Užijte si běhání i na podzim! Jakou vybrat výbavu a po kterých užitečných vychytávkách sáhnout?

Žena běhající na podzim v parku Microgen / Shutterstock.com

Nevzdávejte se běhání kvůli sychravému počasí! Běh na podzim a v zimě má spoustu výhod. Pravidelné tréninky vás udrží ve skvělé kondici, navíc zaženou podzimní splíny. Než ovšem vyběhnete, je důležité dodržet pár zásad a vybavit se vhodným oblečením a doplňky. Jaké si pořídit, podle čeho je v obchodech vybírat a jaké vychytávky se vám budou během podzimního běhání přírodou i parkem hodit?

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Proč běhat na podzim?

Chladnější měsíce jsou pro běhání mnohem lepší než ty letní. Jednak není takové horko a dusno, organismus se neunavuje tak rychle jako během parných dnů a lépe se nám dýchá.

Při běhání v zimě také spalujeme více kalorií, protože naše tělo spotřebuje více energie na zahřátí. Existuje tedy vyšší šance, že snáze zhubneme. A jako bonus zaženou vyplavené endorfiny špatnou náladu i podzimní únavu!

Pár se rozcvičuje před během Kzenon / Shutterstock.com

Příprava před během

Rozcvička

V chladných dnech je obzvláště důležitá rozcvička, ideálně ještě doma v teple. Kromě protažení končetin je dobré zapojit pár minut intenzivnějšího cvičení na celé tělo, které prohřeje všechny svaly a předejde jejich zranění.

Pitný režim

Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim, i když v zimě nemáme takovou žízeň.

Dýchání

V neposlední řadě není dobré dýchat při běhání v chladu otevřenými ústy, protože riskujete nachlazení nebo onemocnění průdušek. Raději proto běhejte pomaleji a snažte se tempo udýchat nosem.

Jaké zvolit oblečení na podzimní běhání?

Ze všeho nejdůležitější je volba správného oblečení, abyste si běhání užili v pohodlí za každého počasí. Základem by mělo být funkční triko, zateplené legíny nebo běžecké kalhoty a lehčí větrovka. Všeobecně platí, že po vyjití z domu v běžeckém oblečení by vám mělo být mírně chladno. Říká se, že ideální je se obléct tak, jako by venku bylo zhruba o 10 stupňů více.

Zásadní je jednotlivé kusy oblečení správně vrstvit:

  1. Vrstvu by mělo tvořit přilnavé tričko z příjemného materiálu, který odvádí pot a udržuje tělo v suchu. Ideálně s dlouhým rukávem a stojáčkem nebo rolákem ke krku. Doporučujeme vybírat v obchodech kvalitní funkční trička přímo určená na běh, a ještě lépe ty vyrobené z merino vlny.
  2. Vrstvu můžete na podzim, kdy ještě nejsou mrazy, vynechat. V zimě sáhněte po teplejší funkční mikině ke krku.
  3. Vrstva by měla být voděodolná a nejlépe i větruvzdorná (hlavně v oblasti zad a trupu). Na podzim stačí lehčí nepromokavá větrovka, v chladnějším počasí například silnější softshellová bunda.
Žena se rozcvičuje na mostě v čepici a rukavicích Zoran Pucarevic / Shutterstock.com

Reflexní prvky

Nezapomeňte! Na podzim a v zimě se brzy stmívá, a proto by mělo být vaše oblečení opatřeno reflexními prvky, případně se dají v obchodech za pár korun koupit luminiscenční pásky a jiné svítící a odrazové doplňky.

Jaké boty zvolit na podzimní běh?

Vyběhnete-li na podzim do parku nebo do města na chodník, postačí vám klasické silniční běžecké boty. Pokud budete běhat v terénu, doporučujeme zvolit pevnější, ideálně trailovou obuv, která má větší vzorek a protiskluzovou úpravu a lépe chrání před nerovnostmi mokrého terénu.

  • Tip z obchodů: Zakoupit se dají speciální běžecké návleky na boty, které zakrývají oblast kotníků a zabraňují tomu, aby při běhu v terénu vnikaly do bot nepříjemné kamínky, větvičky, jehličí a listí. Na internetu začíná cena takových návleků na 479 Kč, dražší pořídíte kolem 800 korun.

Doplňky a vychytávky

Čelenka, rukavice, nákrčník

Jak je známo, nejvíce tepla odchází hlavou a končetinami, proto je důležité k zateplenému a funkčnímu oblečení i kvalitní obuvi přidat také vhodné doplňky. V sychravém počasí vás zachrání speciální běžecké rukavice se schopností odvádět vlhko a udržovat ruce v suchu, i nákrčník, který ochrání krk a dýchací cesty před prochladnutím.

Hlavu udrží v teple prodyšná sportovní čepice (v nepříznivém počasí doporučujeme sáhnout po nějaké s větruvzdornou membránou), na podzim postačí čelenka.

  • Tip: Pokud při běhání rádi posloucháte hudbu, skvělou vychytávkou je čelenka se zabudovanými sluchátky a Bluetooth umožňujícím propojení s mobilním telefonem. Nebude vám díky ní zima na hlavu a sluchátka budou při pohybu dobře sedět na svém místě a nevypadávat. Čelenku s bezdrátovými sluchátky seženete na internetu už od cca 390 korun.
Muž běží v zimní čepici RealPeopleStudio / Shutterstock.com

Podkolenky

Pohodlí a teplo dopřejte i svým kotníkům, lýtkům a holením. I těm hrozí při běhu v nižších teplotách prochladnutí, následkem kterého bývají bolesti a záněty šlach a svalů. Skvělou volbou jsou vyšší kompresní podkolenky, které chrání celou dolní část nohy, zpevňují svaly a napomáhají lepší stabilitě běhu v terénu. Na podzim a zimu doporučujeme vybírat podkolenky z merino vlny, která odvádí vlhkost a krásně hřeje.

Zdroje: Best4run.cz, Horydoly.cz, Prozeny.cz