Bleskurychlé kuře na kari: Vynikající jídlo, které vás přenese do Indie

Kuře na kari s rýží, servírované v hnědé míse, položené na dřevěném prkénku nelea33 / Shutterstock.com

Indická kuchyně je u nás velice populární. Je pro ni typická výrazná kořeněná chuť pokrmů, na kterou nejsme úplně zvyklí. Ale i tak nám chutná. Tentokrát jsme pro vás z indické kuchyně vybrali takovou klasiku – kuře na kari. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Kari není jen koření

Když se řekne kari, většina z nás si vybaví koření. Kromě toho se označení kari také používá pro kořeněná, dušená jídla z masa nebo zeleniny. Určitě vás nepřekvapí, že kari pochází z Indie. První kořeněná jídla, připomínající kari, se objevily v Indii před více než 4 000 lety. V minulosti se běžně připravovalo z ovčího a kozího masa.

Kari z kuřecího masa začali Indové připravovat až díky Britům, kteří sem v 18. století přijížděli obchodovat. Díky nim se oblíbené kuře na kari rozšířilo do Evropy, Karibiku nebo Japonska.

První dochovaný recept na kuřecí kari je z roku 1792 a byl otištěn v indických novinách Madras Courier. Tento recept byl odrazovým můstkem pro vznik nejrůznějších variant kuřecího kari. Jídlo je oblíbené po celém světě.

Kuřecí kung pao
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kuřecí kung pao

Kuřecí Kung pao patří mezi nejoblíbenější pokrmy asijské kuchyně, konkrétně pochází z čínské provincie Sečuán. Skládá se z kuřecích kostek, sečuánského pepře, pražených arašídů, sušených chilli papriček a jarní cibulky. Připravte si tento recept na skvělý oběd nebo večeři s nádechem exotiky.

Kuřecí kung pao
Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Kuře na kari – recept

Ingredience na 3 porce:

  • 750 g kuřecích stehenních řízků

Marináda na maso:

  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce zázvoru
Koření garam masala v bílé misce, kolem ní koření, z něhož se vyrábí StockImageFactory.com / Shutterstock.com

Kari:

  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 1 hrnek smetany
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 a 1/4 lžičky soli

Postup:

  1. Marinádu si připravte den předem. Všechny ingredience na marinádu dejte na mixéru a rozmixujte dohladka. Na kousky nakrájené kuře smíchejte v míse s marinádou, překryjte potravinovou folií a dejte na noc odležet do lednice.
  2. Rozehřejte v pánvi olej a orestujte na něm maso, obalené v marinádě. Opékejte asi 3 minuty, dokud se maso nezatáhne.
  3. Poté do pánve přidejte rajčatový protlak, cukr a sůl. Promíchejte a vařte na mírném plamenu asi 20 minut. Na závěr vmíchejte smetanu a dochuťte. Podávejte s rýží a posypte čerstvým koriandrem.

Zdroje: Prima FRESH, Southern Methodist University, Prezi