Nesušte svůj iPhone v sáčku rýže, upozorňuje Apple. Varuje i před jiným častým způsobem sušení

Notebook zasypaný rýží Orapruek / Shutterstock.com

Utopený mobil dokáže zkazit den. Pokud vám omylem spadne do umyvadla, záchodu, bazénu nebo se vám jej podaří polít, je dobré jednat rychle, ale uvážlivě. Někteří se dopouští zbytečné chyby, která namísto záchrany telefonu přispěje k jeho nevratnému poškození. Ano, jedná se o známý trik se sušením v krabičce s rýží. Proč to nedoporučují ani přední světoví výrobci telefonů? A jakým dalším obvyklým chybám se při sušení mokrých mobilů vyhnout?

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Proč nesušit mobil v rýži?

„V případě utopení mobilu ho co nejdříve dejte do krabičky, zasypte celý rýží, uzavřete a nechte do druhého dne vysušit,“ radí většina postupů, jak mokrý telefon zachránit. Mnozí odborníci před ním ale varují. Včetně Applu, který začátkem letošního roku vydal oficiální návod, jak postupovat, pokud se jeho uživatelům objeví na iPhonech výstraha detekující přítomnost tekutin v nabíjecím portu. A právě rýži rozhodně nedoporučuje.

„Nedávejte svůj iPhone do pytle s rýží. Pokud tak učiníte, malé částečky rýže mohou proniknout dovnitř a poškodit vaše zařízení,“ uvádí výrobce na svých stránkách s upozorněním, že v první řadě je důležité utopený telefon vypnout a až poté zkusit sušit.

Mokrý telefon wk1003mike / Shutterstock.com

Proč může rýže telefon poškodit?

Kromě rizika, že vám kousky rýže uvíznou uvnitř telefonu a znemožní jeho nabíjení, může takový způsob sušení způsobit i další problémy. O něco bližší vysvětlení přináší na svém webu například obchod Fixshop, podle kterého mělo toto řešení smysl spíše v dobách rozebíratelných tlačítkových telefonů.

„V dnešní době je mnohem pravděpodobnější, že pokud se voda již dostala dovnitř, zabránit jejímu proniknutí, například k základní desce, nebo displeji, není tak jednoduché a určitě to nevyřeší ani rýže. Ta může naopak způsobit ještě větší problémy, například kvůli tomu, že obsahuje škrob. Škrob se při kontaktu se zařízením může usadit v nabíjecím konektoru, případně v jiných, často miniaturních otvorech, a způsobit tam stejnou škodu, jako samotná voda,“ přibližuje prodejce.

Jaké další způsoby sušení mobilům škodí?

Apple ve svém návodu současně varuje před dalšími způsoby sušení utopených telefonů, mezi které patří vkládání vatových tyčinek nebo papírových utěrek do nabíjecího konektoru (mohly by tekutiny popostrčit hlouběji do přístroje) či sušení pomocí stlačeného vzduchu nebo externího zdroje tepla, jako například fénu s horkým vzduchem.

Tento postup nedoporučuje pro své telefony ani další gigant na trhu, výrobce Samsung. „Upozorňujeme, že pokus o rychlé vysušení zařízení pomocí vysoušeče vlasů nebo horkého vzduchu může zařízení poškodit,“ varuje Samsung na stránkách své technické podpory.

Mobilní telefon zasypaný rýží, vedle něj fén olethree O / Shutterstock.com

Jak správně vysušit chytré mobily?

  1. Přístroj okamžitě vypněte a zvenku osušte.
  2. Jemně s ním zkuste několikrát zaklepat o svou dlaň, aby se vytřepala přebytečná tekutina.
  3. Poté nechte mobil v dobře větrané místnosti s dostatečnou cirkulací vzduchu schnout v nakloněné poloze (tak, aby mohla přebytečná voda vytékat, ale průchod do nabíjecího konektoru nebyl zcela ucpán).
  4. Můžete telefon umístit do blízkosti větráku, ten by však neměl mířit zblízka přímo do nabíjecího konektoru a neměl by foukat horký vzduch.
  5. Takto nechte zařízení alespoň několik hodin až den schnout, poté zkuste zapnout a nabít. V každém případě je dobré navštívit servis a o dalším postupu se poradit s odborníky a techniky.

Pokud i tak chcete sušení uspíšit a zvýšit pravděpodobnost, že váš telefon nehodu přežije, můžete namísto zasypání rýží použít silikagel. Jeho částečky bývají větší než tenká zrnka. Majitelé koček mohou sáhnout i po silikátových kočkolitech s většími granulemi.

Zdroje: support.apple.com, samsung.com, fixshop.cz