Nákupy v Polsku už nebudou výhodné. Země neprodlouží nulové DPH, může za to nízká inflace

Průčelí obchodu Biedronka Magda Wygralak / Shutterstock.com

Polsko se rozhodlo, že neobnoví nulovou sazbu DPH na určité základní potraviny. Důvodem je pokles inflace. Poláci si této výhody užívali od roku 2022 a její platnost končí na konci března. Nákupy potravin v Polsku se mezi českými spotřebiteli staly v poslední době obzvláště oblíbené díky poměrně nízkým cenám mnoha produktů.

Přečtěte si také

Carrefour a PepsiCo zakopávají válečnou sekeru. Jejich spor byl ve Francii ukončen

Kdy končí nulová sazba DPH v Polsku?

Jsou to dva roky, co v únoru 2022 Polsko snížilo DPH na některé základní potraviny, jako jsou mléčné výrobky, maso, ovoce a zelenina. Původní sazba byla ve výši pěti procent. A najednou to byla čistá nula. Polská vláda chtěla tímto krokem podpořit domácnosti bojující s vysokou mírou inflace. Změna byla totiž skoková. Jestliže v tu dobu činila inflace něco přes devět procent, o rok později už to bylo 18,4 %.

Tuto magickou hranici už inflace v Polsku nepřekonala a začala postupně klesat. A to celkem výrazně. V lednu tohoto roku už statistici přednesli číslo, které znělo optimisticky: 3,9 %. Ovšem s klesající inflací už nebylo potřeba opatření nulové daně. Polské ministerstvo proto oznámilo, že už nebude prodlužovat dočasnou nulovou sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny. S konečnou platností se tak ceny potravin i v našich oblíbených polských supermarketech zvýší. DPH bude nastaveno zpět na pět procent.

Žena nakupuje v supermarketu Grand Warszawski / Shutterstock.com

Za zrušení nulového DPH může nízká inflace

„Ceny některých druhů potravin jsou rekordně nízké, proto jsem navrhl návrat k pětiprocentní sazbě daně. Nemyslím si, že se to odrazí na růst jejich cen,“ uvedl premiér Donald Tusk na začátku března.

Někteří Poláci jsou jiného názoru. „Nevím, kde potraviny nakupuje, ale v obchodech, kde je kupuji já, jsou drahé už teď a po zavedení DPH budou ještě dražší,“ uvedl v anketě deníku Fakt čtyřicetiletý Andrzej z Osvětimi.

Podle názorů polských odborníků snížené DPH už není třeba. Na výslednou cenu totiž bude mít vliv také snížení cen zemědělských produktů v celosvětovém měřítku. Stejně tak jako pokles inflace. Menší vliv by mohl mít vývoj spotřebitelských cen, ovšem podle statistiků nedojde k žádnému výraznému skoku. Proto platnost pětiprocentního DPH bude definitivní.

Nákupy už nebudou tak výhodné

Polská vláda se tedy domnívá, že vzhledem k poklesu inflace v posledních měsících už není nutné opatření s nulovou sazbou DPH na potraviny prodlužovat. Ministerstvo financí také poukázalo na to, že došlo k výraznému zpomalení meziročního nárůstu cen potravin a nealkoholických nápojů. Předpokládá se, že po vyhodnocení v únoru a březnu bude inflace i růst cen potravin vykazovat sestupný trend, píše web forsal.pl.

Co dalšího může Polákům vadit, jsou velké návštěvy českých zákazníků. Ti totiž berou v posledních měsících Polské obchody útokem. To se některým místním obyvatelům, především v příhraničních částech, nelíbí. V posledních letech si totiž mnozí Češi zvykli nakupovat v polských supermarketech. Někteří z nich dokonce pravidelně jezdili přes hranice, kde podle polských médií právě probíhá cenová soutěž mezi obchodními řetězci Biedronka a Lidl. Jaké budou dopady zvýšení DPH na ceny a kolik navíc si zákazníci připlatí, se ukáže během několika týdnů.

Zdroje: opavsky.denik.cz, novinky.cz, next.gazeta.pl, Gazetapravna.pl, forsal.pl