Cyklistická výbava pro děti: Co jim musíte pořídit a jak vybrat helmu?

Holčička jede na kole JGA / Shutterstock.com

Správnou cyklistickou výbavu pro dítě vybírejte opravdu pečlivě. U mnohých jejích částí jde totiž o bezpečnost. Co je třeba začínajícím cyklistům pořídit? Přečtěte si naše tipy.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Základní výbava na kolo pro děti

Ohledně správné výšky kola je dobré se poradit přímo s odborníkem v prodejně a pokud je to možné, kolo před nákupem i vyzkoušet.

Kromě kola je také důležitá helma, dětské cyklistické rukavice, reflexní prvky, dětské brýle, kvalitní světla a sportovní oblečení. Potřebné vybavení seženete například v obchodech Auto Kelly nebo Decathlon. Pokud s jízdou na kole vaše dítě začíná, doporučujeme použít i chrániče na lokty, dlaně a kolena.

Kola pro děti od 3 let

Kola pro děti od 3 let mívají velikost 14“ a jsou obvykle vybavena stabilizačními kolečky. Děti jsou díky nim jistější a nebojí se zrychlit. Tato jistota je dobrá právě při přechodu na větší kolo, kdy se dítě obvykle už tolik nestrachuje a jízdu dobře ovládá.

Kolo by mělo mít blatník, zvonek a odrazky. Kromě toho mívají kola pro menší děti i snížený rám, aby se na ně lépe nasedalo, jednodušší brzdný systém a ochranu řetězu, která zabrání nehodám v podobě zaseknuté tkaničky nebo kalhot.

Čtyřčlenná rodina jede na kolech Monkey Business Images / Shutterstock.com

Kola pro děti od 6 let

Kola pro děti od 6 do 8 let mají velikost kolem 20“, jsou bez stabilizačních koleček a mají převody. U těchto kol se již předpokládá ovládání jízdy, a proto není dobré na nich děti teprve učit. Jedná se o menší podobu kol pro dospělé, která však mají nižší rám a jsou přizpůsobená pro děti.

Posledním kolem před přechodem na to pro dospělé je kolo velikosti 24“. To je k dostání v městské nebo horské variantě, dle potřeb a dalšího využití. Sportovnější modely patří do kategorie horských kol, mají obvykle více prvků podobajících se kolům pro dospělé, avšak jsou přizpůsobené pro děti. Městská jsou vybavena stojánkem, může se přidat i košík a mají nižší rám.

Jak vybrat správnou helmu pro děti?

Cyklistická helma je naprostý základ a povinnost i ze zákona – bez ní by dítě na kolo nemělo ani nasednout. Všechny helmy prodávané v České republice musí být certifikovány. Důležité je tedy ověřit, zda konkrétní model certifikaci opravdu má. Odborníci doporučují před nákupem helmu na hlavě pořádně vyzkoušet – je důležité, aby seděla tvarem a nebyla dítěti velká ani malá. Malý cyklista by si neměl stěžovat na to, že ho někde tlačí.

Dítě se světlem na kole v popředí, v pozadí jedoucí auto Halfpoint / Shutterstock.com

Helma musí být stabilní

Když je zapnutá, neměla by se na hlavě téměř hýbat – měla by být rovná, nepadat ani na pravou či levou stranu, zkrátka musí držet tam, kde má. Mechanismus na úpravu velikosti by měl být při nošení utažený tak, aby se nehýbala. Dále nesmí být těžká, aby v ní dítě vydrželo co nejdéle, a pozor si dejte také na boční popruhy a zapínání, které za žádných okolností nesmí tlačit.

Dětské helmy jsou vybavené odvětráváním, proto je dobré pod ně v případě chladnějšího počasí obléknout šátek nebo tenkou čepici. Pro větší bezpečnost se doporučuje helmu v zadní části ještě opatřit blikačkou, aby bylo dítě co nejlépe vidět.

Bezpečnost především

Tipy na co nejbezpečnější jízdu na kole

  • Správné oblečení (uplé kalhoty nezasahující do řetězu)
  • Přední bílé a zadní červené světlo
  • Pevná obuv a vždy zavázané tkaničky
  • Cyklo rukavice a brýle, které chrání před větrem a hmyzem
  • Zvonek
  • Blatníky
  • Kryt řetězu

Ať už vaše děti s kolem letos začínají, nebo už jezdit umí, nezapomeňte na to, že rostou, a tak i velikost kola se může každý rok měnit. Podobně jako helma, obuv a oblečení.