PENNY a Lidl stahují z prodeje ovocné smoothie s toxickým patulinem a varují před jeho konzumací

Smoothie Pome & only banán, hroznové víno, brusinky, granátové jablko, acai a další ovoce Shutterstock.com / Kupi

PENNY oznámilo, že stahuje ze svých prodejen ovocné smoothie, které může obsahovat škodlivé látky. Ke stejnému kroku přistoupil také polský Lidl. Oba produkty pochází od jednoho výrobce a mohou představovat zdravotní riziko pro zákazníky. O které výrobky se konkrétně jedná?

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Stažení ovocného smoothie z PENNY

PENNY ze všech svým prodejen stahuje smoothie s názvem The pome & only banán, hroznové víno, brusinky, granátové jablko, acai a další ovoce s datem spotřeby do 12. března 2024. Výrobce Molkerei Gropper GmbH & Co. KG nařídil stažení tohoto ovocného nápoje z preventivních důvodů kvůli obsahu aroniové šťávy, která v dané šarži může obsahovat toxin patulin.

Smoothie The pome & only banán, hroznové víno, brusinky, granátové jablko, acai a další ovoce PENNY

Patulin je toxin, produkovaný plísněmi z rodu Penicillium, Aspergillus a Byssochlamys, který může způsobovat nevolnosti nebo zažívací potíže. Pokud jste výrobek zakoupili, nepijte ho a vraťte ho do jakékoli prodejny PENNY, kde vám budou vráceny peníze i bez předložení účtenky.

Polský Lidl stahuje smoothie od stejného výrobce

Také polský Lidl stahuje ovocné smoothie od výrobce Molkerei Gropper GmbH & Co. KG. Jde o výrobek Solevita Smoothie Red Genius 250 ml, datum minimální trvanlivosti 13. března 2024. I v tomto případě obsahuje smoothie šťávu z aronie, v níž bylo zjištěno zvýšené množství toxinu patulinu, který může způsobovat zažívací problémy.

Polský Lidl ve všech svých prodejnách vyvěsil plakáty s touto důležitou informací pro zákazníky. Ti mohou smoothie vrátit do prodejen Lidl i bez předložení účtenky.

Lidl

Smoothie Solevita stahuje i český Lidl

Také na oficiálních stránkách společnosti Lidl ČR se objevilo upozornění na stažení stejného výrobku, tedy Solevita Smoothie Red Genius 250 ml s datem spotřeby do 12. 3. 2024 od společnosti Molkerei Gropper GmbH & Co. KG. Děje se tak z důvodu preventivní ochrany spotřebitele, protože výrobek taktéž může obsahovat toxin patulin (mykotoxin produkovaný plísněmi, který může vyvolat nevolnost). Tento výrobek byl v prodejnách Lidl k dostání od 19. 1. 2024. V případě, že jste jej zakoupili, můžete jej vrátit do jakékoliv prodejny Lidl, kde vám vrátí peníze i bez předložení dokladu.

Stahování se týká pouze výrobku Solevita Smoothie Red Genius 250 ml, s datem spotřeby do 12. 3. 2024 dodavatele Molkerei Gropper GmbH & Co. KG. Ostatní výrobky Solevita Smoothie Red Genius nejsou tímto opatřením dotčeny.

Zdroje: PENNY, Next Gazeta, Lidl