Lidl ve Velké Británii stahuje kvůli riziku alergických reakcí oblíbenou sladkost. Stejná se prodává i v Česku

Zaměstnanec rovná v obchodě zboží Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Lidl ve Velké Británii spustil okamžitou akci na stažení oblíbených francouzských sladkostí z prodeje kvůli obavám o zdraví zákazníků. Pokud jste milovníkem sladkých dobrot, tento článek by vás neměl minout. Společnost se obává, že konzumace těchto koláčků by mohla způsobit zdravotní komplikace osobám alergickým na sóju, což nebylo řádně označeno na balení. Přečtěte si, které produkty jsou dotčeny a co to znamená pro zákazníky v České republice.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Stažení oblíbených koláčků z prodeje

Lidl ve Velké Británii se rozhodl okamžitě stáhnout z prodeje slané karamelové a čokoládové koláčky značky Duc De Coeur. Důvodem je obsah sóji, která nebyla na obalu řádně označena jako potenciální alergen. Britská vládní agentura pro potravinové standardy (Food Standards Agency) upozornila, že sója může představovat zdravotní riziko pro osoby s alergií.

Jaká je situace v České republice?

Zatímco ve Velké Británii probíhá stahování produktů, České republiky se tato situace netýká. Podle PR specialistky Lidl ČR Ivety Barabášové zůstávají koláčky Duc De Coeur v českých pobočkách nadále v prodeji. Zákazníci v ČR tak důvod k obavám mít nemusí. „Stahování tohoto výrobku se společnosti Lidl Česká republika netýká,“ sdělila TN.cz Barabášová.​

Krabice s čokoládovými koláčky Lidl

Rizika spojená s alergií na sóju

Alergie na sóju může mít vážné zdravotní důsledky, včetně zvracení, žaludečních křečí, zažívacích potíží a průjmu. Je způsobena přehnanou reakcí imunitního systému na bílkoviny obsažené v sóji. Zákazníci, kteří mají na sóju alergii, by tak měli být při konzumaci potravin obsahujících tento alergen opatrní.

Co dělat, pokud jste produkt zakoupili?

Lidl ve Velké Británii podle vládní agentury pro potravinové standardy vyzývá zákazníky, kteří si koláčky zakoupili, aby je vrátili do kterékoli pobočky supermarketu pro plnou refundaci kupní ceny, a to i bez předložení účtenky. Společnost se snaží zabránit možnému zdravotnímu riziku a zdůrazňuje svůj závazek ke kvalitě a bezpečnosti svých produktů.

Zákazníci v České republice by měli být i nadále informováni o složení produktů, které kupují, a dbát na přítomnost alergenů, zejména pokud jsou na nějaký alergen citliví. Bezpečnost potravin je prioritou, a je důležité, aby všichni spotřebitelé měli přístup ke všem potřebným informacím o produktech, které konzumují. Proto i nákupní rádce Kupi pravidelně informuje o stažení výrobků na českém trhu.

Zdroj: Lidl UK, Tn.cz, GB News, Food Standards Agency