Vynikající zdravý dip a pomazánka v jednom: Jednoduchý recept na oblíbené guacamole, které se hodí ke všemu

Miska s guacamole, kolem ní avokádo, česnek, rajčata a červená cibule Candice Bell / Shutterstock.com

Hledáte tip na výborný dip a skvělou pomazánku v jednom? Zkuste guacamole. Oblíbený avokádový dip se skvěle hodí k masu, čerstvé zelenině, k tortillám nebo tortillovým chipsům. Tato mexická národní dobrota to dotáhla tak daleko, že má i svůj mezinárodní den. Vynikající guacamole připravíte do deseti minut a určitě se k němu budete rádi vracet. Skvěle se hodí také ke grilovanému masu. Tak si ho pojďte společně s námi udělat.

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Co je to guacamole?

Guacamole bylo tradičním jídlem Aztéků. V aztéčtině se mu říkalo ahuacamolli, což v překladu znamená avokádový dip. Současné označení guacamole vzniklo během 16. století, kdy aztéckou říši v Mexiku dobyli Španělé.

Autorem vůbec prvního receptu na guacamole je britský mořeplavec William Dampier. Byl uvedený v jeho knize „Nová cesta kolem světa“ z roku 1697, ve které zmiňuje avokádovou kaši s cukrem a limetkovou šťávou.

Guacamole je dodnes národním jídlem Mexika. Mexičané dokonce mají i Mezinárodní den guacamole, který se slaví 16. září. Najdete ho jako předkrm na jídelních lístcích všech mexických restaurací. Oblíbený avokádový dip je také důležitou součástí populární Tex-Mex kuchyně, kombinující mexická jídla s texaskou kuchyní. Bez guacamole si nejde představit burrito, nachos nebo tacos. Oblíbené je také v kombinaci s tortilla chipsy.

Tortilly s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Tortilly s kuřecím masem

Tortilly s kuřecím masem si v kuchyni oblíbíte. Jsou totiž velmi snadné na přípravu, skvěle chutnají a máte je hotové za chvilku, hodí se tedy jako rychlý oběd nebo večeře.

Tortilly s kuřecím masem
Hovězí tacos s paprikovou salsou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Hovězí tacos s paprikovou salsou

Tacos je tradiční mexické jídlo podávané v tortille. Použít můžete jakékoli grilované, vařené nebo dušené maso a doplnit je zeleninou a nejrůznějšími přílohami, jako jsou salsa, guacamole, ostré omáčky nebo limetka. V tomto receptu tacos budeme podávat s hovězím flank steakem a pikantní paprikovou salsou v kukuřičné tortille.

Hovězí tacos s paprikovou salsou

Guacamole – recept

Ingredience:

  • 2 zralé avokáda
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 šalotka
  • 1 paprička jalapeňos
  • 3 cherry rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička koriandru
  • sůl
Člověk namáčí nachos do guacamole alexanderon / Shutterstock.com

Postup:

  1. Avokáda oloupejte a zbavte pecky. Dejte je do misky a rozmačkejte vidličkou.
  2. Přidejte citronovou šťávu, najemno nasekanou šalotku, najemno nasekanou papričku jalapeňo, nakrájená cherry rajčátka, utřený česnek a sušený koriandr. Směs důkladně promíchejte a dochuťte solí.

Zdroje: Kupi, Britannica