Oplachovat, nebo neoplachovat těstoviny? Italové v tom mají jasno, existují však výjimky

Porce těstovin se vytahuje z vroucí vody Nitr / Shutterstock.com

Těstoviny. Klasické jídlo, které má rád každý z nás. Nejenže jsou rychlé na přípravu, ale také jsou lehké, snadno kombinovatelné, a především dobře stravitelné. Těstoviny se dají uvařit na několik způsobů, a to dle preferencí dané osoby. Jenže, velmi často nastává otázka, zda těstoviny po uvaření opláchnout, či nikoliv. Co si myslíte vy?

Přečtěte si také

Globus stahuje z prodeje termixové dezerty kvůli nevyhovující kvalitě

Na začátku stály lasagne

Těstoviny mají svůj původ v samotné Itálii, se kterou se dodnes hojně spojují. První zmínka o samotných těstovinách směruje do 1. století našeho letopočtu. První dochované záznamy o těstovinách a jejich vzniku se nacházejí v díle Apicia, který žil za vlády císaře Tiberia, a popisují přípravu jídel z mletého masa nebo ryb, které jsou obaleny v těstovinách zvaných „lagana“, což je raná forma dnešních lasagní.

Těstoviny mají svou historii v Itálii

Těstoviny jsou mezi lidmi oblíbené, a především snadno kombinovatelné s různými druhy pokrmů. Na trhu máme několik druhů těstovin, od špaget, penne, vrtulí, kolínek nebo flíčků. Existuje opravdu široká škála typů těstovin, včetně semolinových, celozrnných, pšeničných, špaldových, ječných a žitných. Vybrat si tedy může opravdu každý.

Pro ty, kteří upřednostňují zdravější stravování, jsou k dispozici i těstoviny vyrobené z bezlepkových mouk, jako jsou pohankové, kukuřičné nebo rýžové těstoviny. Při výrobě se myslí na každého a ten, kdo nemůže mouku, se nemusí bát, že by si těstoviny nemohl během svého oběda vychutnat.

Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Těstoviny se slaninou a kapustičkami si jistě oblíbíte. Nejenže je tento recept rychlý, ale také velmi jednoduchý. Chuť těstovin skvěle doplňuje jemně povařená kapusta, nasekané opečené mandle a slanina a nakonec ještě hoblinky parmazánu.

Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Pro všechny milovníky sladké kuchyně tu máme super rychlý a chutný recept na zapékané těstoviny s tvarohem a jablky. Tento recept si jistě zamilujete.

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Názory na vaření těstovin se liší

Mnoho žen se doma možná několikrát pohádalo se svými maminkami nebo babičkami o tom, zda těstoviny po jejich samotném uvaření opláchnout, nebo je nechat tak, jak jsou. Co je tedy lepší? A proč někteří těstoviny oplachují a vůbec nad tím nepřemýšlí?

Důvod, proč plno kuchařek a kuchařů těstoviny po uvaření oplachuje pod studenou vodou, je takový, že chtějí zabránit tomu, aby se těstoviny slepily. Ve většině případů však oplachování pod studenou vodou není dobrý nápad a může našemu pokrmu spíše uškodit, píše web Merkur.

Vařící se těstoviny a několik na vařečce Kanyapak Lim / Shutterstock.com

Těstoviny je lepší pod studenou vodou neoplachovat

Pokud těstoviny opláchnete pod studenou vodou, smyjete z nich mírně lepivý škrobový film. To vede k tomu, že omáčka, kterou si k těstovinám uvaříme, nám na nich nevydrží a celá steče dolů. Kromě toho těstoviny již nejsou po ochlazení tak teplé, ale jen vlažné. A pokud chcete špagety obracet vidličkou správným stylem, budete to mít těžké, protože studené těstoviny z vidličky rychle sklouznou.

Existují i výjimky, kdy těstoviny oplachujeme

Ale pozor, rozhodně to není tak, že těstoviny nesmíme nikdy opláchnout. Existují totiž výjimky, kdy je naopak samotné opláchnutí pod studenou vodou žádoucí. Například, pokud si připravujeme na oběd nebo večeři studený těstovinový salát, do kterého následně přidáme majonézu, zeleninu a koření.

Těstoviny totiž rychleji vychladnou a my se tak můžeme těšit na náš oblíbený pokrm. Je také dobré propláchnout těstoviny, které chcete sníst později. Díky tomu, že se z těstovin smyje škrob, předejdete tomu, že se vám budou spojovat a nepříjemně slepovat dohromady.

Pět rad, jak zabránit slepování těstovin

  • Pro vaření těstovin použijte velký hrnec naplněný dostatečným množstvím vody, optimálně 1 litr vody na každých 100 gramů těstovin.
  • Aby se těstoviny nelepily, je důležité je během vaření občas promíchat.
  • Do vařící vody se nedoporučuje přidávat olej nebo máslo, protože to může zabránit tomu, aby se omáčka nebo pesto řádně spojilo s těstovinami.
  • Ideální je vařit těstoviny do stavu „al dente“, což znamená, že jsou pevné na skus.
  • Část vody, ve které se těstoviny vařily, si odložte stranou a později ji smíchejte s hotovými těstovinami. Škrob z vařící vody pomáhá omáčkám lépe se spojit s těstovinami, což usnadňuje konzumaci i řidších omáček.

Zdroje: Prima Fresh, Öko Test, Merkur