Netřesk: Uleví od zánětů, bolestí ucha a popraskaných pat. Jeho pěstování zvládnou i začátečníci

Netřesk střešní Alex Manders / Shutterstock.com

Netřesk zdobí mnohé skalky a okrasné truhlíky se sukulenty, a přitom mnohdy lidé ani netuší, že se jedná o významnou léčivku, která dokáže hravě konkurovat i populárnímu a známému aloe vera. Seznamte se s touto nenápadnou, přesto mocnou rostlinou a objevte její zázračné účinky na zdraví i krásu. Jakými způsoby se dá netřesk zpracovávat a užívat a na co všechno se může doma hodit?

Přečtěte si také

Nemáte čas vařit? Přinášíme 7 bleskurychlých receptů pro ty, kteří chtějí jíst zdravě, chutně, ale věčně nestíhají

Netřesk střešní

Pokud se vyplatí mít doma na parapetu nějakou okrasnou rostlinu, pak je to určitě netřesk. Kromě svého exotického vzhledu a spousty příznivých účinků na naše zdraví je také velmi nenáročný k pěstování, které zvládnou i úplní začátečníci.

V první řadě je důležité vybrat si ten správný. Netřesků existuje mnoho druhů. Ten, který je vhodný ke konzumaci a pro domácí medicínu, se jmenuje netřesk střešní (Sempervivum tectorum).

Kde netřesk střešní koupit?

Nejčastěji se dá pořídit v kamenných a internetových květinářstvích a zahradnictvích, čas od času se objeví i v nabídce hobbymarketů nebo supermarketů a hypermarketů. Za kus dáte většinou 50–70 Kč (záleží na velikosti květináče a sukulentu), levněji vychází sady po třech až čtyřech rostlinách, které obvykle stojí kolem 150 Kč.

Dva košíky, ve kterých jsou v barevném kamení zasazeny netřesky Sarycheva Olesia / Shutterstock.com

Jak netřesk pěstovat?

Jakmile si ulovíte svou rostlinku netřesku střešního, doma ji dejte do libovolné nádoby s drobnou drenážní vrstvou (kamínky, písek, štěrk apod.), aby nedocházelo k přemokření, a umístěte na parapet orientovaný na slunnou stranu. Podobně jako ostatní sukulenty ani netřesk si nepotrpí na přílišnou závlahu. I venku mu svědčí slunná stanoviště a nevadí ani zasazení do štěrku, kamenů či zídek.

Gelová šťáva z dužiny listů – účinky

Podle některých zdrojů:

  • dezinfekční, protizánětlivý a chladivý účinek.
  • Používá se na poraněné sliznice, odřeniny, popáleniny (i ze slunce) a omrzliny.
  • Urychluje hojení kůže, snižuje riziko zanícení.
  • Pomáhá při štípnutí hmyzem, zmírňuje svědění, otok a zarudnutí.
  • Dává se i na kuří oka, vředy a jiná zánětlivá onemocnění kůže (např. opary).
  • Díky svým hydratačním a regeneračním účinkům je vhodná i na suchou pleť. Intenzivně vyživuje popraskané rty, lokty či paty.
  • Pomáhá i při bolestech ucha a jeho zalehnutí (šťávu se doporučuje kápnout přímo do ucha a nechat chvíli působit).
Listy netřesku a kalíšky s krémem vesna cvorovic / Shutterstock.com

Jak získat a používat šťávu z netřesku?

Nejprve z rostliny opatrně odtrhněte několik zelených listů (nedoporučuje se je stříhat). Poté je celé rozmixujte i se slupkou a vzniklou směs použijte na obklady, případně listy podélně rozřízněte a podobně jako u aloe vydlabejte gelovou dužinu. Tu nanášejte na postižená místa samotnou nebo ji přimíchejte do domácí kosmetiky (např. pleťových masek a krémů). Na kůži můžete také přímo přikládat rozkrojené půlky listů.

Výluh z netřesku – účinky

  • Je výborný jako kloktadlo na záněty a afty v dutině ústní.
  • Pomáhá při infekcích v krku, angíně, zánětu průdušek a při nachlazení.
  • Ulevuje od zahlenění a zánětu dutin.
  • Lze používat i jako pleťové tonikum na osvěžení či zmírnění příznaků problematické a suché pleti, případně jako chladivou vodu na kůži spálenou od slunce.

Pozor: Netřesk se kvůli obsahu piperidinových alkaloidů nedoporučuje užívat těhotným a kojícím ženám a malým dětem do tří let.

Jeden netřesk a malá lahvička se zelenou tekutinou Focus and Blur / Shutterstock.com

Jak připravit a používat výluh z netřesku?

Existují dva způsoby. Při prvním se připravuje podobně jako čaj: utržené mladé listy netřesku zalijte vroucí vodou a nechte cca 10 minut louhovat. Poté vypijte nebo použijte jako kloktadlo.

Druhým způsobem je macerace zastudena: pokrájené listy netřesku dejte do sklenice, zalijte studenou vodou a nechte alespoň hodinu (ideálně však přes noc) louhovat. Můžete přidat i další bylinky. Studený výluh lze pít, používat jako kloktadlo i pleťové tonikum. Při horečce a zahlenění se doporučuje pít maximálně tři sklenice denně.

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, bylinkyprovsechny.cz