V Rakousku už zahájili chřestovou sezónu. U nás si budeme muset ještě počkat

Člověk drží zelený chřest DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

V Rakousku oficiálně odstartovala sezóna chřestu. V dolnorakouském Marchfeldu si mohou zákazníci sklizené chřesty zakoupit nejen ve farmářských obchodech, ale také u přímých prodejců. Za vše mohou nezvykle vysoké teploty. Ani čeští zemědělci nezahálí a dle všeho jsou i u nás nachystaní ke startu. Kdy se můžeme těšit na první letošní chřest?

Přečtěte si také

Obchod, kde vše stojí 29 korun, předvádí, co tu ještě nebylo. Je otevřený nonstop, sám se uklidí a zavolá vám pomoc

Historie chřestu

V období Rakouska-Uherska a první republiky byl český chřest vysoce ceněn nejen na domácím trhu, ale také ve Francii a Itálii, kde si vydobyl své významné postavení. Během éry komunistického režimu v Československu byl chřest vnímán jako přežitek buržoazních kuchyní, což vedlo k ukončení jeho produkce.

Po sametové revoluci došlo k obnovení české produkce chřestu, a to díky iniciativě holandské společnosti, která usilovala o navrácení jeho světové slávy a uznání českého chřestu jako delikatesy na mezinárodní úrovni. Což se také povedlo. Postupně vznikaly nové farmy a zelináři, kteří se pěstování věnují dodnes.

Teplá půda umožňuje chřestu vyklíčit

A kdy běžně začíná chřestové období v Rakousku? Od poloviny dubna do poloviny června dosahuje zelený chřest v Rakousku vrcholu své sezóny. Naopak bílý chřest, jenž je výrazně upřednostňován v jarních a letních měsících, se objevuje o něco později, přibližně ke konci května a na začátku června.

Proto také fakt, že první svěže utržené stonky chřestu jsou dostupné již v březnu, lze přičíst mírnému klimatu a velmi malým srážkám. Pro růst chřestu je zásadní teplá půda, proto je slunný březen pro jeho vývoj ideálním obdobím.

Člověk sbírá zelený chřest U. J. Alexander / Shutterstock.com

V Česku chřestová sezóna odstartuje v dubnu

Sezóna chřestu byla již oficiálně zahájena v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. K tradiční nabídce bílého a zeleného chřestu tito pěstitelé přidají i nové druhy. Letos tak zcela poprvé mají návštěvníci možnost zakoupit i fialovou odrůdu chřestu.

A čím je chřest z Hostína tak výjimečný? Pěstitelé z této farmy jsou jediní, kteří se tomuto pěstování věnují ve velkém. Podle všeho se ostatní zelináři do velké produkce nepouštějí nejen z časových důvodů. Pěstování chřestu není žádný med a vyžaduje opravdu tvrdou dřinu.

Na domácím chřestu si tak zákazníci mohou pochutnat od poloviny dubna do konce června. Poté se na našich prodejních pultech objeví chřest dovážený. Do České republiky se nejvíce dováží chřest ze Slovenska.

Chřestové taštičky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chřestové taštičky z listového těsta

Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!

Chřestové taštičky z listového těsta
Chřestový krém se slaninou a baby špenátem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Chřestový krém se slaninou a baby špenátem

Chřestový krém s opečenou slaninou si zaručeně zamilujete. Navíc je servírovaný netradičně jako cappuccino, bude tedy nejen potěšením pro gurmány, ale také skvělým zážitkem.

Chřestový krém se slaninou a baby špenátem

Jak chřest správně zpracovat?

Před vařením je důležité chřest připravit tak, že odstraníte vláknitou slupku a tužší spodní část. Není pravda, že se chřest při ohnutí zlomí přesně v místě, kde končí jeho měkká část a začíná dřevnatá. Pokud si chcete být jisti, že to děláte správně, zkuste kousek chřestu odkrojit a ochutnat.

Bílý chřest oloupejte po celé jeho délce. Pokud se jedná o tenký zelený chřest, ten ve většině případů není třeba loupat. Máte-li chřest silnější, stačí jej oloupat ve spodní třetině prýtu. Jestliže budete krájet chřest jen na malé kousky, dejte si stranou hlavičky. Ty jsou jemnější a při vaření je dávejte až nakonec.

To není vše, zpracovat můžete i odkrájené konce. Ty nakrájíte na tenká kolečka a poté je můžete přidat do vývaru.

Zdroje: Kronen Zeitung, Kudy z nudy, Český chřest, Newstral