Proč si na běh či kolo pořídit drahá, ale bezpečná sluchátka? Nehrají skrze uši, ale naši lebku

Žena má na uších bezdrátová sluchátka Damir Khabirov / Shutterstock.com

Taky při běhu nebo jízdě na kole venku nasadíte sluchátka a v módu nevidím, neslyším se soustředíte na svůj výkon a svižné tempo? Stačí chvilka nepozornosti a snadno může dojít k nehodě. Také proto se na trhu začala objevovat speciální sluchátka, která se přikládají pouze nad ucho, nikoliv přímo na nebo do něj. Nejedná se přitom o zcela levnou záležitost. Podívali jsme se proto na to, jak taková sluchátka vlastně fungují, jaké nabízí oproti klasickým výhody a komu se mohou hodit.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Jak fungují běžecká sluchátka?

Netradiční sluchátka někdy také najdete pojmenovaná jako sportovní, otevřená, na lícní kosti či s kostním vedením, v angličtině Bone Conduction. Díky své speciální konstrukci se totiž neumisťují přímo do zvukovodů nebo přes něj. Jako je tomu u klasických špuntových sluchátek či těch, co se nasazují kolem uší (tzv. circumaurálních). Reproduktory sportovních sluchátek se umisťují pouze do blízkosti ucha a jednoduše řečeno do mozku posílají zvukové vlny skrze lebku místo ušního bubínku. U normálních sluchátek vibrují kosti vnitřního ucha, v tomto případě vibruje jařmový oblouk a ten vlny do ucha přenese. Pouze jinou cestou.

Ruka drží dvoje bezdrátová sluchátka Anna Zaro / Shutterstock.com

Výhody sluchátek s kostním vedením

Tou největší je bezpečnost při pohybu venku. Zatímco si užíváte při běhu nebo jízdě na kole či bruslích svou oblíbenou hudbu, máte současně větší povědomí o svém okolí. Tedy slyšíte dopravu, chodce i cyklisty kolem a snižujete riziko srážek a nehod.

Díky rostoucí nabídce produktů na trhu si je dnes navíc možné vybrat mezi různými typy. Běžecká sluchátka existují jak v podobě čelenky s hlavovým mostem vedeným zezadu hlavy (reproduktory jsou spojené), tak v podobě menších „špuntů“, které se připevňují k lalůčkům nebo se na ucho zavěšují.

V každém případě jsou tato sluchátka vždy bezdrátová. Díky bluetooth technologii je jejich nošení pohodlné, nerušivé a přizpůsobivé pohybu. Většina modelů rovněž nabízí funkci handsfree s mikrofonem a umožňuje vyřizovat hovory.

Kolik sportovní sluchátka stojí?

Rozhodně se připravte na vyšší částky. Při výběru se zaměřte na způsob uchycení, aktivní dobu přehrávání, případné handsfree i voděodolnost, kterou oceníte při plavání, nepříznivém počasí či pocení.

  • Například Decathlon prodává sluchátka na lícní kosti značek EVOLVEO od 1690 Kč.
  • Modely s hlavovým mostem jsou k dostání i od značek Shoks OpenRun Pro (od 3 900 Kč) nebo Philips, která vyrábí tato sluchátka ve variantě pro dospělé (např. GO TAA6606BK od 1 990 Kč) i pro děti (TAK4607GY/00 s cenou cca 1 639 Kč).
  • Značka Bose zase nabízí drobnější alternativu k špuntovým bezdrátovým sluchátkům (bez propojení za hlavou), například Bose Ultra Open Earbuds, které koupíte za 8 990 Kč.
Muž s plaveckými brýlemi a bezdrátovými sluchátky Anna Zaro / Shuttertsock.com

Vyplatí se pořídit sluchátka bone conduction?

Vzhledem ke své vyšší pořizovací ceně se nabízí otázka, zda za to tato sluchátka stojí. Z hlediska bezpečnosti určitě ano. Ocení je přitom nejen aktivní běžci a cyklisti, ale také ti, kteří často sportují v přírodě, v nočních ulicích nebo v rušných oblastech. Některé zahraniční sportovní spolky, jako například organizace atletických a běžeckých klubů v Anglii (England Athletics), dokonce povolují výhradně tento typ sluchátek při svých silničních závodech.

A mimo sport? I zde si mohou najít řadu příznivců. Jsou ideální volbou pro jedince s citlivým zvukovodem nebo pro ty, kteří jednoduše nemají rádi pocit při nošení špuntů nebo velkých sluchátek přes uši. V kancelářích zase umožňují poslouchat při práci hudbu, ale zároveň vnímat své okolí a kolegy.

V neposlední řadě mohou být skvělou volbou pro starší děti, kteří neudělají bez svých sluchátek ani krok a chcete venku zvýšit jejich bezpečnost pohybu.

Zdroje: healthline.com, phillips.cz, walesonline.co.uk