Vychutnejte si Řecko! Připravte si výborné jídlo z lilku, brambor a masové směsi

Musaka v pekáči, ze které se odebírá jeden kousek musaky Nina Firsova / Shutterstock.com

Láká vás řecká kuchyně? Nás rozhodně ano, a tak si dnes společně připravíme musaku, tradiční řecké jídlo. Jde o vynikající kombinaci pečené zeleniny, masové směsi a bešamelu. Musaka je nepatrně náročnější na přípravu, ale výsledek za to rozhodně stojí. Tak si vyhraďte dostatek času a jdeme vařit!

Přečtěte si také

Action otevírá svou 81. prodejnu v Česku! Více než 1 500 položek tu stojí méně než 25 Kč

Kdy vznikla musaka?

Musaka se do Řecka dostala z Turecka. Její původ sahá až do 13. století, kdy je podobný pokrm zmiňovaný v arabském rukopise Kitab-al-Tabikh. Autor zde jídlo označuje jako muquattu a tvořily ho vrstvy lilku, cibule a kořeněného masa, zalité octovou omáčkou. Podobné pokrmy ovšem najdeme na celém Blízkém Východě, na Balkáně nebo v severní Africe.

Název musaka pochází etymologicky z arabštiny a můžeme jím obecně označit jídla ze smažené zeleniny a mletého masa. V této podobě se nejdříve musaka připravovala i v Řecku, dokud se neobjevil řecký kuchař Nicholas Tselementes.

Řecký salát
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Řecký salát

Řecký salát je důkazem toho, že když máme po ruce skvělé suroviny, není potřeba velké vaření. V tomto salátu perfektně vynikne chuť letní zeleniny, výborného sýra a oliv, a nesmí chybět jednoduchý dresink. Pojďte si s námi připravit pravý řecký salát a přeneste se alespoň v duchu na břeh moře.

Řecký salát
Řecký gyros v pitě
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Řecký gyros v pitě

Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.

Řecký gyros v pitě

Jak francouzská kuchyně vylepšila řeckou musaku?

Nicholas Tselementes se na přelomu 19. a 20. století vyučil ve Vídni francouzské kuchařské technice. Tato jeho životní zkušenost ovlivnila podobu celé řecké kuchyně. Po svém návratu do Řecka začal Tselementes vydávat časopis o vaření, který nazval Odigos Mageirikis (v překladu Průvodce vařením). Tselementes se díky svému časopisu stal tak populárním, že jeho jméno je dodnes synonymem pro řeckou kuchyni.

Tselementes považoval musaku za mastný a překořeněný pokrm. Měl rád spíše jemná jídla, a tak musaku upravil k obrazu svému. Vylepšil ji francouzskou bešamelovou omáčkou a tento recept zveřejnil i svém kuchařském časopise. Když si to shrneme, tak typické řecké jídlo musaka vzniklo díky Turkům a vlivu francouzské kuchyně.

Žena, která připravuje musaku zoe bg / Shutterstock.com

Řecká musaka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 3–4 velké brambory
  • 1 středně velká mladá cuketa
  • 1 lilek
  • olivový olej
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g rajského protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 5 větších rajčat
  • lžička cukru
  • lžička skořice
  • celá skořice
  • 2–3 bobkové listy
  • tymián
  • oregano
  • sůl a pepř

Bešamel:

  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 3 vaječné žloutky
  • 80 g parmazánu
  • 20 g kozího sýru
  • pepř
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami

Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.

Zapečený lilek s rajčaty, mozzarellou a bylinkami
Plněné cukety s rajčaty
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Plněné cukety s rajčaty

Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.

Plněné cukety s rajčaty

Postup:

  • Lilek oloupejte a nakrájejte ho na kolečka. Osolte je a nechte je asi 30 minut pustit vodu. Poté kolečka osušte a naskládejte je na plech, vyložený pečicím papírem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut, dokud lilek nezíská zlatavou barvu.
  • Brambory a cuketu nakrájejte na kolečka. Také je naskládejte na plech, vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte v rozpálené troubě na 180 °C asi 30 minut.
  • Jak se zelenina peče, připravte si rajčatové pyré. Rajčata zbavte zbytku po stopce a rozkrojte je napůl. Rozkrojenou stranou je nastrouhejte na struhadle až po slupku. Zbylé slupky osolte a opepřete.
  • Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli, lehce ji zasypte cukrem a přidejte nadrobno nasekaný česnek, mletou skořici a vše osmahněte. Skořice a česnek uvolní své vůně. Přidejte rajský protlak a mleté maso a zamíchejte. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu. Poté osolte a opepřete.
  • Do masové směsi přidejte nasekanou petrželku, bobkový list a celou skořici. Podlijte suchým červeným vínem a nechte směs prohřát. Poté přidejte pyré z nastrouhaných rajčat, zamíchejte a duste 30 minut pod poklicí a pak dalších 20 minut bez poklice. Přebytečná tekutina se odpaří. Po dovaření vyndejte ze směsi bobkový list a celou skořici.
Ingredience na musaku – lilek, mleté maso, brambory, cibule, česnek, olivový olej, rajský protlak, sýr Karpenkov Denis / Shutterstock.com
  • Připravte si bešamel. V kastrolku rozpusťte máslo a za stálého míchání přisypte hladkou mouku. Vymíchejte jíšku. Do jíšky postupně přilévejte mléko a vždy důkladně zamíchejte, aby nevznikly hrudky. Do hotového bešamelu vmíchejte muškátový oříšek a část strouhaného sýru. Na závěr vmíchejte 3 žloutky. Směs vymíchejte dohladka.
  • 1/5 bešamelu vmíchejte do masové směsi.
  • Připravte si nádobu, ve které budete musaku péct, a vymažte ji olivovým olejem. Jako první vrstvu dejte brambory a posypte je oreganem a tymiánem. Na brambory naskládejte lilek a opět posypte bylinkami.
  • Na lilek navrstvěte polovinu masové směsi. Na masovou směs naskládejte cuketu a zase ji posypte tymiánem a oreganem. Na cuketovou vrstvu dejte zbytek masové směsi. Na ni pak nalijte zbytek bešamelu a posypte ho odloženým strouhaným sýrem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 35–40 minut dozlatova.

Zdroj: Řecko nás baví, National geographic