Tvarohové kostky se švestkami podle babičky: Recept, co peču s dětmi každý víkend a chutná úplně všem

Buchta se švestkami na talíři Sophia Michalčíková

Tenhle recept má u nás doma speciální místo. Naučila mě ho babička, peču ho se svými dětmi skoro každý víkend a pokaždé zmizí dřív, než stihne vychladnout. Vláčné těsto, jemný tvaroh a šťavnaté švestky – jednoduchá kombinace, která nikdy nezklame. A navíc? Hotovo máte raz dva.

Přečtěte si také

„Najednou černý displej…“ Nákup za 2,5 tisíce se změnil v pořádný trapas, který prošetřovali tři zaměstnanci

Pamatuju si, jak jsme jako malí běhali kolem stolu, kde babička právě mazala tvaroh na těsto. Nikdo z nás nedokázal vydržet, až bude koláč upečený. Dnes je to přesně naopak – moje děti čekají, až vytáhnu plech z trouby, a už připraveně postávají s vidličkami v ruce.

Tvarohové kostky mají v sobě kouzlo jednoduchosti, kterou už v moderním pečení občas postrádám. Žádné složité suroviny, žádné zdobení. Jen upřímná chuť, která spojuje generace. A když si k pečení pustíme rádio a popíjíme domácí malinovku, je to prostě ideální neděle.

Tvaroh – hrdina zdravého mlsání

Možná to nevíte, ale tvaroh je jedním z nejvýživnějších mléčných výrobků vůbec. Obsahuje spoustu bílkovin, vápník i minimum tuku, pokud sáhnete po odlehčené verzi. Navíc má neutrální chuť, takže skvěle ladí se sladkým i slaným. V kombinaci s ovocem, jako jsou švestky, vytváří ideální rovnováhu mezi krémovitostí a šťavnatostí.

A co je důležité pro každou mámu? Tvaroh děti většinou milují a ani si neuvědomí, že právě snědly něco opravdu výživného. Ideální řešení, když chcete mlsat bez výčitek.

Tvaroh v zelené misce 4_mai / Shutterstock.com

Tvarohové kostky se švestkami – recept

  • Počet porcí: 10
  • Doba přípravy: 50 minut

Ingredience

Krém:

  • 250 g jemného tvarohu
  • vejce
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Těsto:

  • 3 vejce
  • 175 g změklého másla
  • 175 g krystalového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Navrch:

Švestkový crumble
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Švestkový crumble

Švestkový crumble je sladká dobrota s drobenkou, kterou si zamilujete. Tento velmi rychlý a snadný dezert kombinuje sladkou chuť ovoce a křupavé drobenky a rozhodně stojí za vyzkoušení. Podávejte ideálně ještě teplý.

Švestkový crumble

Postup přípravy

  1. Předehřeju troubu na 180 °C a připravím si formu zhruba 28 x 18 cm, kterou vyložím pečicím papírem – hlavně nezapomínám i na okraje, aby šel koláč později krásně vyndat.
  2. Švestky omyju, rozkrojím na půlky a vypeckuju. Nejčastěji mi s tím pomáhají děti, každé má svou misku a závodí, kdo očistí víc. V míse smíchám tvaroh s vejcem, cukrem, mandlovým i vanilkovým extraktem. Krém vyšlehám do hladka.
  3. V další míse šlehám vejce s měkkým máslem a cukrem, dokud směs není světlá a nadýchaná. Pak přidám mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchám.
  4. Hotové těsto rozetřu do připravené formy. Děti se vždy snaží uhladit ho lžící, ale často skončí s prsty v těstě – kdo by to neznal? Na těsto rovnoměrně naliju tvarohový krém a jen lehce ho rozprostřu, není potřeba být úplně precizní.
  5. Navrch pokladu švestky – řeznou stranou nahoru. Vždycky jich mám o pár víc, protože některé záhadně „zmizí“ během přípravy. Vložím plech do trouby a peču 30 minut. Povrch musí být lehce zlatavý a tvaroh pevný.
  6. Po vytažení nechám koláč chvíli ve formě, pak ho přenesu i s papírem na mřížku a nechám ho pořádně vychladnout. I když… málokdy se to úplně povede – první kostka mizí obvykle ještě teplá.

Tipy z mé kuchyně

  • Jedna z věcí, která mi při pečení fakt pomáhá, je připravit si suroviny dopředu. Když peču s dětmi, nemůžu běhat po kuchyni a hledat mouku.
  • A jinak – nebojte se obměn. Místo švestek zkuste třeba borůvky, meruňky nebo jablka se skořicí.
  • A jestli máte doma náročnější jazýčky, do tvarohového krému přidejte hrst nasekané bílé čokolády. Koláč dostane nový rozměr.
  • Máslo určitě používejte měkké, ne rozpuštěné – těsto pak bude mít ideální konzistenci.
  • A pokud vám zbude (což pochybuju), skvěle chutná i druhý den ke snídani. U nás to ale ještě nikdy nenastalo.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP