Jak vybrat slušivé a přitom odolné plavky? Záleží na typu postavy i materiálu

Žena v plavkách s nafukovacím kruhem ViDI Studio / Shutterstock.com

Výběr nových plavek může být pro mnoho žen doslova noční můrou. Na trhu najdeme nepřeberné množství modelů, od jednodílných přes tankiny a monokiny až po dvoudílné bikiny. Záleží také na materiálu plavek, který by měl odolat slunci a chlorované vodě veřejných bazénů. Poradíme vám, na co se při výběru plavek zaměřit.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Na co myslet při výběru plavek?

Než vyrazíte na nákupy, nejprve si položte otázku, kde plavky používáte nejčastěji. V krytém bazénu, na venkovním koupališti, nebo v přírodních nádržích a u moře? Plavete spíše sportovně, nebo rekreačně? Opalujete se, nebo se skrýváte ve stínu? To vše bude mít vliv na váš výběr.

Při výběru velikosti postupujte stejně jako při nákupu spodního prádla. Velikost košíčků většiny plavek odpovídá klasickému číslování podprsenek. Nezapomeňte také, že ve vodě materiál plavek trochu povolí, takže nevadí, když jsou vám plavky „nasucho“ trochu těsnější.

Žena plave pod vodou v jednodílných sportovních plavkách Microgen / Shutterstock.com

Koupit jednodílné, nebo dvoudílné plavky?

Základní rozdělení plavek je na jednodílné, ať už klasické, sportovní nebo těhotenské, a dvoudílné, například bikiny nebo tankiny. Jde-li o sportovní plavání, nikoho nepřekvapí, že zde je vhodné sáhnout po jednodílných plavkách sportovního střihu, které rychle schnou. Jednodílné plavky jsou skvělou volbou i do aquaparku a na nejrůznější vodní atrakce. Naproti tomu rekreační plavání nebo opalování můžete klidně absolvovat v bikinách.

Vybírejte podle typu postavy

Pokud letos na dovolené chcete být hvězda pláže, při výběru plavek se zaměřte na jejich střih, kvalitu i odolnost. Máte-li úzký pas a široká ramena, pořiďte si plavky s výrazným spodním dílem, který odvede od ramen pozornost. V případě, že jsou vaše ramena spíše drobná a máte široké boky, vyberte plavky, které přitáhnou pozornost k hornímu dílu.

Spousta žen se potýká s nevýrazným pasem. I s tím vám mohou plavky pomoci. Pro zvýraznění pasu jsou ideální vysoce střižené jednodílné plavky, které postavu opticky protáhnou. Skvělé jsou také tankiny, které podtrhnou dekolt a zakryjí bříško. Se zakrytím drobných nedokonalostí pomůže i barva – tmavá spíše zeštíhluje, světlá zase zvýrazňuje.

Těhotná žena v plavkách a klobouku Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Druh a provedení ramínek

Na komfort nošení plavek a pohyb v nich má ohromný vliv druh a provedení ramínek. Ta mohou být klasická, široká nebo úzká, křížící se na zádech, zavazovací za krk nebo zcela odepínací. Ty oceníte především na letní dovolené, protože vám pomohou dosáhnout rovnoměrného opálení.

Pro sportovní plavání jsou zase vhodná široká ramínka, která drží na místě, nekloužou a udrží i větší poprsí. U ramínek také ověřte, zda jsou regulovatelná, abyste si jejich délku mohli přizpůsobit.

Plavky pro nastávající maminky

Koupání se nemusíte vyhýbat ani v těhotenství – plavání dokonce patří k doporučovaným těhotenským sportům. Důležité je však dodržovat pravidla správné hygieny a nekoupat se v přírodních nádržích a rybnících, které by mohly být původci nejrůznějších infekcí.

Pokud jde o výběr plavek, v těhotenství vybírejte takové, které jsou nastávajícím maminkám přímo určené. Ty bývají pružnější než klasické plavky, aby příliš nesvíraly bříško ani citlivá ňadra. Vedle jednodílných plavek si samozřejmě můžete vybrat i dvoudílné tankiny nebo bikiny.

Jak vybrat pánské plavky?

I muži si mohou vybírat z mnoha druhů a střihů plavek, od sportovních plavek přes boxerky až po plážové šortky. Nejdůležitější je samozřejmě výběr správné velikosti. I zde je možné orientovat se podle velikosti běžně nošeného spodního prádla, hlavní je, aby vám plavky seděly, nepadaly, ale zároveň se nezařezávaly. Menší muži by měli zvolit kratší délku, dlouháni si mohou dovolit šortky klidně až po kolena.

Kvalita a dlouhá životnost

Ať už si vyberete jakýkoli střih plavek, důležitá je též kvalita použitého materiálu. Látka by měla hezky přiléhat k tělu, neprosvítat, nežmolkovatět a rychle schnout. Pokud jde o plavání v bazénu, použitý materiál by měl být také odolný vůči chlóru. Nekvalitní plavky po čase ztrácí svůj tvar, barvu i pružnost.

Nejčastějšími materiály, které výrobci používají pro výrobu plavek, jsou v různých poměrech polyester, polybutylen, nylon a elastan. Například oblíbené sportovní plavky Speedo obsahují 50 % polybutylenu a 50 % polyesteru.

Muž v plavkách se prochází po pláži PH888 / Shutterstock.com

Jak plavky správně prát?

Na výdrž plavek má velký vliv také jejich údržba. Pot, sůl, opalovací krém, chlor, ale i kameny a písek z pláže jim totiž velmi škodí. Zcela nové plavky je před prvním použitím nutné vyprat, z výroby bývají materiály napuštěny nejrůznějšími látkami, které mají odpuzovat škůdce.

Použité plavky po příchodu domů rozhodně nenechávejte zapařené v igelitovém pytlíku, kde by mohly začít plesnivět, ale hned je vyperte. Plavky je třeba prát v ruce ve vlažné vodě s použitím jemného pracího prostředku a nechat volně uschnout.

Zdroje: Astratex.cz, Lanotte.cz, Footshop.cz, Modivo.cz, Swimaholic.cz