Bleskurychlé kuře na kari: Vynikající jídlo, které vás přenese do Indie

Kuře na kari s rýží, servírované v hnědé míse, položené na dřevěném prkénku nelea33 / Shutterstock.com

Indická kuchyně je u nás velice populární. Je pro ni typická výrazná kořeněná chuť pokrmů, na kterou nejsme úplně zvyklí. Ale i tak nám chutná. Tentokrát jsme pro vás z indické kuchyně vybrali takovou klasiku – kuře na kari. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Na českém trhu se objevily nebezpečné padělky známých parfémů. Obsahují zakázanou chemikálii

Kari není jen koření

Když se řekne kari, většina z nás si vybaví koření. Kromě toho se označení kari také používá pro kořeněná, dušená jídla z masa nebo zeleniny. Určitě vás nepřekvapí, že kari pochází z Indie. První kořeněná jídla, připomínající kari, se objevily v Indii před více než 4 000 lety. V minulosti se běžně připravovalo z ovčího a kozího masa.

Kari z kuřecího masa začali Indové připravovat až díky Britům, kteří sem v 18. století přijížděli obchodovat. Díky nim se oblíbené kuře na kari rozšířilo do Evropy, Karibiku nebo Japonska.

První dochovaný recept na kuřecí kari je z roku 1792 a byl otištěn v indických novinách Madras Courier. Tento recept byl odrazovým můstkem pro vznik nejrůznějších variant kuřecího kari. Jídlo je oblíbené po celém světě.

Kuřecí kung pao
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kuřecí kung pao

Kuřecí Kung pao patří mezi nejoblíbenější pokrmy asijské kuchyně, konkrétně pochází z čínské provincie Sečuán. Skládá se z kuřecích kostek, sečuánského pepře, pražených arašídů, sušených chilli papriček a jarní cibulky. Připravte si tento recept na skvělý oběd nebo večeři s nádechem exotiky.

Kuřecí kung pao
Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Kuře na kari – recept

Ingredience na 3 porce:

  • 750 g kuřecích stehenních řízků

Marináda na maso:

  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce zázvoru
Koření garam masala v bílé misce, kolem ní koření, z něhož se vyrábí StockImageFactory.com / Shutterstock.com

Kari:

  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 1 hrnek smetany
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 a 1/4 lžičky soli

Postup:

  1. Marinádu si připravte den předem. Všechny ingredience na marinádu dejte na mixéru a rozmixujte dohladka. Na kousky nakrájené kuře smíchejte v míse s marinádou, překryjte potravinovou folií a dejte na noc odležet do lednice.
  2. Rozehřejte v pánvi olej a orestujte na něm maso, obalené v marinádě. Opékejte asi 3 minuty, dokud se maso nezatáhne.
  3. Poté do pánve přidejte rajčatový protlak, cukr a sůl. Promíchejte a vařte na mírném plamenu asi 20 minut. Na závěr vmíchejte smetanu a dochuťte. Podávejte s rýží a posypte čerstvým koriandrem.

Zdroje: Prima FRESH, Southern Methodist University, Prezi