbu. Pravidelně jej můžete umývat, není nutné jej stále schovávat. Poslouží na nenáročných zahrádkách, kde chcete získat pohodlné posezení. Jde tak o ideální volbu, pokud si zatím nejste jistí, jak bude ve finále vaše zahrada vypadat.

Nevýhody

Bohužel musíte počítat s tím, že hlavně u bílého nábytku se časem změní jeho barva. Plast po letech ztrácí svou pevnost a bývá náchylný na polámání.

2. Ratanový nábytek

Nádherný ratan snadno zapadne do přírody a zeleně vaší zahrady, nehodí se však všude. Myslete na to, aby ladil k přírodním detailům, případně k dalším doplňkům z tohoto materiálu.

Výhody

Tato liána z jihovýchodní Asie vyniká lehkostí, odolností a krásou, které se vyrovná snad jen dřevo. Stylový ratanový nábytek navíc potřebuje méně péče, než by vás napadlo. Materiálu nevadí horko ani vlhkost, naopak špatně snáší zimu a sucho.

Nevýhody

Ratan je tedy nutné na zimu schovat. Pokud se vlákna začnou štěpit, je dobré nábytek naolejovat přípravkem na ratan, abyste se opět mohli kochat jeho krásou.

  • Tip: K uschování je dobré využít obaly na nábytek, které seženete za pár korun v hobby marketech a e-shopech.
Ratanový zahradní nábytek Arsel Ozgurdal / Shutterstock.com

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Pokud se vám ratan líbí, ale máte obavu z údržby toho přírodního, pak právě pro vás může být správnou volbou vysoce odolný nábytek z umělého ratanu, který skvěle doplní moderní bydlení.

Mýdlová voda k odstranění případných nečistot či prachu a čistá voda na opláchnutí, to je vše, co potřebujete k údržbě nábytku z umělého ratanu. I ten má z toho důvodu stále více příznivců, kteří oceňují také odolnost vůči vlivům počasí a rovněž pohodlí i jeho variabilitu.

Snídaně na kovovém zahradním stole Pinkyone / Shutterstock.com

3. Kovový nábytek

Výhody

Kovový nábytek je odolný a velmi stylový. Chcete-li na zahradě docílit romantiky ve stylu francouzských kaváren, pak se s kovovým nábytkem rozhodně nespletete.

Nevýhody

Nevýhodou kovového nábytku může být větší váha – a kvůli tomu poněkud složitější manipulace s ním. Proto v případě této volby kovový nábytek umístěte na zahradu tam, kde s ním nebudete muset příliš hýbat. Případně si pořiďte na terasu kovový nábytek s textilními výplety nebo z hliníku.

Jak pečovat o kovový zahradní nábytek?

Pokud už má speciální povrchovou úpravu, může nábytek stát na zahradě třeba celoročně. Pokud ji nemá, je lepší jej na zimu schovat. Omývat nábytek můžete navlhčeným hadříkem a teplou vodou, případně saponátem.

Do jaké zahrady se hodí kovový nábytek?

Všude tam, kde se pro něj najde romantické zákoutí. S jakými doplňky si bude rozumět? Poohlédněte se po měkkých sedácích, ozdobných květináčích se zelení, světelných LED řetězech… a vaše magické večery mohou začít.

Žena sedí na zahradním lehátku Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com

4. Dřevěný nábytek

Dřevo. Materiál, který zaujme na první pohled hřejivým, příjemným a přirozeným vzhledem, strukturou i vůní. A právě tak působí masivní zahradní nábytek. Bytelnější se skvěle hodí ke srubu či roubence. Jemnější moderní dřevěný nábytek z exotického dřeva pak poslouží také jako součást zahrady miminalistického domu.

Jak ošetřit dřevěný zahradní nábytek?

I přes odolnost vůči klimatickým vlivům je ideální i nábytek vyrobený z exotického dřeva na zimu uschovat v suchém prostředí, kde neklesnou teploty pod bod mrazu, případně jej zakrýt plachtou či k tomu určeným obalem. Alespoň jednou za sezónu by měl být rovněž napuštěn speciálním olejem, který podpoří jeho odolnost, životnost a posílí ochranu vůči UV záření a škůdcům, ale zároveň zachová krásný vzhled dřeva.

Zahradní židle z palet natřených bílou barvou XanderSt / Shutterstock.com

5. Nábytek z palet

Pokud jste kutilové a nadšenci do minimalistického stylu, skvělou variantou pro vás může být zahradní nábytek z palet. A jak na jeho výrobu? Nejprve je potřeba palety zbrousit a natřít lakem na dřevo, případně i barvou, pokud nepreferujete přírodní vzhled. Po uschnutí už stačí palety naskládat na sebe do požadovaného tvaru (např. sedačky) a sešroubovat je. Na závěr přidejte sedáky a polstry, které budou odpovídat velikosti palet a budou pohodlné.

Výhodou tohoto typu nábytku je, že může zůstat venku za každého počasí celý rok. To se ovšem netýká polstrů a polštářů, ty je nutné schovat do sucha.

  • Tip: Dejte si pozor, ať nepoužijete palety, které byly ošetřeny toxickými chemikáliemi!

Tak na čem budete letos sedět vy?

Zdroj: kupi.cz