Silikagel: Na co ho použít a co se stane, když ho sníte?

Sáčky silikagelu jakkrit pimpru / Shutterstock.com

Koupili jste si nové boty, elektroniku nebo třeba peněženku a našli jste tajemný bílý sáček? Většina lidí už nějaký v životě roztrhla jen proto, aby zjistila, jaké tajemství ukrývá. Když se podíváte dovnitř, začnou se z něj sypat drobné, průhledné kuličky. Jedná se o silikagel. Jeho vyhození si rozmyslete, můžete ho totiž využít hned na několik způsobů.

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Co je to silikagel?

Jedná se o oxid křemičitý, který má nejčastěji podobu kuliček nebo granulí. Jeho jediným účelem je absorbovat vlhkost – ta dokáže způsobit mnoho škody, proto výrobci přidávají sáčky silikagelu všude, kde by mohla vlhkost zboží poškodit.

Jednotlivé kusy silikagelu jsou porézní, vyrábí se z křemičitanu sodného a dokážou pojmout vodu, která se rovná zhruba 20–40 % jejich hmotnosti.

Silikagel není drahý a pokud si ho chcete pořídit, nemusíte procházet krabice od bot – můžete koupit jak malé sáčky, tak i velká balení. Cena malých sáčků se pohybuje v řádech jednotek korun. V běžných obchodech jej většinou nepořídíte, seženete jej spíše online.

Může být při pozření nebezpečný?

Co se stane, když sníte silikagel? Silikagel není jedovatý, ale zároveň se v těle nerozloží. Nebezpečí představuje především pro děti, které si ho mohou splést s cukrem či bonbóny. Při konzumaci obvykle projde trávicím traktem, aniž by člověka jakkoliv ohrozil. Riziko jeho konzumace nicméně spočívá v dušení – kuličky jsou drobné a kdyby je dítě vdechlo, mohlo by se začít dusit. Silikagel tedy vždy uchovávejte mimo jejich dosah.

Jelikož může být i u krmiva pro zvířata, může často nasáknout pach jídla a hrozí, že ho váš domácí mazlíček sní – obzvláště konzumace velkého množství představuje riziko, protože může vést k neprůchodnosti střev. Další rizika jsou spojená s přidanými látkami, třeba chloridem kobaltnatým, který může vyvolat zvracení.

Ruka držící mokrý mobil polya_olya / Shutterstock.com

Tipy pro využití silikagelu

Kam všude se silikagel hodí dát a s čím pomůže?

  • Pro vaše oblečení – Umístěte několik sáčků do šuplíků s prádlem, do bot, ale třeba také do vaší tašky, kterou používáte na cvičení. Díky tomu zabráníte ulpění nepříjemného zápachu a vlhkosti. Vhodné je používat tyto sáčky i do cestovních kufrů, abyste i na cestách vytáhli ze zavazadel oblečení, které nezapáchá.
  • Do auta – Zamlžené nebo orosené přední sklo v autě zhoršuje viditelnost. Umístěte několik balíčků poblíž něj a vlhkost bude rázem pryč.
  • Ochrana kosmetiky – Když se vlhkost dostane k holicím strojkům, nůžkám, břitvám nebo k pudrům, může napáchat mnoho škody. Umístěte sáčky proto i sem.
  • Do šperkovnice – Vlhkost dokáže poškodit zejména stříbro, neváhejte tedy dát několik sáčků do šperkovnice.
  • Vlhký telefon – Máte mokrý telefon? Zachránit ho můžete tak, že ho otřete hadříkem, sundáte z něho kryt a umístíte přístroj přes noc do vzduchotěsného sáčku s několika balíčky silikagelu. Jedná se o lepší řešení, než je použití rýže, kterou někteří doporučují.
Žena dává sáček se silikagelem do šuplíku s oblečením New Africa / Shutterstock.com
  • Elektronika – Pokud delší dobu nepoužíváte fotoaparát nebo jinou elektroniku, umístěte k ní sáčky silikagelu.
  • Ochrana potravin – Vlhkost dokáže zničit kávu, různé obiloviny, mouku, strouhanku a mnoho dalšího. Sáčky tedy umístěte i do spíže nebo kamkoliv, kde potraviny uchováte. Nebojte se umístit sáček přímo do jednotlivých dóz – pokud není natržený, potravinám žádné nebezpečí nehrozí.
  • Důležité papíry – Máte doma cenné fotografie, knihy nebo jiné dokumenty? Jejich největším nepřítelem je vlhkost, proto neváhejte umístit sáčky i k nim.
  • Další využití – Používejte ho všude, kde se bojíte vlhkosti. Možnosti jsou široké, od psích granulí až po sušené květiny a další.

Tip na závěr: Vyrobte si domácí osvěžovač vzduchu

Kuličky silikagelu dejte do prázdné lahvičky s širokým hrdlem, zalijte vodou a přidejte několik kapek esenciálního oleje. Po absorbování vody kuličky zvětší svůj objem a budou plnit nejen dekorační účel, ale také provoní místnost.

Zdroje: WebMD, Healthline, České stavby