Důležité upozornění: Stažení oční vody z lékáren po celé České republice

Důležité upozornění: Stažení oční vody z lékáren po celé České republice Gorodenkoff / Shutterstock.com

V reakci na zjištění nevyhovující sterility je ze všech lékáren stahována oční voda, která byla v prodeji po celé České republice. V případě použití tohoto produktu hrozí riziko podráždění a zánětu oka. Zjistěte, co dělat, pokud jste produkt použili, a jaké kroky podniknout pro jeho vrácení.

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje veřejnost na nutnost stažení oční vody Acidi Borici Aqua Ophthalmica Cum T., 50 mg, ze šarže 25012024, použitelnost do 22. 7. 2024. Toto opatření je reakcí na neuspokojivé výsledky testů sterility, které byly u této šarže zjištěny. Produkt je nyní stahován z lékáren po celé České republice.

Proč je oční voda stažena?

Klíčovým důvodem pro stažení produktu jsou zjištěné problémy se sterilitou. Použití nesterilního produktu může vést k podráždění oka a v některých případech dokonce k zánětu. Mezi symptomy spojené s tímto stavem patří zarudnutí, pálení, nebo svědění oka. Pokud se u vás tyto příznaky vyskytnou, je důležité ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Co dělat, pokud jsem produkt použil(a)?

Pokud jste oční vodu z dotčené šarže již použili, je doporučeno ji přestat používat a vrátit do jakékoli lékárny.

Oční voda SÚKL

Kde lék reklamovat?

Za vrácený produkt obdržíte náhradu, a to i bez předložení účtenky v jakékoli lékárně. Toto opatření se týká jak rozbalených, tak nerozbalených balení. V případě výskytu nežádoucích účinků po použití je navíc důležité tyto informace nahlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

Stahování nevyhovujících zdravotnických produktů je klíčovým krokem k ochraně veřejného zdraví. Pokud máte doma tuto oční vodu, neváhejte ji co nejdříve vrátit a získejte náhradu nebo alternativní produkt doporučený očním lékařem či lékárníkem. Vaše bezpečnost je prioritou, a proto je důležité být vždy informován o podobných opatřeních.

Zdroj: SÚKL